Ερογλου: Πήρε πολύ χρόνο να έρθουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα στάδιο πάρε-δώσε λόγω της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, που πάντα παρουσίαζε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις
Η Τουρκία «ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο λαών», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Αριντς, προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της χώρας.
Ο κ. Αριντς σημείωσε ότι η Τουρκία πάντα θα παράσχει βοήθεια στους Τουρκοκύπριους ενδυναμώνοντας το ψευδοκράτος, και σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της μιας πλευράς.
Είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε γεωτρήσεις ενώ ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Άιντα διοριζόταν με στόχο την επίτευξη λύσης», προσθέτοντας ότι εύχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει τον «κακό δρόμο» και να δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση «για ένα νέο συνεταιρισμό», επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης.
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι πήρε πολύ χρόνο να έρθουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα στάδιο πάρε-δώσε λόγω της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, που όπως σημείωσε, πάντα παρουσίαζε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και τις μόνιμες παρεκκλίσεις ήταν εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ενοχλημένη από τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σε σχέση με το θέμα του εδαφικού, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε κάποιο χάρτη, ενώ -όπως σημείωσε- η ελληνοκλυπριακή πλευρά έφερε στο τραπέζι ονόματα τοποθεσιών και ποσοστά.
Εκανε έκκληση στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να θέτει οποιουσδήποτε όρους. Εισηγήθηκε όπως τερματιστούν όλες οι εργασίες για τους υδρογονάνθρακες και, αφού εξευρεθεί λύση το θέμα του φυσικού αερίου, να τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
http://www.protothema.gr