Στους “53” ήταν στραμμένα τα βλέμματα στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του “αριστερού φλας” που ανάβουν συνήθως με τις παρεμβάσεις τους, από αλλού όμως ήρθαν οι “όλμοι” για την ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ανεβαίνοντας στο βήμα, μάλλον δεν ενθουσίασε το Μαξίμου με τις τοποθετήσεις του, σκιαγραφώντας και την έξοδό του από το υπουργείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Τάχθηκε ξεκάθαρα και αναφανδόν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του τρίτου μνημονίου αναφωνώντας απερίφραστα πως “κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα αυτό βγαίνει” και χαρακτήρισε ακραία νεοφιλελεύθερες τις πολιτικές που περιλαμβάνει.
Στον κ. Σκουρλέτη, απάντησαν τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ( υπενθυμίζεται ότι είναι ο άτυπος επικεφαλής των 53). Ο πρώτος κατηγορηματικά εξέφρασε την διαφωνία του, αντιπαραθέτοντας το επιχείρημα πως εάν οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση ήταν ακραία νεοφιλελεύθερες τότε δεν θα εξασφάλιζε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους . Ο ΥΠΟΙΚ από πλευράς του, επιχείρησε να “εξουδετερώσει” το αριστερό προφίλ Σκουρλέτη, υπενθυμίζοντας πως “όλοι μαζί τα κάναμε, όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε, δεν υπάρχουν περισσότερο αριστεροί ή δεξιοί υπουργοί”.
Μετά τις χθεσινές διακριτές αποστάσεις που έλαβε ο κ. Σκουρλέτης από την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μάλλον δύσκολο να παραμείνει στο πόστο του εν όψει της β’ αξιολόγησης. Όπερ σημαίνει ότι πιθανότατα να κερδίζουν πια έδαφος τα σενάρια που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει δομικό ανασχηματισμό πριν την εκκίνηση καν της β’ αξιολόγησης και όχι μετά την ολοκλήρωσή της , όπως ήταν μέχρι πρότινος ο αρχικός σχεδιασμός.
Στο μεταξύ, κριτική άσκησε από πλευράς της και προς διάφορες κατευθύνσεις και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου: Καταχέριασε όσους δεν υπερασπίζονται τον Πάνο Σκουρλέτη απέναντι σε δυσμενείς διαρροές του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, “φωτογράφισε” τον Κ. Χρυσόγονο, ως ένα από τα στελέχη που δίνουν για λόγους προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων με τοποθετήσεις τους τροφή στους “μιντιακούς οχτρούς”, ενώ δεν απέφυγε να ρίξει πυρά και στον “επικοινωνισμό” που πλειστάκις υποκαθιστά την παραγωγή πολιτικής ουσίας. Αποδέκτης επ’ αυτού ήταν προδήλως το Μαξίμου.
Το βέτο και το Θρίλερ
Κι ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, γύρω στις 20.30 το βράδυ, σκάει η είδηση περί κατάθεσης τροπολογίας από Παππά, Τσακαλώτο, Αλεξιάδη, και Σπίρτζη με την οποία προβλέπεται ότι από μόλις εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση θα πέσει “μαύρο” στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια, εντός πέντε ημερών. Αρμόδιες πηγές εκτιμούσαν μάλιστα ότι οι σχετικές διαδικασίες ( εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για προσφυγές κατά των υπερθεματιστών) θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου, επομένως εκεί γύρω χρονικά, τοποθετούσαν και το “τραβηγμα” της πρίζας των καναλιών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια.
Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος επικοινώνησε με τον Νίκο Παππά και του ζήτησε να “παγώσει” η κατάθεση της τροπολογίας, έως ότου συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ( πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη) με αντικείμενο την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.
Η παρέμβαση Βούτση έγινε δεκτή και μεταμεσονυχτίως, ο κ. Παππάς με δήλωσή του, ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας προκειμένου να αναζητηθούν… συναινέσεις με τη Ν.Δ για τη συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εάν ναυαγήσει και πάλι το “εγχείρημα ΕΣΡ” την επόμενη, η τροπολογία θα επανακατατεθεί, άμεσα
capital.gr