Η έξοδος του Oruc Reis και η ενδεχόμενη προσπάθεια έρευνας σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του ακριτικού συμπλέγματος αποτελεί την κορύφωση των Τουρκικών ενεργειών.
Με το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis για τρίτο 24ωρο μέσα στην περιοχή της παράνομης navtex και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα η Άγκυρα μέσω του υπουργείου εξωτερικών με μια προκλητική ανακοίνωση αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της. Ο στόχος ξεκάθαρος. Να γκριζάρει όχι μόνο την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο αλλά συνολικά το Αιγαίο από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως την Κρήτη.
Με πρόφαση ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων η Τουρκία βρίσκει αφορμή όχι μόνο να τορπιλίσει την προσπάθεια των διερευνητικών επαφών και να βγάλει το ερευνητικό νότια του Καστελόριζου αλλά και να προβάλει τις παράλογες αξιώσεις της για αποστρατικοποίηση Ελληνικών νησιών και αναστολή κάθε δραστηριότητας Ενόπλων Δυνάμεων και Εθνοφρουράς.
Ακόμα και η άσκηση Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας στο πεδίο βολής στα ‘’Καράβια’’ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης βρέθηκε στο στόχαστρο της Άγκυρας περιοχή σχεδόν 300 μίλια μακριά από τις Τουρκικές ακτές με το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών να κάνει λόγο για πρόκληση την ημέρα της εθνικής τους εορτής στις 29 Οκτωβρίου.
Ανάλογες αξιώσεις έχουν και για όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης όχι μόνο εκεί όπου η Άγκυρα επικαλείται το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο αλλά ακόμα και ελάχιστα μίλια από τις ακτές του νησιού.
Στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών γίνεται λόγος ακόμα και για τις συνηθισμένες βολές φορητού οπλισμού των Μονάδων Εθνοφρουράς στα Ελληνικά ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβο, Χίο και Λήμνο.
Και φυσικά επικαλείται τις Ελληνικές notam για πτήσεις μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών.Η Άγκυρα απαιτεί δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η HAF να μην πετά και να μην εκπαιδεύεται στο Αιγαίο ή όταν το κάνει να ζητά την άδεια της Τουρκίας.
Με αυτές τις αξιώσεις η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να θέσει όλα τα ζητήματα συνολικά και όχι μόνο το θέμα των θαλάσσιων ζωνών το οποίο είναι το μοναδικό προς συζήτηση όπως ξεκαθαρίζει η Ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα και να δοκιμάσει στα όρια τις αντοχές της Αθήνας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η έξοδος του Oruc Reis και η ενδεχόμενη προσπάθεια έρευνας σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του ακριτικού συμπλέγματος αποτελεί την κορύφωση των Τουρκικών ενεργειών.
Η Τουρκία έθεσε το σχέδιο της σε εφαρμογή στις 21 Ιουλίου με την πρώτη navtex και κλιμάκωσε στις 10 Αυγούστου με την έξοδο του ερευνητικού νότια του Καστελόριζου. Κάθε άλλο παρά τα αναμενόμενα αποτελέσματα προκάλεσε η απόφασή της αυτή με την Αθήνα να αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις προκλήσεις της Άγκυρας και να κρατά αποφασιστική και ταυτόχρονα προσεκτική στάση αρνούμενη να ρίξει ‘’νερό στο μύλο’’ της έντασης όπως θα επιθυμούσε ο Ταγίπ Ερντογάν.