Ειδήσεις

Χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων παντού , ούτε κατά διάνοια – Οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας στο διάλογο με την Τουρκία

Το “έξι μίλια” δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια», υπογραμμίζει αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη φιλολογία σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα αποδεχθεί χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων παντού, προκειμένου να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή του Αμβούργου. Mάλιστα είναι σαφές πως η συγκεκριμένη αποστροφή δεν αφορά μόνο τις ηπειρωτικές ακτές, αλλά και τα νησιά. Πάντως, ενώ ο χρόνος για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως στον διάλογο οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με μαξιμαλιστικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί να παρεκκλίνουν προκειμένου να επέλθει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση η όλη συζήτηση περί χωρικών υδάτων είναι εκ των πραγμάτων πρώιμη, καθώς «το ραντεβού» των Γεραπετρίτη – Φιντάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα θα έχει ως αντικείμενο το πλαίσιο του διαλόγου, ενώ η συζήτηση με χάρτες στο τραπέζι θα γίνει μετά τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν θα έχουν ανάψει προηγουμένως το πράσινο φως. Εξάλλου είναι σαφές πως εάν η Αγκυρα επιμείνει στο Διεθνές Δικαστήριο να παραπεμφθούν και θέματα όπως η κυριαρχία των νησιών και η αποστρατιωτικοποίηση –σχετική διαρροή από τουρκικές διπλωματικές πηγές δημοσίευσε την Παρασκευή η «Χουριέτ»–, η διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανωτέρω ελληνική κυβερνητική πηγή, «ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης. Δεν περιλαμβάνονται ούτε στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ούτε πρόκειται να τεθούν στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας».

Ελληνοτουρκικά: Προσφυγή-πακέτο στη Χάγη θέλει η Αγκυρα – «Οχι» από Αθήνα
Εν τω μεταξύ, για τον προσεχή Απρίλιο έχουν παραπεμφθεί και οι τελικές αποφάσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο που έχει προαναγγείλει η Αθήνα. Παρότι πρόκειται για ένα αμιγώς οικολογικό «πρότζεκτ», τα θαλάσσια πάρκα έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας.

Tο δεύτερο θέμα που έριξε τους τελευταίους μήνες «σκιές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν η επιλογή της Τουρκίας να αποστείλει φρεγάτα στην περιοχή όταν ιταλικό πλοίο έκανε έρευνες νοτίως της Κάσου για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Παρά τις πρόσφατες επιφυλάξεις της Λευκωσίας για ορισμένες πτυχές του, το έργο προωθείται σταθερά: οι έρευνες συνεχίζονται και στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου