Συνεντεύξεις

Α. Γιαννικουρής: «Το ελληνικό κράτος κινείται στα όρια της παράνοιας»!

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η καταλληλότερη και πιο ασφαλής υποψηφιότητα, που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της ΝΔ και να συνθέσει ένα σχήμα, όπου η πείρα και το νέο θα βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, κατά τη δική μου γνώμη, είναι αυτή του κ. Μεϊμαράκη».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Αντώνης Γιαννικουρής με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της κοινωνίας, στην αναζήτηση του “νέου”. Του “νέου” που όμως μεταφράζεται σε προτάσεις και όχι σε σύνθημα που απλά πουλάει.Πρέπει λοιπόν, να προχωρήσει σε εκ βάθρων ανασυγκρότηση των δομών της και ουσιαστική ανανέωση των στελεχών της. Επιβάλλεται να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο. Ένα κόμμα δημιουργίας που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της εποχής μας, θα παράγει λύσεις και θα καταφέρει να προσελκύσει τα παραγωγικά στοιχεία της κοινωνία», τονίζει ο κ. Γιαννικουρής.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με την πολιτική που ακολουθεί, ο κ. Γιαννικουρής τονίζει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δημιουργήθηκε μεγάλο δημοσιονομικό κενό.
«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο για να ανοίξουμε μόνοι μας ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό και να βρεθούμε σχεδόν εκεί που ήμασταν το 2009. Εν τω μεταξύ το κράτος κινείται στα όρια της παράνοιας, στο όνομα μιας πατριωτικής διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται θα είχε μια παραμυθένια κατάληξη προς όφελος του ελληνικού λαού, γιατί οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, θα συμφωνούσαν σε όλα και θα μας χρηματοδοτούσαν χωρίς περιορισμούς», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννικουρής.
Η συνέντευξη του κ. Γιαννικουρή, αναλυτικά:
• Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την διεξαγωγή εκλογών στις 22 Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ. Πιστεύετε πως οι εκλογές τελικά θα διχάσουν το κόμμα;
Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ, μάλλον ακολουθεί την ανάποδη οδό. Ξεκινάει από το τέλος για να πάει στην αρχή. Θα ήταν πιο χρήσιμο, πρώτα να γίνει μια αναδρομή στον τελευταίο χρόνο. Να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, να διαπιστωθούν τα λάθη και επιτέλους να γίνει αυτοκριτική. Να αναζητήσουμε δηλαδή, το λόγο που η κοινωνία γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στην ΝΔ και την απορρίπτει, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να κάνει μια καλύτερη επιλογή.
Είναι προφανές ότι η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου της Νέας Δημοκράτίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα θα δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να λειτουργήσουμε με νηφαλιότητα και χαμηλούς τόνους. Σκοπός είναι να βγούμε κερδισμένοι από αυτή την εκλογή και ως κόμμα να δώσουμε λύσεις, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η πατρίδα μας.
Τα κόμματα είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας. Πρέπει και οφείλουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλεται να είναι η παράταξη της ενότητας.
• Χρειάζεται ανανέωση και αναδιάρθρωση η ΝΔ για να μπορέσει πιο αποτελεσματικά να αντιπαλέψει την κυβέρνηση; Πόσο εφικτό είναι αυτό;
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε το 1974 ένα αστικό κόμμα για να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη εποχή με πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ένα περιβάλλον πολιτικά ασταθές. Προοδευτικά η Νέα Δημοκρατία έχασε την ταυτότητά της, διότι έκανε στρατηγικές επιλογές ξένες προς τις καταστατικές της αρχές. Το 2009 οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν τη χώρα σε μια περίοδο αλλαγών, όμως η Νέα Δημοκρατία έμεινε στάσιμη. Αδυνατεί πια να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κοινωνία.
Και όσοι εντός της Νέας Δημοκρατίας ονειρεύονται εκλογικές νίκες και σύντομη επιστροφή στην εξουσία, απλώς εθελοτυφλούν και αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.
Η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της κοινωνίας, στην αναζήτηση του «νέου». Του «νέου» που όμως μεταφράζεται σε προτάσεις και όχι σε σύνθημα που απλά πουλάει.
Πρέπει λοιπόν, να προχωρήσει σε εκ βάθρων ανασυγκρότηση των δομών της και ουσιαστική ανανέωση των στελεχών της. Επιβάλλεται να γίνει ένα κόμμα σύγχρονο. Ένα κόμμα δημιουργίας που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της εποχής μας, θα παράγει λύσεις και θα καταφέρει να προσελκύσει τα παραγωγικά στοιχεία της κοινωνίας. Που δεν θα αποκλείει τους ικανούς, στο όνομα των εσωκομματικών ισορροπιών. Θα φέρει κοντά τους νέους και θα αξιοποιεί την εμπειρία. Θα έχει ρεαλιστικό σχέδιο και όραμα για τις επόμενες γενιές.
Όταν η ΝΔ, καταφέρει να συνθέσει την ιδεολογική της πλατφόρμα προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και έχοντας ανασυντάξει πλήρως τις δυνάμεις της, τότε μόνον θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση αυτού του τόπου και να κερδίσει την ιδεολογική μάχη απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για τη θέση του προέδρου της ΝΔ από τους τέσσερις υποψηφίους και γιατί;
Και οι 4 υποψήφιοι, είναι αξιόλογοι πολιτικοί με σημαντική διαδρομή. Εκπροσωπούν ο καθενάς, διαφορετικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι αξιέπαινο και μόνο που δηλώνουν το παρών σε αυτή την αναμέτρηση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, την ανησυχία τους για το μέλλον αυτού του τόπου. Όμως πρέπει καθένας από εμάς να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Η καταλληλότερη και πιο ασφαλής υποψηφιότητα, που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης και να συνθέσει ένα σχήμα, όπου η πείρα και το νέο θα βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, κατά τη δική μου γνώμη, είναι αυτή του κ. Μεϊμαράκη.
• Είναι στη σωστή κατεύθυνση η εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος τα μέλη και τους φίλους;
Βεβαίως και είναι στη σωστή κατεύθυνση, να εκλέγονται πρόεδροι κομμάτων από την βάση. Είναι απολύτως δημοκρατικό, να απευθύνεσαι στην κοινωνία. Αρκεί να έχουμε ορίσει, ποιά είναι η βάση του κόμματος που θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, ώστε να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος.
• Αισιοδοξείτε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο με την πολιτική που ακολουθεί ή θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση;
Τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα του 2015; Να δούμε λίγο τα γεγονότα από την αρχή. Εγιναν πρόωρες εκλογές, υπό τον εκβιασμό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατόπιν εξελέγη Πρόεδρος, με ευρύτατη πλειοψηφία από την νέα Βουλή, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να έχει εκλεγεί από τον Δεκέμβριο και το ατύχημα να είχε αποφευχθεί.
Πέρυσι η χώρα μας, είχε εισέλθει δειλά σε τροχιά ανάπτυξης και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015. Ξένες επενδύσεις είχαν εισέλθει στην Ελλάδα. Είχαν προσφερθεί για μεγάλες αλλά και μικρότερες επενδύσεις. Είμασταν πολύ κοντά στην πρόσβαση στις αγορές. Καταφέραμε να γίνουμε μία χώρα, που με πολιτική σταθερότητα και συναίνεση θα μπορούσε να εισέλθει σε μια νέα εποχή με θετικό πρόσημο.
Χάσαμε πολύτιμο χρόνο για να ανοίξουμε μόνοι μας έναν τεράστιο δημοσιονομικό κενό και να βρεθούμε σχεδόν εκεί που ήμασταν το 2009. Εν τω μεταξύ το κράτος κινείται στα όρια της παράνοιας, στο όνομα μιας πατριωτικής διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται θα είχε μια παραμυθένια κατάληξη προς όφελος του ελληνικού λαού, γιατί οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, θα συμφωνούσαν σε όλα και θα μας χρηματοδοτούσαν χωρίς περιορισμούς.
Χάσαμε αρκετούς μήνες που θα κοστίσουν αρκετό καιρό αβεβαιότητας, αστάθειας και μερικές δεκάδες δις ευρώ. Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα ξαναπενδύσει στην Ελλάδα εκτός αν έχει υπερθωρακισμένες εγγυήσεις και έχουν μετανοιώσει οικτρά όσοι ήδη τόλμησαν.
Τελικά η διαπραγμάτευση κατέληξε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου. Ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ως χώρα υπογράψαμε τα πάντα, έκλεισαν οι τράπεζες, μάθαμε τι είναι τα capital controls, καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, η οικονομία διαλύεται με ταχύς ρυθμούς μέρα με τη μέρα και η κοινωνία έχει περιέλθει σε ένα φαύλο κύκλο που δεν βγάζει πουθενά. Βιώνουμε μια περιπέτεια, στην οποία όμως συνειδητά έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, που θα κοστίσει ακριβά και ήδη μας έχει πλήξει όλους.
Και αναρωτιέται κανείς, πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου