Χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, στο συνέδριο με τίτλο: «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του»:
Ο Δήμος Ρόδου διοργανώνει σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) συνέδριο με τίτλο: «Προς ένα Δικαιωματικό Μοντέλο Αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του».
Στην έναρξη του συνεδρίου που πραγματοποιείται το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου με την παρουσία και συμμετοχή του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ., κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι:
«Θέλουμε η Ρόδο μας να πρωταγωνιστεί στο δημόσιο διάλογο για μείζονα ζητήματα των καιρών μας, επιβεβαιώνοντας σταθερά την ταυτότητά της, όχι μόνο σαν ένας δημοφιλής παγκόσμιος τουριστικός προορισμός αλλά και σαν ένα νησί πρότυπο αναφοράς για τον πολιτισμό του και μάλιστα τον πολιτισμό της καθημερινότητάς του.
Δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι το πως φροντίζει τα μέλη της που για διάφορες αιτίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Δεν φτάνουν απλά οι δηλώσεις συμπάθειας για κάθε περίπτωση πολίτη με αναπηρία. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται να βελτιώσουμε τη ζωή αυτών των συμπολιτών μας, υποστηρίζοντας την απρόσκοπτη ένταξή τους και παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους».
Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Ρόδου που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με αναπηρία, σημειώνοντας πως «στο δικαίωμα για “ζωή” δεν υπάρχουν διακρίσεις στον Δήμο μας. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι».
Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Νιώθω αληθινά περήφανος γιατί στο Δήμο Ρόδου τα τελευταία τρία χρόνια και παρά τις μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας, αναπτύξαμε με το σύνολο των δομών μας και την αρμόδια διεύθυνση των υπηρεσιών μας, σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Πρώτα απ’ όλα, δράσεις για την προσβασιμότητα. Παντού. Στη Μεσαιωνική Πόλη, στις παραλίες, στα σχολεία μας. Για πρώτη φορά ο Δήμος κατέγραψε το σύνολο των δημοτικών κτηρίων, και των χαρακτηριστικών προσβασιμότητάς τους και τα καταχώρησε στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα χαρτογράφησης που ανάπτυξε το Υπουργείο Επικρατείας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).
Στόχος είναι ο σχεδιασμός data-driven στρατηγικής και η εκτίμηση του προϋπολογισμού των απαιτούμενων παρεμβάσεων ώστε να επιτευχθεί η προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς. Την ίδια στιγμή προχωράμε στην εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας , προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και οι προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, για τη δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων μετακινήσεων προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Και δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αναπτύσσουμε σειρά πρωτοβουλιών στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, ώστε να είμαστε πάντα δίπλα στο συμπολίτη μας με αναπηρία και την οικογένειά του. Επιπλέον, το σύνολο των οχημάτων του δημοτικού στόλου λεωφορείων μας διαθέτει ειδικό σύστημα πρόσβασης για όλους ενώ έχουμε θεσπίσει μειωμένα τέλη ύδρευσης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.
Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά μας να διοργανώνεται από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) αυτό το τόσο σημαντικό, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διήμερο Συνέδριο.
Έρχεται ως συνέχεια της πολύ θετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής Πολιτείας να θέσει σε λειτουργία το Δίκτυο Σημείων Αναφοράς σε όλη την Επικράτεια για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μας καθώς εδώ στη Ρόδο μας γίνεται η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των επιμέρους Σημείων Αναφοράς που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον εναρμονισμό στις πολιτικές που εφαρμόζονται ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και μεθοδικά.
Σίγουρα, είναι δύσκολος και μακρύς αυτός ο αγώνας αλλά η θέληση δεν γνωρίζει όρια. Μπορεί να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα που δυστυχώς ακόμη και σήμερα καταδυναστεύουν την καθημερινότητα συνανθρώπων μας. Οι λύσεις υπάρχουν. Η βούληση έλειψε για πάρα πολλά χρόνια. Κι αυτό μπορεί να μας το επιβεβαιώσει μια εμβληματική φυσιογνωμία του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, τον οποίο έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας.
Ωστόσο κάτι αρχίζει να αλλάζει. Η βούληση υπάρχει. Κι αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε ώστε σε αυτή την κατεύθυνση να επενδύσουμε. Όλοι. Και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας που στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε μια κοινωνία ισοτιμίας.
Εμείς ως Δήμος Ρόδου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια προς την ίδια κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και υπέρ της ισοτιμίας των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Πιστεύουμε σε μια συμπεριληπτική τοπική διακυβέρνηση που μεριμνά και φροντίζει. Αυτό κάνουμε πράξη. Στο δικαίωμα για «ζωή» δεν υπάρχουν διακρίσεις στον Δήμο μας. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι.
Κλείνοντας θέλω να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό. Έχουμε ξεκινήσει τη μεγάλη πρωτοβουλία Co – Lab, για την ανάδειξη της Ρόδου στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Η ναυαρχίδα του παγκόσμιου τουρισμού, ο Όμιλος TUI, ενώνει τις δυνάμεις της με τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, τη Ρόδο μας, μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να κερδίσουμε μαζί το βιώσιμο μέλλον. Ο στόχος του Co – Lab είναι απόλυτα ταυτισμένος με το συνολικό όραμα που υπηρετούμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, για μια πράσινη, έξυπνη, λαμπερή Ρόδο και εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα για να γίνει η νέα πραγματικότητα στο νησί μας.
Αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδίου βιωσιμότητας είναι ο προσβάσιμος τουρισμός. Μόνο στη Γερμανία υπάρχει μια αγορά 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία που αναζητούν προσβάσιμους
προορισμούς. Όμως θα πρέπει να έχουμε σταθερά στο μυαλό μας πως κανένας προορισμός που δεν είναι φιλικός και λειτουργικός για τους κατοίκους του, δεν μπορεί να είναι φιλικός και λειτουργικός για τους επισκέπτες του. Προσβάσιμη Ρόδος σημαίνει προσβάσιμη παντού. Όχι μόνο στο ξενοδοχείο. Αλλά και στις παραλίες και στους χώρους πολιτισμού και στα αξιοθέατα και στα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης.
Περισσότερες δράσεις λοιπόν, περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες δυνατότητες.
Μπροστά θα πάμε όλοι μαζί. Κανένας μόνος του, κανένας πίσω.
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που αξίζει να ενώσουμε χέρια, ιδέες και δυνάμεις για να το κερδίσουμε!
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου που αναμφίβολα έρχεται για να μας δώσει έμπνευση και ώθηση για να κάνουμε αυτά τα περισσότερα που πρέπει να κάνουμε».