Μετά την ακύρωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο βουλευτής Δωδ/σου κ. Μάνος Κόνσολας στην προηγούμενη κυβέρνηση, με έκδοση απόφασης συγκλήτου και της πολιτικής δέσμευσης για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων ίδρυσης Τμήματος Τουριστικής Σχολής στη Ρόδο και την νέα απόφαση για λειτουργία του τμήματος στη Χίο, στην χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, ο Δήμαρχος πρότεινε να αναληφθούν άμεσα νέες πρωτοβουλίες με την σύμπραξη όλων των φορέων της Ρόδου και να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι το σαθρό επιχείρημα που αιωρείται, ότι στη Χίο οι εφοπλιστές διαθέτουν ακίνητα για την σχολή δεν ευσταθεί. Η Ρόδος έχει καταγεγραμμένα περισσότερα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Ήδη μετά τα κτήρια της πρώην σχολής χωροφυλακής, έχουν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο και τα κτήρια του πρώην ΠΙΚΠΑ και τα παρακείμενα ακίνητα, τα οποία όχι μόνο δεν αξιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο, αλλά έχουν γίνει στέκια περιθωριακών.
Σε κάθε περίπτωση ι η ερειπωμένη πτέρυγα της μαιευτικής κλινικής του παλιού νοσοκομείου και το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Ι.Κ.Α., στην οδό Μεγ. Κωνσταντίνου, θα μπορούσαν να μετασκευαστούν σε φοιτητικές εστίες και γραφεία του τμήματος.
Όσον αφορά την συνάφεια του τμήματος με την σχολή ανθρωπιστικών σπουδών, το ζήτημα αυτό έχει λυθεί με την προηγούμενη απόφαση του Πανεπιστημίου, εκτός και αν δεν θέλουν οι καθηγητές να μετακινούνται από τη Χίο στην Ρόδο.
Είναι αδιανόητο η Ρόδος, πρώτος τουριστικός προορισμός της χώρας, με τεράστια ξενοδοχειακή υποδομή να απεμπολεί αυτό το δικαίωμα της ίδρυσης Τμήματος Τουριστικής Σχολής, επειδή το θέλουν οι εφοπλιστές στη Χίο.
Γι αυτό περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επιβεβλημένη η συστράτευση όλων μας και η άμεση κινητοποίηση με παραστάσεις, τόσο στο αρμόδιο υπουργείο, όσο και στον Πανεπιστημιακό χώρο για να αποκατασταθεί μια ακόμη αδικία σε βάρος του νησιού μας.
Εντός της εβδομάδας ο Δήμαρχος θα συγκαλέσει συνάντηση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Περιφερειάρχη και εκπροσώπους των φορέων, ώστε να υπογραφεί εκ νέου κοινό διάβημα και να ζητηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας με τους αρμόδιους Υπουργούς.