Επιφυλακτικός με την αλλαγή φύλου στην ηλικία των 15 ετών, εκφράζοντας τις απόψεις του για μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται σε αυτή την διαδικασία, εμφανίσθηκε με δηλώσεις του, ο γνωστός πλαστικός χειρουργός κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου.
Όπως υπογράμμισε, την τελευταία δεκαετία μόλις 8 άτομα έχουν αλλάξει φύλο από κορίτσι σε αγόρι, ενώ 15 άτομα έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου από αγόρι σε κορίτσι.
«Είναι δύο οι κατηγορίες: οι άνδρες που γίνονται γυναίκες και οι γυναίκες που γίνονται άνδρες. Συνήθως το μυαλό μας, πηγαίνει μόνον στις πρώτες περιπτώσεις. Ωστόσο τα ποσοστά είναι σχεδόν τα ίδια. Αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, είναι ότι εφόσον κάποιος, που θέλει να αλλάξει φύλο, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, να βρίσκεται υπό παρακολούθηση ψυχιάτρου για τουλάχιστον δύο χρόνια και εφόσον υπάρχουν κάποια απαραίτητα κριτήρια με βάση τις ψυχιατρικές γνωματεύσεις, να προχωρήσει σε μια σειρά από χειρουργικές ενέργειες για την μετατροπή φύλου. Δηλαδή, αυτό δεν είναι υπόθεση μίας μόνον ιατρικής ειδικότητας και βεβαίως, δεν είναι υπόθεση ενός και μόνον χειρουργείου.
Χρειάζεται μία ομάδα γιατρών να στηρίζει το άτομο που θα πάρει αυτή την απόφαση. Ενδοκρινολόγος που θα εξετάζει τον τρόπο που θα χορηγούνται οι αρμόνες (οιστρογόνα ή ανδρογόνα), ψυχολόγος, πλαστικός χειρουργός κ.λπ. ενώ είναι απαραίτητη και η στήριξη της οικογένειάς του. Οι εγχειρήσεις για αλλαγή φύλου δεν γίνονται μόνον μία φορά. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια ορμονική θεραπεία και πολλές επεμβάσεις που γίνονται ανά εξάμηνο, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν έως και τέσσερα χρόνια. Τα χειρουργεία αυτά γίνονται από ομάδες γιατρών, πλαστικών χειρουργών και είναι συνήθως πολύωρες (έως και 10 ώρες χειρουργείο). Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα γεννητικά όργανα, με μαστεκτομή για τις γυναίκες ή ενθέματα στήθους για τους άνδρες, να γίνουν αλλαγές στο πρόσωπο και πολλά ακόμη. Όλα αυτά τα άτομα που έχουν αλλάξει φύλο είναι άνω των 18-20 ετών και δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση καθώς υπάρχουν πολλά οικογενειακά, προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία είναι πολύ κοστοβόρα. Οι εγχειρήσεις αυτές κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα και βεβαίως, είναι μια κατάσταση ‘χωρίς επιστροφή’. Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο….», εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή φύλου είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία που απαιτεί ως βασική προϋπόθεση την συνεχή ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη του ατόμου που αποφασίζει να το κάνει.
Μάλιστα ο κ. Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε σε μία περίπτωση, που μία γυναίκα που ήθελε να αλλάξει φύλο, προχώρησε σε μαστεκτομή και για πολλά χρόνια, δεν αποφάσιζε να συνεχίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι την ολοκληρωτική αλλαγή φύλου.
Ο ίδιος εκτίμησε πως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ίσως να σημειωθεί μία έξαρση του ενδιαφέροντος για αλλαγή φύλου αλλά επιφυλάχθηκε να δει στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί και πώς θα λειτουργήσει.
«Ωστόσο, το 15 ακούγεται λίγο πρώιμο. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να μπει κάποιος σε αυτή την διαδικασία τόσο εύκολα», όπως τόνισε.
Εκτίμησε ακόμη, πως μετά την ψήφιση του νόμου, είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος τι θα επακολουθήσει καθώς η διδικασία αλλαγής φύλου, απαιτεί πολύχρονη ψυχολογική προετοιμασία και αποφασιστικότητα ενώ η ιατρική παρακολούθηση πρέπει να είναι συνεχής από ομάδα γιατρών.
https://www.dimokratiki.gr/15-10-2017/allagi-fylou-apeti-polychroni-psychologiki-proetimasia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.