Ερυθρός Σταυρός: «Αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τους αδύναμους»
«Οι διευθυντές νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται τώρα μπροστά σε μια αγωνιώδη επιλογή».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε ξανά την εντολή του Ισραήλ να εκκενώσει 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα.
«Ο εξαναγκασμός περισσότερων από 2.000 ασθενών να μεταφερθούν στη νότια Γάζα, όπου οι εγκαταστάσεις υγείας λειτουργούν ήδη με τη μέγιστη χωρητικότητα και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν μια δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με θανατική ποινή», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Οι διευθυντές νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται τώρα μπροστά σε μια αγωνιώδη επιλογή: να εγκαταλείψουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση εν μέσω βομβαρδισμών και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους παραμένοντας στο χώρο για να περιθάλψουν ασθενείς ή να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους προσπαθώντας να τους μεταφέρουν σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο ΠΟΥ.
Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν – για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».
Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού «δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια στους ανθρώπους που υφίστανται τις φρικαλεότητες της σημερινής βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τους επικεφαλής των δύο βραχιόνων του Κινήματος: τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ζαγκάν Σαπαγκέν και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι.
Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα»
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εξωφρενικό και ανεύθυνο το τελεσίγραφο για τη Γάζα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν πως το τελεσίγραφο που εξέδωσε το Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας είναι “εξωφρενικό και ανεύθυνο” και πως η ανασύνταξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, 1,1 εκατομμυρίου, σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα επιδεινώσει κατά πολύ την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσημα τον προσδιορισμό ασφαλών ζωνών και εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τους αμάχους, όσο και για το προσωπικό τους που προσπαθεί να επιχειρήσει εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών. Παράλληλα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από το Ισραήλ “να ανακαλέσει το τελεσίγραφο μετακίνησης“, ενώ από τη δική της μεριά η Χαμάς καλεί τους κατοίκους να αγνοήσουν το τελεσίγραφο ενώ κορυφώνεται το ανθρωπιστικό δράμα. Η Χαμάς ανακοίνωσε μάλιστα πως εκτόξευσε 150 ρουκέτες προς την πόλη Άσκελον στο Ισραήλ “ως απάντηση στο τελεσίγραφο και τη στοχοποίηση αμάχων”.
Σημειώνεται πως το τελεσίγραφο αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών, κι απηύθυναν έκκληση να “ακυρωθεί” η διαταγή.
Όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Αχιλλέας Τζέμος:
“Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι οι διεθνείς ομάδες τους, αποτελούμενες από περίπου είκοσι άτομα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, μετακινήθηκαν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όσον αφορά το παλαιστινιακό προσωπικό μας, είναι προς το παρόν δύσκολο να επαληθεύσουμε την κατάσταση και των 300 συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φύγουν για το νότο με τις οικογένειές τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταφύγιο. Άλλοι, κυρίως το ιατρικό προσωπικό, θα παραμείνουν στο βορρά για να προσπαθήσουν να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες.
Η εντολή εκκένωσης που έδωσε ο ισραηλινός στρατός στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα εξωφρενικό και ανεύθυνο τελεσίγραφο.
Επιπλέον, η ανασύνταξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα θα επιδεινώσει την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τους πολλούς αμάχους που δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανησυχούμε εξαιρετικά για την τύχη τους μόλις λήξει το ισραηλινό τελεσίγραφο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσημα τον προσδιορισμό ασφαλών ζωνών που δεν επηρεάζονται από τη σύγκρουση για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαφύγουν, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων”.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αναλυτική ανακοίνωση για τη Γάζα
“Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η αδιάκριτη βία και η συλλογική τιμωρία της Γάζας πρέπει να σταματήσουν
“Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι τρομοκρατημένοι από τις βάναυσες μαζικές δολοφονίες αμάχων που διαπράττει η Χαμάς και από τις μαζικές επιθέσεις στη Γάζα που συνεχίζονται τώρα από το Ισραήλ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως τον άμεσο τερματισμό της αδιάκριτης αιματοχυσίας, τη δημιουργία ασφαλών χώρων και την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων προς αυτούς. Στους ανθρώπους πρέπει να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, καθώς και σε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Σε ανθρωπιστικές προμήθειες όπως φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, καύσιμα και νερό πρέπει επίσης να επιτραπεί η είσοδος στον θύλακα της Γάζας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Rafah με την Αίγυπτο και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο σημείο διέλευσης.
Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα παγιδευμένοι στη λωρίδα της Γάζας, όπου οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε ολική καταστροφή. Περισσότερα από 300 μέλη των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και τα σπίτια τους – είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν.
Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιμετωπίζουν μια συλλογική τιμωρία με τη μορφή της απόλυτης πολιορκίας, των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της επικείμενης απειλής μιας χερσαίας μάχης. Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά. Τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα δεν είναι στόχοι.
Η πολιορκία που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση και η στέρηση τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ασυνείδητη. Μετά από 16 χρόνια στρατιωτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, οι ιατρικές δομές στο εσωτερικό της είχαν ήδη αποδυναμωθεί- αυτή η πολιορκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους τραυματίες αλλά ούτε και στο ιατρικό προσωπικό. Η τρέχουσα πολιορκία αποκλείει τα είδη που σώζουν ζωές. Η είσοδος προμηθειών και βασικού ιατρικού προσωπικού πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως.
«Στα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι τους τελειώνουν τα αναισθητικά φάρμακα και τα παυσίπονα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέραμε ιατρικές προμήθειες από τα δίμηνα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al–Awda και τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει αποθέματα τριών εβδομάδων μέσα σε τρεις ημέρες», Darwin Diaz, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.
Κάθε μετακίνηση, ακόμη και για το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που δεν παίζουν κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες μιας καταστροφής που υπερβαίνει τις προηγούμενες κλιμακώσεις. Δύο από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Al–Awda και το ινδονησιακό νοσοκομείο, έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ίδια η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπέστη κάποιες ζημιές από έκρηξη τη Δευτέρα.
Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια αυτόνομη κλινική και υποστηρίζουν το νοσοκομείο Al–Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλειτούργησαν ένα επιχειρησιακό χειρουργείο στο Al–Shifa στις 10 Οκτωβρίου για να δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα. Έχουμε επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες στο νοσοκομείο Al–Shifa και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στα νοσοκομεία. Οι ομάδες μας στην Jenin, Hebron και Nablus αξιολογούν συνεχώς τις ιατρικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη, καθώς η βία κλιμακώνεται. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με εποίκους και με τον ισραηλινό στρατό.
Ο άμαχος πληθυσμός, οι υποδομές και οι ιατρικές δομές πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας εναντίον ολόκληρης της Γάζας. Το Ισραήλ, οι παλαιστινιακές αρχές και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους. Η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να διευκολυνθεί επειγόντως. Η αποτυχία θα κοστίσει ακόμη περισσότερες ζωές”.
Σημειώνεται εδώ πως το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει μετά τα ισραηλινά χτυπήματα, ενώ η Αίγυπτος δεν προτίθεται προς ώρας να ανοίξει το πέρασμα.
Συνολικά η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Βόρεια Γάζα βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας, ο καταυλισμός της Τζαμπάλια που έχει έκταση 1,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 114.000 κατοίκους. Είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη. Την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε κτίριο κατοικιών στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.
Η δε πόλη της Γάζας, είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής πόλη εντός της Λωρίδας, με περισσότερους από 700.000 κατοίκους. Η Ράφα είναι η πιο νότια περιοχή στη Γάζα με πληθυσμό σχεδόν 250.000 κατοίκων.
Ερυθρός Σταυρός: «Αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τους αδύναμους»
Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν – για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».
Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού «δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια στους ανθρώπους που υφίστανται τις φρικαλεότητες της σημερινής βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τους επικεφαλής των δύο βραχιόνων του Κινήματος: τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ζαγκάν Σαπαγκέν και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι.
Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα».
Πηγή: ΑΠΕ-AFP