Ειδήσεις

Πέτσας για Oruc Reis : Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα τα 6 ναυτικά μίλια

Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας σε ότι αφορά το Oruc Reis.

Τα 6 μίλια αποτελούν μέρος της κυριαρχίας μας

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα 6 ναυτικά μίλια ως μέρος της κυριαρχίας της χώρας και πρόσθεσε ότι τα 12 μίλια αφορούν στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας το οποίο η χώρα μας διατηρεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε σοβαρότητα από τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά εγκαλώντας τους και ζητώντας τους να είναι πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, τα 12 μίλια ή τα 6 μίλια, με δεδομένο ότι η Navtex της Τουρκίας δεσμεύει περιοχή στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα 12 μίλια ως κόκκινη γραμμή που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αντίθεση με την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που μίλησε για τα 6 μίλια ως κόκκινη γραμμή.

Σοβαρότητα

Ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.

Βεβαίως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Όσον αφορά για τις αιτιάσεις είτε τις αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε του ΚΙΝΑΛ, τι μπορεί να πει κανείς; Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα.

Όταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του.

Όσον αφορά για το ζήτημα της κας Γεννηματά έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτό το θέμα»

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο αν το Oruc Reis ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που κινούμε τα διπλωματικά εργαλεία. Θα μείνω σ’ αυτό».

Τουρκική περιφρόνηση στα συμπεράσματα του ΕΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει επανάληψη των διερευνητικών επαφών με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Τουρκία προέβη σε διπλή πρόκληση (Βαρώσια και Oruc Reis) που αποτελεί περιφρόνηση στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «οι δυο αυτές προκλητικές κινήσεις συγκρούονται με συγκεκριμένες παραγράφους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η Ελλάδα παραμένει προσληλωμένη στις πάγιες θέσεις της επανέλαβε ο κ. Πέτσας και σημείωσε: «Σταματούν οι προκλήσεις αρχίσουζουν οι συζητήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι η Ελάδα επιμένει με ψύχραιμη αποφασιστικότητα στη διπλωματία, αναφέροντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «έχουν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων».

Ενότητα και αποφασιστικότητα της Ευρώπης

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις ο κ. Πέτσας απέφυγε να σχολιάσει τις γερμανικές αντιρρήσεις στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει η ΕΕ να δείξει ενιαία και αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία και τόνισε ότι η ηγέτες της ΕΕ καλούνται να δουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας και να κρίνουν αν αυτή συμμορφώνεται με τα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κυρώσεις πρόσθεσε ο κ. Πέτσας είναι πάντα στο τραπέζι ωστόσο συμπλήρωσε ότι Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης των κυρώσεων εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ.

Σε ότι αφορά το επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση, παρέπεμψε στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά επεσήμανε ότι θέλει να μείνει στο γεγονός ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τουρκικής πλευράς. «Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Η Τουρκία αθετεί για δεύτερη φορά τις δεσμεύσεις της

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής και τις τουρκικές προκλήσεις, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε:

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε  πρόκληση. Και μάλιστα διπλή.

Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και περιφρόνηση στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους Ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ιδίως, μάλιστα, το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής.

Σε μη οριοθετημένη περιοχή το Oruc Reis

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με  ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν εγκαταλείψει τις ίσες αποστάσεις

Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.

Και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της.

Διαπιστώνεται, ήδη, υιοθέτηση των θέσεών μας, όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι  αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis – ό,τι πρέπει.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου