Ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί της Ρόδου, βρίσκονται σε ύφεση τις τελευταίες εβδομάδες, οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρόδου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού καταγράφεται ‘έξαρση’ στην –γνωστή σε όλους μας- γρίπη αλλά και στις λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού!
Αυτό τόνισε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ενώ μίλησε και για την άφιξη των νέων εμβολίων:
«Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μερικές εβδομάδες. Η κλινική της Α’ Παθολογικής που φιλοξενούσε, καθημερινά, πάρα πολλά περιστατικά Covid, τώρα πια είναι κενή –κι ελπίζουμε να κρατήσει αρκετά αυτή η μειωμένη δραστηριότητα του ιού. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι.
Αναφορικά με τα νέα εμβόλια, ξεκίνησε η διάθεσή του και στην Ρόδο (είναι το ‘διδύναμο’ εμβόλιο) αλλά δεν απευθύνεται στα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από μηδενική βάση. Είναι για τα άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις μέχρι τώρα, ή και για τους ανοσοκατασταλμένους οι οποίοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Το χαρακτηριστικό του νέου εμβολίου, είναι ότι περιέχει το αρχικό στέλεχος του ιού μαζί με την παραλλαγή της Όμικρον, που επικρατεί αυτή την στιγμή. Έτσι, βοηθάει στο να αποκτήσει καλύτερη άμυνα ο οργανισμός. Η τεχνική είναι ίδια και παραμένει στα ίδια δεδομένα ασφαλείας. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και θα συνεχιστούν με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου –άνω των 60, στους ανοσοκατασταλμένους, εκείνους που βρίσκονται σε μονάδες ειδικής φροντίδας, και στους υγειονομικούς. Για όσους έχουν κάνει και την τέταρτη δόση, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ, για όσους έχουν νοσήσει, ισχύει το ίδιο (τουλάχιστον τρεις μήνες) και φυσικά, δεν έχει σχέση με το ποια εμβόλια έχουν κάνει. Ακόμη και για όσους έκαναν το μονοδοσικό, θα πρέπει το διδύναμο να λειτουργήσει σαν επαναληπτική δόση. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν και από την διαθεσιμότητα στην περιοχή μας».
ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται μια έξαρση της γρίπης και των λοιμώξων του αναπνευστικού. Όπως εξήγησε ο κ. Καραταπάνης, όλα αυτά εμφανίσθηκαν στην Ρόδο ‘εκτός εποχής’ (νωρίτερα, δηλαδή, από όσο περίμεναν οι γιατροί):
«Αυτό, προφανώς οφείλεται στο γεγονός πως η γρίπη βρίσκει πιο πρόσφορα έδαφος λόγω ύφεσης του κορωνοϊού. Επίσης, χτυπάει και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο. Δυστυχώς, κάθε περιστατικό που έρχεται και το εξετάζουμε, παρατηρούμε ότι δεν είναι πλέον Covid αλλά γρίπη ή άλλες λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να δώσουμε μεγάλη προσοχή αυτή την περίοδο, να προφυλάξουμε τον εαυτό μας όσο μπορούμε καθώς, το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει, υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση και βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν φοράει πλέον προστατευτικές μάσκες. Εμείς, επιμένουμε να λέμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι συμπολίτες μας, να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, σε αεροπλάνα κ.λπ. Είναι σημαντικό να προστατευόμαστε».
Κληθείς να σχολιάσει την νέα μετάλλαξη ‘Κένταυρος’ ο κ. Καραταπάνης εξήγησε ότι αποτελεί μετάλλαξη της Όμικρον και δεν φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές ή να είναι πιο επιθετική –ενώ το νέο εμβόλιο καλύπτει και αυτή την μετάλλαξη.
Σχετικά με τις λοιμώξεις που εμφανίζονται, προσβάλλουν το αναπνευστικό και δημιουργούν βαριές πνευμονίες: «Αυτού του είδους οι λοιμώξεις δεν εμφανίζονταν μέχρι πρότινος, τέτοια εποχή. Ίσως επειδή έχει ύφεση ο κορωνοϊός, βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται. Θέλει προσοχή από τώρα και τους επόμενους μήνες…» τόνισε ο κ. Καραταπάνης.
Πάντως ο κ. Καραταπάνης, διαπίστωσε ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για τη Ρόδο και για το Νοσοκομείο, με πολλά τροχαία και με πολλά βαριά περιστατικά:
«Δυστυχώς, ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Από την μία περιορίστηκε ο κορωνοϊός, από την άλλη σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα αλλά και βαριά περιστατικά. Το Νοσοκομείο Ρόδου δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση. Αν ήταν παράλληλα σε έξαρση και ο κορωνοϊός, τα πράγματα θα είχαν χειροτερέψει…» κατέληξε.