Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας κάλεσε να εφαρμοστούν οι «τυπικές διαδικασίες» σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της έλευσης χιλιάδων προσφύγων καθημερινά στη Γερμανία, κρίνοντας ότι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 129 άνθρωποι, τροφοδότησε την ήδη τεταμένη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την πολιτική που έχει εφαρμόσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων μέχρι σήμερα. Υψώθηκαν φωνές που καλούν την κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα.
Η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους φέτος.
«Είναι πιθανό να υπάρχουν και τρομοκράτες που φθάνουν μαζί με τους πρόσφυγες, αλλά το θεωρούμε λιγότερο πιθανό» από άλλα ενδεχόμενα, σημείωσε ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της BfV—της γερμανικής αντικατασκοπείας—σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύουν γερμανικές τοπικές εφημερίδες σήμερα.
«Για τις αρχές ασφαλείας, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τυπικές διαδικασίες όσον αφορά την είσοδο στη Γερμανία και την εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου», πρόσθεσε.
Ενώ η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους διαβατηρίων σε συνοριακές διελεύσεις και ειδικούς χώρους τράνζιτ, χιλιάδες πρόσφυγες πιστεύεται ότι έχουν εισέλθει και συνεχίζουν να μπαίνουν στη Γερμανία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο.
Ο Μάασεν επισήμανε πάντως ότι η οδός διέλευσης των προσφύγων από τη Συρία η το Ιράκ στην Τουρκία, στην Ελλάδα και προς βορρά μέσω Βαλκανίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. «Θα ήταν ριψοκίνδυνο και ασυνήθιστο για ανθρώπους που έχουν αναλάβει μια μάχιμη αποστολή να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά με πλεούμενα-φέρετρα», εξήγησε.
Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για το γεγονός ότι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές που ζουν ήδη στη Γερμανία αποπειρώνται να στρατολογήσουν νεαρούς μετανάστες.
«Καταγράφουμε ότι ισλαμιστές (…) πλησιάζουν πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής. Είμαστε ήδη εν γνώσει 100 και πλέον υποθέσεων» αυτής της φύσης, ανέφερε ο Μάασεν.
Ακραιφνείς ισλαμιστές βλέπουν την κρίση των προσφύγων ως ευκαιρία να στρατολογήσουν ανθρώπους για τους δικούς τους σκοπούς, συνέχισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησαν αμφότεροι εναντίον οποιασδήποτε βιαστικής συσχέτισης των επιθέσεων στο Παρίσι με τη συζήτηση σχετικά με την κρίση των προσφύγων.
Αντιμέτωπη με τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε εκ νέου τους ελέγχους στα σύνορα την 13η Σεπτεμβρίου κι αποφάσισε να διατηρήσει το μέτρο σε ισχύ, παρότι οι κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν τυπικά επιτρέπουν την επαναφορά αυτών των ελέγχων για μόλις δύο μήνες, αξιοποιώντας μια ρήτρα που επιτρέπει να παρατείνονται οι έλεγχοι για έως και έξι μήνες.
newsbeast.gr