Ειδήσεις

Στη «σκιά» της τρομοκρατίας η σύνοδος των G20-Προσφυγικό και Συρία διχάζουν

Επί ποδός βρίσκονται 12.000 Τούρκοι αστυνομικοί στην πόλη Αττάλεια. Εκεί συναντώνται σήμερα οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Ωστόσο, λόγω του μακελειού την Παρασκευή στο Παρίσι, αλλά και της επίθεσης στην Άγκυρα τον Οκτώβριο, έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.

Εντολή των G20 είναι να ενισχυθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, και η ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης για την προεδρία του 2015 αναφέρεται στην «ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανάκαμψης» και την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς, την ενεργειακή πολιτική και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, για πολλούς από τους ηγέτες που θα συμμετέχουν στην σύνοδο, το κυρίαρχο θέμα θα είναι αναπόφευκτα το μακελειό της Παρασκευής στο Παρίσι, ο πόλεμος στη Συρία και η ροή των προσφύγων/μεταναστών που φθάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ορισμένα από τα ζητήματα που χρήζουν προσοχής στην επερχόμενη σύνοδο, είναι τα εξής:

Η δυναμική Ομπάμα-Πούτιν

Έχουν περάσει λιγότερο από δυο μήνες από τότε που οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν γνώριζε ότι ο Ρώσος ομόλογός του σχεδίαζε την μεγαλύτερη στρατιωτική εκστρατεία της χώρας των τελευταίων δυο δεκαετιών, στέλνοντας τα μαχητικά του αεροσκάφη στα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενισχύσουν τον Μπασάρ αλ Άσσαντ.

Στην περυσινή σύνοδο των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ο Πούτιν αποχώρησε νωρίτερα, αφού επικρίθηκε έντονα για το θέμα της Ουκρανίας και απειλήθηκε με επιπλέον κυρώσεις. Αυτή τη φορά όμως, προσέρχεται στη σύνοδο ως κάποιος με τον οποίον ο Ομπάμα και οι σύμμαχοί του είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτούν. Το τελευταίο ρωσικό σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, αφορά σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα διαρκέσει έως και 18 μήνες.

Στο φόντο όλων αυτών υπάρχει και μία καταστροφή. Το 2014 ήταν η κατάρρευση μιας μαλαισιανής πτήσης στην Ουκρανία, με την ευθύνη να αποδίδεται στους φιλορώσους αυτονομιστές. Τώρα είναι η έρευνα σχετικά με ρωσικό επιβατηγό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο και το αν οι δράστες ήταν ισλαμιστές τρομοκράτες.

«Υπάρχει ανάγκη για ένα είδος συνεργασίας σε αυτό», τόνισε ο Fyodor Lukyanov, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας με έδρα τη Μόσχα, που συμβουλεύει τη ρωσική κυβέρνηση. «Επομένως είναι προφανές πως η ατμόσφαιρα θα είναι διαφορετική σε αυτή τη σύνοδο».

Μέρκελ, Ερντογάν και πρόσφυγες

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης των Σύρων προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται τα πυρά μελών της ίδιας της κομματικής της διοίκησης για την πολιτική της στο θέμα των προσφύγων. Χρειάζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έχει ενθαρρυνθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ξανακέρδισε στις εκλογές, να κάνει περισσότερα για να αναχαιτίσει τη ροή από τη χώρα του, όχι μόνο των Σύρων, αλλά και των μεταναστών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Μέρκελ πρότεινε την προοπτική βοήθειας σε μετρητά και στενότερων δεσμών με την ΕΕ, σε αντάλλαγμα της βοήθειας στο ζήτημα των μεταναστών. Καθώς μάχεται έναντι Κούρδων και μελών του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν θα είναι πρόθυμος να δείξει πως όλοι έχουν την ανάγκη να συνεργαστούν μαζί του ως παραδοσιακή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι υπερβολικά μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί, τόνισε η Simone Filippini, επικεφαλής του αναπτυξιακού οργανισμού Cordaid με έδρα τη Χάγη. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «συντονισμένη, ολοκληρωτική, μακροπρόθεσμα δομημένη θεώρηση των διαφορετικών πλευρών του ζητήματος», επεσήμανε.

Ας μην ξεχνάμε την οικονομία

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση των στόχων της G20, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρόκειται να συνδράμει ιδιαίτερα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ έρχεται έπειτα από μία επιβράδυνση στη χώρα του, η οποία αποσταθεροποίησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος, τη στιγμή που η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στις 22 Νοεμβρίου. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να εξετάσει την προσαρμογή του στις τιμές του πετρελαίου που είναι κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι. Έπειτα είναι και η Βραζιλία, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, έχει προσκολληθεί στην εξουσία ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια όλο και πιο βαθιά ύφεση και έναν αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Ένα θέμα προς συζήτηση που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές είναι το αν το κινεζικό γουάν θα παραμείνει αποθεματικό νόμισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία του. Η Τουρκία έχει στηρίξει τη συμπερίληψη της Κίνας.

Ρύθμιση των μεγάλων τραπεζών

Αυτό κάτι θα αποδώσει. Έπειτα από χρόνια δουλειάς, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε από τη G20 σε απάντηση στην παγκόσμια κρίση, εξέδωσε αυτή την εβδομάδα το σχέδιό του ώστε να διασφαλίσει πως οι τράπεζες που ήταν «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» μπορούν να εξυγιανθούν και να ανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς διασώσεις από τους φορολογουμένους.

Οι προτάσεις αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως από τη σύνοδο της Αττάλειας, το οποίο σημαίνει πως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσουν μέχρι και 1,2 τρισ. δολάρια για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Και τέλος, το Ιράν θα είναι υψίστης σημασίας

Το Ιράν, το οποίο έφτασε τον Ιούλιο σε συμφωνία-ορόσημο με τις δυτικές δυνάμεις για τα πυρηνικά, μπορεί να μη συμμετέχει στη G20 αλλά με έναν τρόπο θα είναι εκεί, εν μέρει λόγω και της υποστήριξής του στον Άσσαντ στη Συρία.

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά έδειξε το τι μπορούν να επιτύχουν η διεθνής διπλωματία και η συντονισμένη προσπάθεια», τόνισε ο Paul Salem, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «αυτή η επιτυχία σε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα μπορεί να ενισχυθεί ώστε να αντιμετωπίσουμε τη σημαντικότερη κρίση που επηρεάζει την περιοχή και την Ευρώπη, που είναι το ζήτημα της Συρίας».

euro2day.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου