Ειδήσεις

Σε γρήγορη αξιολόγηση και αναδιάρθρωση χρέους συμφωνούν Τσακαλώτος- Λαγκάρντ

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επανέλθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, συμφώνησαν η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση έγινε δυο 24ωρα πριν το ραντεβού της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει κλειστεί για λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές από τις ΗΠΑ, το μήνυμα Τσακαλώτου ήταν ότι με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές. Οι πηγές υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, αλλά  έσπευσαν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να εξασφαλίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα θέσει εμπόδια στην πορεία της αξιολόγησης αλλά και να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, σε συνέχεια των υποστηρικτικών δηλώσεων που προηγήθηκαν, τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και από τον Πολ Τόμσεν που ξεκαθάρισαν ότι η πλευρά του ΔΝΤ διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος (και μπορεί να υπάρξει υπέρβαση). Ουσιαστικά στρέφεται στην Ευρώπη για να αναπροσαρμόσει τους στόχους και να προχωρήσει στην συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον  θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την μεριά της την Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακολουθούν την γραμμή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με επενδυτές αλλά και με θεσμικούς-πολιτικούς φορείς, διαπιστώθηκε πως το κλίμα για την χώρα μας έχει γίνει ευνοϊκότερο. «Έχει αλλάξει το κλίμα. Οι επενδυτές είχαν ενδιαφέρον και έκαναν ενθαρρυντικές ερωτήσεις. Δεν ήταν επιθετικές αλλά  διευκρινιστικές και δεν εξέφρασαν αμφιβολίες» είπε η ίδια πηγή.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου