Ειδήσεις

Διαφωνούν με τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Κάθετα αντίθετοι με την θέση της δημοτικής αρχής Ρόδου για την ανάθεση σε ιδιώτη του έργου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας {και συγκεκριμένα για «Αποκομιδή – μεταφορά και διαχείριση ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρονακτική), χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρονακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου»} μετά από διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, που θα πάει…. «πακέτο» με την λειτουργία του ΚΔΑΥ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
Σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες, μετά το ‘θρίλερ’ που προηγήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, αποφάσισαν να μην αλλάξουν την εκπεφρασμένη θέση τους και να επιμένουν ότι «υπάρχει άλλη λύση».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο κ. Γιάννης Ντελλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα, καμία από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον δημότη δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, εξηγώντας και την στάση που τήρησαν οι εργαζόμενοι με την αποχή τους από την συνεδρίαση: «Νομίζω ότι όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν την Καθαριότητα. Εμείς αποφασίσαμε να μην παραβρεθούμε σε αυτή την συζήτηση γιατί γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα ήταν μια συζήτηση άνευ ουσίας από την στιγμή που όλα ήταν συμφωνημένα. Θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Έτσι όπως τέθηκε το ζήτημα, δεν θα βοηθήσει κανέναν. Οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές. Ο καθένας από εμάς εργάζεται 25 χρόνια περίπου στην Καθαριότητα και έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα αυτές τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περιθώριο να αντεπεξέλθει ο Δήμος με τα υπάρχοντα υλικά μέσα, στόλο και προσωπικό χωρίς τον ιδιώτη, ο κ. Ντελλάκης δήλωσε: «Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ξεκίνησαν από τους Καποδιστριακούς Δήμους. Όταν δεν κάνεις κάτι προς την σωστή κατεύθυνση, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο –παρά το γεγονός πως πρώην Δήμοι, όπως οι Δήμοι Λινδίων, Αρχαγγέλου και Ιαλυσού, είχαν ιδιώτη. Το θέμα είναι ότι δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως η λειτουργία του ιδιώτη θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών. Τι άφησαν δηλαδή σαν περιουσιακό στοιχείο οι ιδιώτες στους πρώην Δήμους; Είχαν ανταποδοτικότητα οι υπηρεσίες τους προς τους δημότες; Απλά πήραν τα ανταποδοτικά τέλη όταν έληξαν οι συμβάσεις τους και έφυγαν. Ο νυν ‘Καλλικρατικός’ Δήμος Ρόδου τι κέρδισε από αυτό; Τίποτε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι διαχείρισης της υπόθεσης με τα απορρίμματα, της ανανέωσης του στόλου και με τις προσλήψεις προσωπικού –που πρέπει να είναι μόνιμου και αορίστου χρόνου».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα είπε ακόμη ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον ο ΧΥΤΑ –ο οποίος έχει μετατραπεί σε ΧΥΤΥ / Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νησιού.
«Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι όταν θα κάνουν πρώτα τον ΧΥΤΥ και μετά το ΚΔΑΥ. Και ύστερα πώς και πότε θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ; Θα έπρεπε αυτά τα πράγματα να είχαν λυθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στον διάλογο, αλλά για να έχουμε αποτελέσματα στην Καθαριότητα πρέπει να συμβάλλουν και οι τρεις πλευρές: ο Δήμος, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες. Υπάρχουν λύσεις που είναι δοκιμασμένες σε πολλές χώρες, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή και η επαναχρησιμοποίηση. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία και να συνεργαστούμε για να βρεθεί άμεσα λύση» τόνισε ο κ. Γ. Ντελλάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου