Την ανησυχία του για την πορεία διαρκούς επιδείνωσης μέσα στην οποία εγκλωβίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, στην σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και έπειτα, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Επιλογές μέσα στις οποίες όμως εγκλωβίζονται η ίδια η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα που γεννά ανησυχία. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, έχει διαμορφωθεί απέναντι σε αυτές τις τουρκικές επιλογές και ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης που είναι συνεχές, κι αυτό είναι κάτι το θετικό.
Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του δεν μπορεί να ιχνηλατήσει τι ακριβώς συνέβη από πλευράς της Τουρκίας από τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στον Βόσπορο και έπειτα. Ο ίδιος ήταν υπέρ εκείνης της συνάντησης και η εικόνα που έλαβε ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν είναι καλό που συμπίπτουν χρονικά οι επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να έχουν πια εγκλωβιστεί, αν και είναι η ελληνική πλευρά που από το 2019 και έπειτα έχει δώσει απεριόριστες ευκαιρίες ώστε να προχωρήσουν αυτές οι σχέσεις και να βελτιωθούν.
Οι κινήσεις που έχει κάνει η Τουρκία οδηγούν σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς, καθώς εγκλωβίζουν τη γείτονα παράλληλα και σε μια συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο (γιατί υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας που επιβάλλει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη). Διερωτάται κανείς γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτήν την στρατηγική;
Το δόγμα Καραμανλή, το οποίο παρέμενε στοχος και της αμυντικης εξωτερικής πολιτικής, ήταν η αναλογία 7-10 υπερ της Τουρκίας. Πλέον, αυτό έχει οχι απλώς ανατραπεί υπερ της Ελλάδας αλλά έχει γίνει 10-0, όπως σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.