Ρεπορτάζ

Καταρρίφθηκε και το τελευταίο προπύργιο υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας

Επ’ αόριστον αναβάλλονται οι εκλογές στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπως και οι αντίστοιχες όλων των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της χώρας, σε ικανοποίηση των επιλογών της Κυβέρνησης, που με τη σειρά της, μέσα σε μερικούς μήνες έχει καταρρίψει έναν προς ένα όλους τους «προμαχώνες» της επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με ιστορία δεκαετιών, εκείνο που χάραξε την πορεία του τοπικού οικονομικού θαύματος, ο πρωτεργάτης της διαμόρφωσης πολιτικών ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα, σήμερα έχει φτάσει σε σημείο να λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζεται και να εξαρτάται λογιστικά από ένα κράτος, που παραπαίει.

Πιο συγκεκριμένα, σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος ετοιμαζόταν για την εκλογική αναμέτρηση του Δεκέμβρη και την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων για τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια (Ε.Β.Ε) όλης της χώρας. Φέτος, δεν θα γίνουν εκλογές. Αν και οι κανονισμοί λειτουργίας των Ε.Β.Ε προβλέπουν τετραετή θητεία, εν τούτοις η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθεί νέος ρόλος σε αυτά. Μέχρι να τους δοθεί ο νέος ρόλος, και να καθοριστούν οι αρμοδιότητές τους, εκλογές δεν θα γίνουν.
Ο νέος ρόλος των Επιμελητηρίων της χώρας καθορίζεται σήμερα από τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΝΠΕ) η οποία στη συνέχεια θα εισηγηθεί προς τη Βουλή για τη ψήφιση του σχετικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι μια αντίστοιχη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ήταν εκείνη που εισηγήθηκε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο της ΝΠΕ υπάρχει κυβερνητική εντολή να μη γίνουν εκλογές στα Επιμελητήρια όλης της Ελλάδας.
«Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως τον Δεκέμβριο δεν θα γίνουν εκλογές» δήλωσε χθες προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα απαιτηθεί η παρέλευση τουλάχιστον έξι μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, γίνει η διαβούλευση και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος Νόμος για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων».

Επιμελητήρια
χωρίς χρήματα
Εκείνοι που έζησαν την ουσία του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου θυμούνται πρόσωπα όπως τον αείμνηστο πρόεδρο Γιώργο Καραγιάννη, που ήταν ένας από εκείνους που είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μιας τράπεζας (μετέπειτα Τράπεζα Δωδεκανήσου) που θα έβγαζε τους Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες από την εξάρτηση έναντι των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Θυμούνται ότι από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ήταν το Επιμελητήριο εκείνο που συντόνιζε την τοπική βιομηχανική ανάπτυξη, διότι υπήρχε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ήταν εκείνο που είχε εισηγηθεί την υιοθέτηση πολιτικών υποστήριξης της οικονομίας των απομακρυσμένων νησιών (μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης αιθυλικής αλκοόλης), μειωμένοι συντελεστές για τον ΦΠΑ (όταν αυτός επιβλήθηκε το έτος 1987 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα). Το Επιμελητήριο ήταν από τους εμπνευστές της ιδέας δημιουργίας μιας ναυτιλιακής εταιρείας, που θα λειτουργούσε προς όφελος των Δωδεκανησίων (ΔΑΝΕ) και θα έσπαγε τα μονοπώλια και τα ακριβά κοστολόγια μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπως απέμεινε σήμερα, δεν ομοιάζει ούτε κατ’ ελάχιστο με το ΕΒΕΔ του Χθες. Με απόφαση της Κυβέρνησης, έχει γίνει προαιρετική η συνδρομή των επιχειρηματιών και των επιτηδευματιών προς το Επιμελητήριό τους. Αντί αυτού, οι επιτηδευματίες πληρώνουν ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό για κάθε υπηρεσία που τους παρέχεται. Εάν για παράδειγμα, ένας έμπορος ζητήσει βεβαίωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ, τότε για την χορήγηση της βεβαίωσης, θα κληθεί να πληρώσει ένα ευτελές, χρηματικό ποσόν. Τα χρήματα αυτά, μαζί με την ετήσια συνδρομή που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες για το ΓΕΜΗ, αποστέλλονται σ’ ένα κεντρικό ταμείο, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Ακολούθως τα χρήματα αυτά αναδιανέμονται στα Επιμελητήρια της χώρας και με αυτά καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες.
«Το Επιμελητήριο, με όλα του τα τμήματα στα νησιά, έχει σήμερα 15 άτομα προσωπικό» εξήγησε στη «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της διοίκησης του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου. «Τα χρήματα που εισπράττονται και εν συνεχεία αναδιανέμονται στα Επιμελητήρια της χώρας είναι ελάχιστα. Είναι σαν να μην έχουμε πόρους. Η κατάργηση της ετήσιας συνδρομής των επιχειρηματιών ήταν σοβαρό πλήγμα».
Με τα χρήματα που χορηγούνται, έχει φτάσει ολόκληρο το Επιμελητήριο να λειτουργεί μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ). Αυτό με τη σειρά του, θα έρθει η στιγμή που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση των Δανειστών που σήμερα στραγγαλίζουν με μέτρα βίαιης προσαρμογής την Ελληνική οικονομία.

Δεν παραγράφονται
οι παλαιές οφειλές
Το μέτρο της προαιρετικής συνδρομής των επιχειρηματιών προς τα Επιμελητήρια είχε αποφασισθεί από την Κυβέρνηση στην αρχή του τρέχοντος έτους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα παραγραφούν οι οφειλές που έχουν οι επιτηδευματίες για μη καταβολή συνδρομών στα προηγούμενα χρόνια.
Τα χρήματα που οφείλονται προς το ΕΒΕΔ, ως συνδρομές παλαιοτέρων ετών, ανέρχονται σε αρκετές, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα αυτά, η υποχρέωση οφειλής θα κοινοποιείται στην Εφορία προτού συμπληρωθεί πενταετία από τη βεβαίωσή της.

Ποιος θα είναι
ο νέος ρόλος
του Επιμελητηρίου;
Τα μέλη μιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι εκείνα που θα καθορίσουν τις αρμοδιότητες και τη θέση των Επιμελητηρίων στην οικονομία. Τα ίδια μέλη, στην πλειονότητά τους πολιτικοί με μηδενική εμπειρία σε θέματα λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιοι υπάλληλοι που ουδέποτε ένιωσαν την αγωνία της έλλειψης ρευστότητας, είναι εκείνοι που θα κληθούν να δώσουν ρόλο στον πάλαι ποτέ (;) σημαντικότερο σύμβουλο του κράτους.
Ο κ. Νίκος Παπασταματίου, από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΒΕΔ τόνισε προς τη «δημοκρατική» ότι «εμείς έχουμε στείλει τις προτάσεις μας και εξηγούμε στα πρόσωπα της ΝΠΕ πώς βλέπουμε τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας των Επιμελητηρίων». Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα ποια θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Παπασταματίου χωρίς δισταγμό στάθηκε στην ανάγκη «να επιστρέψουμε στην οικονομική αυτοτέλεια. Αυτό από μόνο του θα δώσει πίσω στο Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου τη δυνατότητα να λειτουργήσει με σειρά πλεονεκτημάτων προς όλη την τοπική οικονομία».
Δυστυχώς, χωρίς την οικονομική αυτοτέλεια, το Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου, όπως και το κάθε Επιμελητήριο της χώρας, δεν θα μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές. Χωρίς πόρους και με απόλυτη κρατική εξάρτηση θα είναι αδύνατο να εγκριθεί οποιαδήποτε δαπάνη για σχεδιασμό πολιτικών, για παράδειγμα υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν θα μπορεί να εγκριθεί η δαπάνη, διότι οι δανειστές δεν θα επιτρέπουν τη δαπάνη για το συγκεκριμένο σχεδιασμό, όπως δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να περιορίσει τη φορολογική λαίλαπα, όπως δεν επιτρέπουν στη Βουλή να ψηφίσει μέτρα για την περιστολή της ανεργίας ή για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Αδύνατον να υπάρξει
ανάπτυξη
με αυτή την Κυβέρνηση
Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πια πεπεισμένος ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει βαλθεί να καταστρέψει την οικονομία. Ένα προς ένα όλα της τα μέτρα, όπως ανακοινώνονται μέρα με τη μέρα, έχουν ένα και μόνο στόχο: Να σβήσουν την ανάπτυξη και αυτό θα γίνει στο βωμό διατήρησης του τεράστιου δημόσιου τομέα.
Ο κ. Γιάννης Πάππου ως πρόεδρος του ΕΒΕΔ, αλλά και ως επιχειρηματίας, δεν έκρυψε από τη «δημοκρατική» τους φόβους του για το Αύριο του τόπου, αλλά και της χώρας γενικότερα:
«Δεν ξέρω πως θα πορευτεί αυτή η χώρα. Αποδεικνύεται ότι η ψηφισμένη Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την τραγική αυτή κατάσταση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις εξαγγελίες – πυροτεχνήματα που καθημερινά αποδεικνύουν το λάθος προσανατολισμό των ακολουθούμενων πολιτικών. Για παράδειγμα, η τελευταία τους φωτοβολίδα ήταν η εξαγγελία για καθορισμό των εισφορών με γνώμονα τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης ή τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων που έχουν. Με τέτοιες εξαγγελίες είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος με υγιή νου, που να πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο και θα επιστρέψουμε στο δρόμο της ανάπτυξης; Είμαστε το κράτος με το μεγαλύτερο αριθμό νησιών σε ολόκληρη την Ευρώπη κι ωστόσο είμαστε το μοναδικό κράτος με καμία απολύτως νησιωτική πολιτική».
Τα χειρότερα για τη Δωδεκάνησα έχουν ήδη έρθει. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του παραλογισμού που επικρατεί στην Κυβέρνηση και στους βουλευτές που εκπροσωπούν αυτό τον τόπο και δεν παραιτούνται από τις θέσεις τους. Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν Νόμο του κράτους και επί του Νόμου αυτού η Κυβέρνηση (μαζί με τους βουλευτές μας) ψήφισε την εξαίρεση της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση διέσπασε το μέτωπο των αντιδράσεων διότι σήμερα οι Κώοι και οι λοιποί Δωδεκανήσιοι σφυρίζουν αδιάφορα για την αδικία. Όταν σε οκτώ μήνες η ίδια αδικία θα εφαρμοστεί στην Κω και σε ένα χρόνο ακόμα και στο Καστελόριζο, οι Ροδίτες θα έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα (τραγικά) δεδομένα και δεν θα κινητοποιηθούν. Διαίρει και βασίλευε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου