Τοπικές Ειδήσεις

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η δημοτική αρχή θα δώσει τη λύση για το μεταναστευτικό, αφού αδιαφορούν οι αρμόδιες αρχές

• Τη Δευτέρα το πρωί το ραντεβού με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών

Συνεχίστηκε προχθές η συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής παρουσία και των βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και διεκόπη λόγω της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην πόλη από την έντονη βροχόπτωση.
Ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι καλώς έγινε η διακοπή της συνεδρίασης, καθώς ο ίδιος και τα μέλη της δημοτικής αρχής έπρεπε να μεριμνήσουν για την διαχείριση της κατάστασης. Η ποσότητα του νερού που έπεσε, όπως υποστήριξε ο κ. Κολιάδης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί και δήλωσε ότι στο μέλλον η δημοτική αρχή και γενικώς ο μηχανισμός του δήμου Ρόδου θα έχουν πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα αντίστοιχα προβλήματα.
Η συζήτηση συνεχίστηκε για το μεταναστευτικό ζήτημα και την παρουσία παράτυπων μεταναστών σε υπαίθριους χώρους της πόλης, έπειτα από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης για το Νησί μας», Νίκος Γερονικόλας.
Ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης ζήτησε να ενημερωθεί πότε εστάλη η επιστολή του δημάρχου στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Λιμεναρχείο με την οποία προτείνει συγκεκριμένες λύσεις (τη δημιουργία προσωρινού καταυλισμού στο λιμάνι της Ακαντιάς). Επίσης ρώτησε γιατί δεν έγινε συζήτηση επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και γιατί δεν κατατέθηκε η επιστολή στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πριν σταλεί στους φορείς. Επίσης ο κ. Καμπούρης ρώτησε γιατί ο κ. Κολιάδης πρότεινε τη δημιουργία καταυλισμού στην Ακαντιά, ενώ ακριβώς η ίδια πρόταση είχε κατατεθεί το 2023 από τον περιφερειάρχη και απορρίφθηκε ξανά.


Λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Χαλκιάς είπε ότι η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος είχαν συχνή επικοινωνία με τις αστυνομικές, τις λιμενικές αρχές και το υπουργείο για το μεταναστευτικό ζήτημα. Βλέποντας ότι οι αρχές και η κεντρική διοίκηση επιμένουν σε λανθασμένες νομικίστικες αντιλήψεις με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα πάρκα και οι υπαίθριοι χώροι, κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για τη μεταφορά των αλλοδαπών στο λιμάνι της Ακαντιάς απ΄όπου θα αποστέλλονται άμεσα με τα πλοία της γραμμής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.
Ο κ. Ευάγγελος Μανδρακός, δήλωσε ακολούθως ότι προφανώς έχει ευθύνη η κεντρική διοίκηση και ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα. Οφείλει όμως να δώσει τις αναγκαίες λύσεις ο δήμος. Τόνισε πως αλίμονο αν με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις δημιουργηθεί μόνιμη δομή στη Ρόδο, καθώς τότε θα αυξηθούν πολύ περισσότερο οι ροές.
Τη συζήτηση συνέχισε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης εκφράζοντας την απορία του (με περίσσια δόση ειρωνείας) για την απουσία των μελών της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Καμπουράκη και την παρουσία μόνο του κ. Τηλέμαχου Καμπούρη στον οποίο δήλωσε ότι βρίσκεται home alone (μόνος στο σπίτι). Διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από τις απουσίες…
«Ως παράταξη μας χαρακτηρίζει η δημοκρατικότητα… ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι όλοι μεταξύ μας. Πάντα έχουν ελευθερία να εκφράζουν τα μέλη της παράταξής μας και της δημοτικής αρχής αυτά που θέλουν. Όλοι θα κριθούμε όταν έρθει η ώρα. Η δημοτική αρχή έχει δεχθεί πίεση από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Δεν υπάρχει καμία άλλη δημοτική αρχή, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά σε κανένα άλλο δήμο της Ελλάδας που να έχει δεχθεί τέτοια ανελέητη επίθεση χωρίς καμία τεκμηρίωση Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε αυτό. Όποιος θέλει να βοηθήσει να αποδεχθεί το βασικότερο από όλα…, τη δημοκρατία και τις αποφάσεις που παίρνει ο λαός. Εμείς εκπροσωπούμε αυτό το λαό. Ο κόσμος συμφωνεί σε ένα πράγμα ότι πρέπει να δοθεί λύση στο μεταναστευτικό. Μπορεί να μην είναι στα δικά μας χέρια… Φέρουμε μία συζήτηση για το μεταναστευτικό χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα», δήλωσε ο κ. Κολιάδης.

Διερωτήθηκε επίσης ποιες ήταν οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για το μεταναστευτικό πέρυσι τέτοια εποχή. «Να έρθουν να μας το πούνε. Αν τα έκαναν σωστά γιατί έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα;  Ενόχλησαν την κυβέρνηση; Βγήκαν να φωνάξουν ότι άφησαν τη Ρόδο  έρμαιο; Εμείς είμαστε εδώ. Δίνουμε το παρών. Αυτή την κατάσταση δεν θα την επιτρέπουμε για πολύ ακόμη…», είπε ο δήμαρχος.
Τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί, ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου στο γραφείο, έπειτα από πρόσκληση που του έστειλε για να συζητηθεί το μεταναστευτικό. Δήλωσε ότι πάνω στην αγανάκτησή του κάλεσε την Τετάρτη την Εισαγγελέα να μεταβεί εκείνη στο γραφείο του.
Το ζήτημα όπως είπε ο κ. Κολιάδης είναι πολιτικό και ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο. Διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή δεν πρότεινε ποτέ τη δημιουργία δομής στη Ρόδο, έστω και προσωρινής. Επίσης, όπως υποστήριξε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε καμία ενέργεια για το θέμα. Δε εστάλη καμία επιστολή στο υπουργείο ή όπου αλλού. «Μπορεί να περιμένατε τον περιφερειάρχη να δώσει λύσεις, επειδή δεν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε εσείς. Εμείς ως δημοτική αρχή θα κάνουμε τις δικές μας ενέργειες.

Ο κ. Βασίλης Υψηλάντης είπε ότι στα νησιά πάντα υπήρχαν προβλήματα. Δήλωσε ότι η Ρόδος αποτελεί μία πόρτα για τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή για άτομα που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω της κλιματικής απειλής. Τόνισε πώς είναι αντίθετος στην προοπτική δημιουργίας κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Ρόδο.
Απαντώντας στον κ. Υψηλάντη, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν άκουσε τις θέσεις που περίμενε να ακούσει. Δεν άκουσε τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ποιο είναι το πλάνο που προτίθεται να εφαρμόσει.
Αναλυτικότερα ο κ. Κολιάδης δήλωσε τα εξής: «Γενικώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση του προβλήματος κ. Υψηλάντη. Συμφωνούμε ότι η εικόνα της πόλης δεν είναι αυτή που θέλουμε.
Να μεταφέρετε στα υψηλότερα κλιμάκια ότι το πρόβλημα υπάρχει και στα χωριά όπου η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη. Στο δάσος της Κυμισάλας εντοπίσαμε 60 μετανάστες οι οποίοι το πρωί άρχισαν να κατευθύνονται στην πόλη και εκεί είχαμε μία φωτιά…
Ενημερώστε κάθε αρχή και τα υπουργεία ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν άσχημα. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγει η κατάσταση. Η ανάγκη της επιβίωσης μπορεί να τους ωθήσει να κάνουν κάτι που οι κάτοικοι χωριών μπορεί να εκλάβουν ως απειλή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αισθάνονται απροστάτευτοι οι κάτοικοι. Τι θα γίνει σε δύο μήνες όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν…; Θα ήθελα να ακούσω από εσάς ποιο είναι πλάνο και σχέδιο της κεντρικής διοίκησης. Αυτό που είπαμε εμείς είναι να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο, όπου θα υπάρχουν σκηνές και τουαλέτες, να γίνεται η ταυτοποίησή τους από τις αρμόδιες αρχές και να επιβιβάζονται στα πλοία για να συνεχίζουν την πορεία τους. Γιατί έγινε αυτό στον Πειραιά και γιατί δεν μπορεί να γίνει στη Ρόδο;
Το νησί μας έχει στοχοποιηθεί από τους απέναντι. Στέλνουν τους μετανάστες στη Ρόδο για κάποιο λόγο. Αυτό μας προκαλεί. Προτείναμε τη λύση όπως έκανε πέρυσι ο περιφερειάρχης. Περιμένουμε και από την κεντρική διοίκηση να μας πει ποιες λύσεις σκέφτεται να εφαρμόσει».

Ο κ. Υψηλάντης διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά ως βουλευτής του νομού της Δωδεκανήσου.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το μεταναστευτικό. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ρώτησε τον κ. Κολιάδη γιατί το δικό του ερώτημα διαχωρίστηκε από το ερώτημα του κ. Γερονικόλα, αφού ούτως ή άλλως οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί στα περισσότερα θέματα που έθεσε.
Απαντώντας στον κ. Καμπούρη ο δήμαρχος δήλωσε ότι το ερώτημα του κ. Γερονικόλα είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ενώ το ερώτημα του ίδιου ήταν κυρίως πολιτικό.
«Αν θεωρείτε ότι ως δημοτική αρχή ανήκει στην αρμοδιότητα το μεταναστευτικό, πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε. Δεν περίμενα όμως κάτι καλύτερο από εσάς. Από τα δέκα μέλη που απαριθμεί η παράταξή σας μείνατε μόνος ένας… Τι να σας απαντήσουμε τώρα;», σχολίασε ερειστικά ο δήμαρχος (παρόλο που ευαγγελίζεται τον πολιτικό πολιτισμό και την ευγένεια).
Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό. Αυτό που μπορεί να εφαρμόσει ο δήμος είναι ένα πλέγμα δράσεων π.χ. για την σίτιση των μεταναστών, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αποτροπή κατάληψης των υπαίθριων χώρων, την ασφάλεια των πολιτών…
Για να υπάρξει ενότητα που ευαγγελίζεστε, έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση. Προ το παρόν ενημερωνόμαστε από σάιτ, ραδιόφωνα και εφημερίδες που φιλοξενούν δηλώσεις σας. Δεν απαιτούμε να με καλέσετε στο γραφείο σας όταν έχετε συναντήσεις με τις αρμόδιες αρχές. Απαιτούμε όμως να μας ενημερώνετε σε αυτή εδώ την αίθουσα. Έπρεπε δε να είχε γίνει μία μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Να εκδώσομε ψηφίσματα, να προτείνουμε λύσεις και να καταθέσουμε εκεί που πρέπει. Τότε θα ήμασταν όλοι συντονισμένοι.
Τώρα που η κατάσταση έφτασε στο αμήν, μας καλείτε σε ενότητα. Γιατί να μην έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε ελεύτερα τις απόψεις μας; Στείλατε επιστολή στην Αστυνομία, στο Λιμεναρχείο και στις λοιπές αρχές στις 6 Σεπτεμβρίου όταν υποβάλαμε το ερώτημά μας και δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούμε όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και για την αποστολή του. Τίθεται θέμα ενημέρωσης για τόσο σοβαρά θέματα. Ερχόμαστε με καλή διάθεση αλλά πάντα αναγάγετε τα θέματα σε προσωπικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Καμπούρης.
«Παραδεχθείτε ότι η διατύπωση του ερωτήματός σας μπορεί να ήταν λάθος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν βρήκαμε τίποτε από εσάς. Καμία ενέργεια, κανένα έγγραφο. Δεν είδαμε καν τη στήριξή σας στον περιφερειάρχη.
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός, ο TOP FM που ανήκει στην οικογένεια του επικεφαλής σας, στον κ. Βασίλη Πλιάκα, μου κάνει ανελέητη επίθεση. Φέρατε ένα θέμα και μείνατε μόνος σας. Πού είναι ο αρχηγός της παράταξής σας; Εμείς είμαστε όλοι εδώ. Από εσάς λύσεις δεν βρήκαμε. Εμείς θα τη δώσουμε τη λύση που δεν δώσατε εσείς πέρυσι. Αυτό το λέμε προς πάσα κατεύθυνση. Ελάτε αν θέλετε μαζί μας τη Δευτέρα στις 9.30 στο ραντεβού με την Εισαγγελέα», απάντησε ο κ. Κολιάδης.

H παρέμβαση του Γιάννη Παππά
Στη συνεδρίαση λογοδοσίας παρουσιάστηκε και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Παππάς, ενώ η συζήτηση για το μεταναστευτικό είχε ολοκληρωθεί. Με αφορμή όμως την παρουσία του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Δωδεκανήσου η συζήτηση συνεχίστηκε και ο κ. Παππάς δήλωσε ότι και ο ίδιος είχε προτείνει τη λύση της δημιουργίας πρόχειρου καταυλισμού στο λιμάνι, αυτό όμως δεν μπορεί να επιτραπεί για λόγους ασφαλείας και λόγω των περιορισμών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν. Το λιμενικό σώμα όπως είπε δεν έχει περισσότερα σκάφη. Όλα τα διαθέσιμα σκάφη έχουν μεταφερθεί από το Βόρειο Αιγαίο, τα Επτάνησα και από οπουδήποτε αλλού στο Ανατολικό Αιγαίο και υποστήριξε ότι κάθε βράδυ γίνονται… μάχες στις θάλασσες. Τυχαίνει όμως κάποιες φορές κάποια σκάφη ή κάποιες βάρκες με μετανάστες να… ξεφεύγουν. Στα τέλη Ιουλίου όπως είπε ο πρώην υφυπουργός, έγινε μεγάλη επιχείρηση από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 11 διακινητών οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι στη Ρόδο και ήταν μέλη οργανωμένου κυκλώματος.
Ο κ. Παππάς είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος (πέντε στρεμμάτων) εκτός της λιμενικής ζώνης για τη δημιουργία πρόχειρης-προσωρινής εγκατάστασης φιλοξενίας μεταναστών.
«Εμείς εδώ αποφασίζουμε. Πρέπει κατάματα να δούμε το πρόβλημα για να το λύσουμε. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο το Λιμενικό Σώμα. Χρειάζεται να πάρουμε θέση. Θέλουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες δίπλα μας ή θέλουμε έναν υποτυπώδη χώρο όπου θα παραμένουν για δύο 24ωρα μέχρι να οδηγούνται στα ΚΥΤ; Προσωπικά δεν βλέπω άλλη λύση», είπε ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι δεν κάνει λόγο για δομή, την οποία ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί.
Ο κ. Κολιάδης διερωτήθηκε αν ο κ. Παππάς θέλει με πλάγιο τρόπο να πει ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου