Μερικώς ικανοποιημένη εμφανίζεται η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα που έχει θέσει και δεν προηγήθηκε διάλογος, όπως επεδίωκαν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαος Μπόνης, ο έμποροι και οι επιχειρηματίες ικανοποιήθηκαν μερικώς αλλά υπάρχει αισιοδοξία:
«Φυσικά και είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, μπήκε στην αίθουσα του Βελλίδειου και ανήγγειλε πως το ποσοστό ανάπτυξης επί του ΑΕΠ είναι στο 5,9% από 3,6% που είχαμε προβλέψει.
Βέβαια, κάθε φοροαπαλλαγή, κάθε μέτρο το οποίο εξαγγέλλεται και μας δίνει τη δυνατότητα για ένα καλύτερο αύριο, είναι προς την σωστή κατεύθυνση της οικονομίας.
Ωστόσο, εμείς περιμέναμε να ακούσουμε μια εξαγγελία για τον Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό ο οποίος είναι απαραίτητος για την λειτουργία των επιχειρήσεων ώστε να μην ασφυκτιούν και να μην απειλούνται συνεχώς με λουκέτο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτε για το Τέλος Επιτηδεύματος, το οποίο είναι ένας φόρος άδικος, είναι μνημονιακός φόρος και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και καιρό.
Παρ όλα αυτά, είμαστε ικανοποιημένοι διότι κάθε μέτρο που βοηθάει τις επιχειρήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» όπως τόνισε.
Να σημειωθεί πως η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο που θα ανακουφίσει το πολύ υψηλό κόστος μεταφορών: «Μην ξεχνάμε ότι εμείς στα νησιά, έχουμε ένα επιπλέον μειονέκτημα, με το υψηλότερο μεταφορικό κόστος στην Ελλάδα το οποίο βέβαια, αντιστάθμιζαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ –που καταργήθηκαν και ακόμη περιμένουμε να επανέλθουν. Το μεταφορικό κόστος δυσκολεύει την ζωή των νησιωτών, την αγορά, την οικονομία και τις επιχειρήσεις» τόνισε, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που μέχρι σήμερα, δεν έχει εισακουστεί το αίτημα των νησιωτών.
Στα αιτήματα της ΕΣΕΕ που εστάλησαν με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνονταν τα εξής:
-Θεσμοθέτηση Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού
-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
-Επέκταση του αφορολογήτου ορίου και στους επαγγελματίες/μη μισθωτούς, όπως επιτάσσουν οι αρχές της ισότητας και της φορολογικής ισονομίας
-Υλοποίηση των Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων
-Θεσμοθέτηση της «Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης»
-Ψηφιακή και Ενεργειακή Δικαιοσύνη».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπόνης, ενώ κάθε χρόνο γινόταν η καθιερωμένη συνάντηση του εκάστοτε πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους για να ακουστούν τα αιτήματα τους, ούτε πέρσι αλλά ούτε και φέτος έγινε κάτι τέτοιο.
«Αποστείλαμε τα αιτήματά μας γραπτώς. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και η Θεσμοθέτηση της Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης και μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν.
Το σχετικό αίτημα είναι κάτι που τόσο η νησιωτική όσο και η ηπειρωτική Ελλάδα, έχει άμεση ανάγκη. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μπορεί να έχουν τουριστική περίοδο το καλοκαίρι, αλλά η ηπειρωτική χώρα, έχει τον χειμώνα. Δηλαδή τουριστικά μέρη που βρίσκονται σε βουνό κι έχει χιονοδρομικό κέντρο, ή άλλα μέρη που δέχονται τουρισμό τον χειμώνα, εκείνη την περίοδο πρέπει να βρεί τον τρόπο η κυβέρνηση να τα στηρίξει.
Γι’ αυτό ζητήσαμε να τεθεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και γι αυτές τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά έχουν τα ίδια προβλήματα και με τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Θυμάστε ότι οι επιχειρήσεις στα νησιά, βγήκαν έξω από τα προγράμματα στήριξης αφού λαμβάνουν υπόψη άλλα πράγματα και όχι την εποχικότητά τους που είναι το πιο βασικό».
Σχολιάζοντας την κατάσταση με την εικόνα της αγοράς στις περιοχές που είναι τουριστικές και φέτος είχαν μια καλή σεζόν, ο κ. Μπόνης ξεκαθάρισε τα εξής:
«Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά η κατάσταση ήταν μικτή. Δηλαδή υπήρχαν περιοχές στη χώρα που είχαν καλή κίνηση και πωλήσεις στα καταστήματα (στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου) αλλά υπήρχαν και περιοχές όπου δεν σημειώθηκε κίνηση. Είναι κάτι το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Εξάλλου, οι περισσότερες περιοχές της χώρας που είχαν αύξηση από τον τουρισμό, εξαρτώνται από το πόσο θα κρατήσει η κίνηση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι η τελική έκβαση της σεζόν για να κάνουμε και απολογισμό ανά περιοχή».
Τέλος, για μια ακόμη φορά, ο γ.γ. της ΕΣΕΕ απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για εμβολιασμούς καθώς με τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους θα πληγεί η αγορά, σε όλους τους τομείς από την εστίαση, τα καταστήματα, τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία κ.λπ.:
«Εμείς κάνουμε γι ακόμη μια φορά έκκληση να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Και σαν ΕΣΕΕ πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως το μοναδικό εργαλείο που έχουμε ώστε να μην χρειαστεί να ζήσουμε ξανά καταστάσεις όπως τον περασμένο χρόνο με κλειστά καταστήματα, την εστίαση και την αγορά κλειστή. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί κάτι για να το αποτρέψουμε και αυτό είναι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού….»