Ενω ελέγχους «εφ’ ολης της ύλης» ζήτησε και ο Δήμαρχος • Θα ξεκαθαρίσει πλέον η υπόθεση με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς με τα όσα ειπώθηκαν στην προχθεσινή λογοδοσία κανείς δεν έγινε σοφότερος • Ποια είναι τα θέματα που τίθενται και τι προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις και επίσημα στοιχεία
Πλήρως εναρμονισμένη (αν και πρόκειται για σύμπτωση) με το αίτημα που διατυπώθηκε δια στόματος του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη για ελέγχους «εφ’ όλης της ύλης» στο κατάστημα «Galazio» στο Φαληράκι, συμφερόντων της οικογένειας του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Σωτήρη Βαγιανού, στην προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», στον κ. Προανακριτή Ρόδου (πρώην Πταισματοδίκη) τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παραγγελθεί ο έλεγχος τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος και ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και άμεσης συνέργειας σε αυτήν.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν για να δώσουν ένορκες καταθέσεις αρμόδιος υπάλληλος της ΥΔΟΜ για να γνωμοδοτήσει, προφανώς και από νέα αυτοψία, για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στον χώρο.
Πρόκειται ειδικότερα να ελεγχθεί αν υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές, πότε κατασκευάστηκαν και να εγχειρήσει όλα τα σχετικά έγγραφα και τις εκθέσεις.
Επιπλέον πρόκειται να καταθέσουν ο προϊστάμενος και πιθανότατα και προηγούμενοι δημόσιοι λειτουργοί που υπηρέτησαν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για να αποφανθούν επί των ίδιων θεμάτων αλλά και να προσκομίσουν σειρά εγγράφων καθώς και δικαστικών αποφάσεων, αλληλογραφία και εκθέσεις αυτοψίας, πρωτόκολλα κατεδάφισης και πρωτόκολλα επιβολής τελών αυθαίρετης χρήσης.
Επιπλέον η Εισαγγελέας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει παραγγείλει να διενεργηθεί και σχετική πραγματογνωμοσύνη ως και να ληφθεί κατάθεση από τον πρόεδρο ή μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να αποφανθεί πώς λειτουργεί και πώς έγινε η υπαγωγή του στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Η συνεδρίαση της λογοδοσίας
Ο κ Σωτήρης Βαγιανός στο μεταξύ δεν παρουσίασε τις θέσεις του, ούτε και το 8σέλιδο υπόμνημα που ενεχείρισε με αίτημα συστάσεων στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας, προαναγγέλλοντας ότι έχει ο ίδιος ζητήσει ελέγχους για να μην υπάρχουν σκιές (σχετικά με τα διαλαμβανόμενα σε αυτό έγραψε αναλυτικά η «δημοκρατική»).
Με την έναρξη συζητήσεως του θέματος ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Τηλέμαχος Καμπούρης (όλα τα λοιπά μέλη της παρατάξεως απουσίαζαν προχθές) επικαλέστηκε διάταξη στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται σε δημοτικό σύμβουλο να συμμετέχει σε συζήτηση θέματος που αφορά στον ίδιο ή συγγενικό του πρόσωπο.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αντέτεινε ότι επιτρέπεται πλην όμως ο κ. Βαγιανός αποχώρησε με τον κ. Κώστα Χαλκιά να αναλαμβάνει την λογοδοσία για το επίμαχο θέμα.
Ο κ. Χαλκιάς δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα θέματα, που έθεσε η «δημοκρατική» με επίκληση οριστικών πρωτοκόλλων, δικαστικών αποφάσεων αλλά και νόμων της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά επέλεξε να μιλήσει για τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Ετσι ενημέρωσε το σώμα συνοπτικώς ότι στην δημοτική κοινότητα Καλλιθέας που έχει την αρμοδιότητα καταγραφής μεταβολών της άδειας λειτουργίας του καταστήματος και καταγραφής και κοινοποίησης αρμοδίως τυχόν παραβάσεων δεν έχει καταγραφεί παράβαση από το έτος 1996 στην συγκεκριμένη άδεια που παραμένει σε ισχύ.
Ενημέρωσε ακόμη ότι τόσο στην δημοτική επιτροπή όσο και στην μεταγενέστερη αρμόδια επιτροπή ποιότητας ζωής, που πλέον καταργήθηκε, δεν έχει υπάρξει έγγραφο αρμοδίως για την επιβολή κυρώσεων.
Από εκεί και πέρα ενημέρωσε ότι το μικτό κλιμάκιο ελέγχου που έχει συσταθεί από τον Απρίλιο του 2024 σε εφαρμογή του Ν.5092/2024 στο οποίο προΐσταται Εισαγγελικός λειτουργός, που ουδέποτε μετείχε σε αυτοψίες που διενεργήθηκαν, δεν έχει καταγραφεί κάποια παράβαση ενώ το ίδιο ισχύει και για την υπηρεσία της ΥΔΟΜ του Δήμου Ρόδου και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που δύνανται να διενεργούν ελέγχους αυτοτελώς, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ως άνω πρόσφατου νόμου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης κατέστησε σαφές ότι έχει ζητήσει να διενεργηθούν έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει στοχοποιηθεί το κατάστημα και θίγονται προσωπικότητες, προσθέτοντας ότι όταν διαπιστωθούν παραβάσεις θα ανακαλέσει η δημοτική επιτροπή την άδεια άλλως θα περιμένει να έχουν το σθένος να ζητήσουν συγγνώμη εκείνοι που έθιξαν το θέμα (sic: και αντιστρόφως λέει η «δημοκρατική»).
Η σωστή διάσταση του ζητήματος
Αφού καταστεί σαφές ότι η «δημοκρατική» δεν προέβη σε αυθαίρετα συμπεράσματα και δεν διενήργησε ή διενεργεί η ίδια πολεοδομικούς ελέγχους ή εκδίδει δικαστικές αποφάσεις αλλά έκανε πιστή μνεία στην πολυετή αντιδικία του καταστήματος με την υπηρεσία αρμόδια για την προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε ενημέρωση στην συνεδρίαση ή αντίλογος (επαναλαμβάνουμε ότι η αρχή του σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων και των λειτουργών της δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτη στον δημόσιο λόγο) τονίζονται τα εξής:
-Για το «Galazio» υπήρξε αρχικώς την 3η Οκτωβρίου 2016 υπαγωγή στο Ν. 4178/2013 για «αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 1.1.1983.
Η τελευταία καταβολή για την εξόφληση της απόφασης υπαγωγής φέρεται να έγινε εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2022 και η προηγούμενη τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ως άνω νόμου όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4495/2017 άρθρ. 89, παρ. 2 περ. ζ (Φ.Ε.Κ. Α’ 167/03.11.2017) «περί απαγόρευσης υπαγωγής» δεν υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες στον αιγιαλό ή την παραλία και στον παλαιό αιγιαλό όπως αυτές που είχαν ήδη κριθεί στο παρελθόν και πάντοτε προ της εντάξεώς τους, στο νόμο, ως παράνομες και κατεδαφιστέες δια του οριστικού υπ’ αριθμ. 59/2001 πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτων.
Η ύπαρξη προϋφιστάμενου του 1955 κτίσματος όπως είχε βεβαιώσει ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ Γιάννης Ιατρίδης, σύμφωνα με μηχανικούς, δεν συνιστά εξαίρεση στην προκείμενη περίπτωση καθώς δεν υφίσταται αφενός πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, δεν υπάρχει κτηματομερίδα, βρίσκεται σε κοινόχρηστο και σε κάθε περίπτωση είχε προϋπάρξει η έκδοση και έχει καταστεί οριστικό το πρωτόκολλο κατεδάφισης του 2001.
-Πέραν του υπ’ αρίθμ. 59/2001 πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτου εκκρεμεί κι άλλος έλεγχος που έχει προαναγγελθεί σε αυτό. Το πρωτόκολλο αυτό διαβιβάστηκε από την ΚΥΔ στην πρώην Πολεοδομία της Νομαρχίας τον Φεβρουάριο του 2002 και δεν έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων στην περιοχή. Στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει το έργο της κατεδάφισης, που τελικώς ανεστάλη ενόψει πρόσφατης νομοθετικής ρυθμίσεως, υπάρχουν και προγενέστερα και μεταγενέστερα πρωτόκολλα.
-Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς με την υπ’ αρίθμ. Α86/2024 απόφασή του (τμήμα Α3 ακυρωτικό), απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ιδιοκτήτη του καταστήματος κατά του υπουργού Οικονομικών.
Ζητήθηκε ειδικότερα με την προσφυγή, που ασκήθηκε την 18η Νοεμβρίου 2021 και δικάστηκε την 29 Σεπτεμβρίου 2023, η ακύρωση του υπ’ αριθμ. 979/07.09.2021 Πρωτοκόλλου Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης Δημοσίου Κτήματος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α’, κατά το μέρος που, κατά την άποψη του ιδιοκτήτη, με το πρωτόκολλο αυτό απορρίφθηκαν οι από 02.09.2021 έγγραφες αντιρρήσεις του, επί του υπ’ αριθμ. πρωτ. 62699/13.08.2021 εγγράφου της ίδιας ως άνω υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός του για νόμιμη και ορθή οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.
Τονίζεται σαφέστατα στην δικαστική απόφαση πως στην περιοχή αυτή ο αιτών εξακολουθεί να καταλαμβάνει και να εκμεταλλεύεται αυθαίρετα και παράνομα τμήμα κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού – παραλίας του Δημοσίου, όπως αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο υπ’ αριθμ. 59/25.10.2001 Πρωτόκολλο Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων.
Οι καταλήψεις απεικονίζονται λεπτομερώς στα από 20.06.2001 διαγράμματα αποτύπωσης κοινόχρηστου χώρου Αιγιαλού – Παραλίας του Δημοσίου του πολ. μηχανικού του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτη Τριανταφύλλα και περιγράφονται στην από 27.08.2021 έκθεση αυτοψίας του αγρονόμου & τοπογράφου μηχανικού της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου A’, I. Χειράκη.
Επίσης διαπιστώθηκαν επιπλέον αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές για τις οποίες η Υπηρεσία επιφυλάχθηκε να αποτυπωθούν σε νεότερη αυτοψία, που δεν έχει γίνει ακόμη, όπως προαναφέρθηκε. Εχουν προηγηθεί κι άλλα πρωτόκολλα και δικαστικές αποφάσεις επιβαρυντικές.
-Η «δημοκρατική» απεκάλυψε εξάλλου την εξόφθαλμη κατάληψη στην παραλία από τον ιδιοκτήτη με μια αντιπαραβολή των στοιχείων της μίσθωσης, λόγω ασκήσεως προνομιακού δικαιώματος από την ύπαρξη μικρής μονάδας δωματίων άνωθεν του beach bar, όπως αυτή απεικονίζεται στο «ΜyCoast», με φωτογραφίες και βίντεο, που δεν διστάζει να διαφημίζει στα social media.