Ειδήσεις

Τουρισμός: Πως η Τουρκία έγινε μια από τις βασικές μας αγορές

Δίπλα στους Γερμανούς και τους Βρετανούς επισκέπτες, τις δύο βασικότερες μέχρι σήμερα αγορές- πηγές για την ελληνική τουριστική αγορά, φέτος φιγουράρουν και οι Τούρκοι τουρίστες. Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο αριθμός των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς το ένα εκατομμύριο, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες στα έσοδα από τη ρωσική αγορά.

Είναι ενδεικτικό πως οι Τούρκοι επισκέπτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε Μύκονο και η Σαντορίνη, κατακλύζοντας παράλληλα τους κοντινούς σε αυτούς προορισμούς, ανάμεσά στους οποίους η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Κως, όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες των νησιών. Μόνο στη Μυτιλήνη, περισσότεροι από 1.500 Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του νησιού, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα γρήγορης και απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου διαβατηρίων που ισχύει για τους επιβάτες κρουαζιέρας. Στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, η Λέσβος μέτρησε 3.924 επιπλέον Τούρκους τουρίστες (ποσοστό 11,6%). Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών θα προσεγγίσουν συνολικά τις 45 χιλ.

Η μεγαλύτερη όμως αύξηση, της τάξης του 50,3%, καταγράφεται στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, από όπου πέρασαν μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες, κατευθυνόμενοι προς Θεσσαλονίκη , Ξάνθη και Καβάλα.

Η Θεσσαλονίκη ειδικότερα υποδέχτηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περισσότερους από 3 χιλ. Τούρκους επισκέπτες, που έφτασαν στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να παραστούν στην τελετή μνήμης για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου του 1938, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν πληρότητες που ξεπερνούσαν το 80%. Ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών αυξάνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού και κυρίως κατά τη διάρκεια σημαντικών θρησκευτικών και εθνικών εορτών, κατά τις οποίες υπάρχουν πολυήμερες αργίες στην Τουρκία. Καταφθάνουν στην πόλη κυρίως οδικώς, τόσο μεμονωμένα με επιβατικά αυτοκίνητα, όσο και μαζικά, με τουριστικά λεωφορεία.

Πρόκειται στην πλειονότητα τους για τουρίστες μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που κάνουν ψώνια στις τοπικές αγορές και συχνάζουν σε ακριβά εστιατόρια. Το γεγονός μάλιστα πως το φαγητό στην Ελλάδα είναι κατά 30% φθηνότερο σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη, ανεβάζει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των γειτόνων.Όπως εξηγούν ξενοδόχοι και καταστηματάρχες, οι Τούρκοι τουρίστες που κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη είναι υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Μάλιστα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για τους Τούρκους τουρίστες είναι 500 ευρώ μόνο για αγορές, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα διαμονής.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου