Ειδήσεις

Στο… περίμενε για ένα δισ. τα νοσοκομεία

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας Υγείας και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις κρατικές δομές περίθαλψης, η οικονομική πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσοστό εκτέλεσης για δημόσια νοσοκομεία και Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) φθάνει μόλις το 31% μέχρι και τον Αύγουστο, γεγονός που μαρτυρά την “ασφυξία” που επικρατεί στα ταμεία των ιδρυμάτων από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με το φετινό προϋπολογισμό, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες είχε οριστεί στα 1,38 δισ. ευρώ (από 1,6 δισ. ευρώ πέρσι), ενώ ο λογαριασμός των χρημάτων που οφείλονται μεγαλώνει περισσότερο από εφημερίες που ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο “Ευαγγελισμός” αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με τους γιατρούς να αναφέρουν πως στο νοσοκομείο δεν έχουν δοθεί ούτε τα μισά από την προβλεπόμενη επιχορήγηση και συμπληρώνουν ότι η πρόσθετη επιχορήγηση που πρόσφατα δόθηκε, ύψους 9,6 εκατ. ευρώ καλύπτει τις ανάγκες ενός μόνο μήνα. Πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν εκτάκτως περίπου πέντε εκατ. ευρώ για το πανεπιστημιακό και το γενικό νοσοκομείο Λάρισας.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, μόνο σε επτά μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων διπλασιάστηκαν: από 607 εκατ. το Δεκέμβριο στα 1,179 δισ. ευρώ τον Ιούλιο για φάρμακα και λοιπά υλικά, ενώ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πως από τις παραπάνω οφειλές, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα προς τις εταιρείες μέλη του συνδέσμου προμηθευτών.

Αν και προγραμματίζεται από τη κυβέρνηση η περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων, πηγές από το χώρο αναφέρουν πως πρόκειται για “παρηγοριά στον άρρωστο” μπροστά στα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί στο ΕΣΥ. Ακόμη και η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα νέα χρέη πηγάζουν από την υστέρηση της απόδοσης των προϋπολογιζόμενων ποσών για επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Στο παιχνίδι μπαίνει “σχέδιο διάσωσης”, με προτάσεις που δεν αποκλείουν ούτε την επαναφορά του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων.
Επιπλέον από το μνημόνιο προβλέπεται ακόμη η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων (τα οποία θα γίνουν πιο φθηνά μετά τις νέες μειώσεις) και στους ασθενείς των νοσοκομείων σε ποσοστό 50% μέχρι το τέλος του 2015 και έως 60% το Δεκέμβριο του 2016 και η αύξηση του ποσοστού των συνολικών προμηθειών που διενεργούνται συγκεντρωτικά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου