Το προσφυγικό – μεταναστευτκό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και κυρίως τα μικρότερα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο ξενοδοχείο Μεντιτεράνιαν.
Ειδικά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό εκφράστηκε εντόνως η ανησυχία των δημάρχων τόσο για την διαχείριση του ζητήματος, όσο και για τις συνέπειες που είχε στον τουρισμό. Για το θέμα αρχικώς τοποθετήθηκε ο δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος επισήμανε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του δεν εισακούστηκε ποτέ η θέση του, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί τα νησιά με τα hotspots σε…. ‘αποθήκες ψυχών’ τρόπον τινά.
«Κάποιοι είχαν και εξακολουθούν να έχουν ‘κρυφή ατζέντα’ για τα νησιά. Στις επιπτώσεις του ζητήματος υπάρχει ένας παράγοντας για τον οποίο αδιαφορούν και αφορά την τοπική οικονομία. Για μένα είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η Κως δοκιμάστηκε και άντεξε. Η τουριστική σεζόν έκλεισε φέτος με μέσο όρο μείωσης -10% όταν άλλα νησιά κλείνουν με -70%. Στόχος μας δεν είναι η διαχείριση του προβλήματος. Είναι ότι θέλουμε να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός» είπε, προειδοποιώντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να καταστρέψει το νησί του».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου της Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια, όπου υπάρχει επίσης hotspot και το νησί έχει υποστεί πραγματική ζημιά από το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ενώ συνεχάρη τα μέλη της ΠΕΔ που έφεραν προς συζήτηση το θέμα αυτό: «Αυτό το πρόβλημα ούτε η χώρα μας, ούτε η Ευρώπη, ούτε οι μεγάλες δυνάμεις αποδείχτηκε ότι ήταν έτοιμες να το αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει τον Δήμο Λέρου, όπως θα έπρεπε. Το αντιμετωπίσαμε εκ των ενόντων με φορείς, συλλόγους, την εκκλησία, τον περιφερειάρχη και τον κόσμο της Λέρου. Ένα από τα νησιά που αναγκάστηκε να δεχθεί το βαρύ αυτό πλήγμα του προσφυγικού, είναι η Λέρος. Το 2015 πέρασαν από το νησί μας περίπου 55.000 πρόσφυγες – μετανάστες. Δώσαμε αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα. Απαιτούνται σοβαρές προτάσεις, δράσεις και ενέργειες και συνεργασία και όχι πολιτική εκμετάλλευση. Δυστυχώς εγκλωβίστηκαν στο νησί και θα παραμείνουν για πολύ ακόμη εάν δεν αλλάξει κάτι. Ο αριθμός τους αυξάνεται ανεξέλεγκτα με άμεσες κοινωνικές συνέπειες καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις έστω και με λιγότερα άτομα. Ίσως αύριο να αυξηθούν. Έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και χρειάζεται σχέδιο για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ανθρώπινο τρόπο και όχι με τσιμεντένια τείχη….» τόνισε ο κ. Κόλλιας.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος έκανε λόγο για μια κατάσταση που αρχικώς ήταν ‘μη διαχειρίσιμη’ και ήταν σαφές εξ αρχής ότι θα είχε συνέπειες στην ζωή των νησιών και αποκάλυψε τα εξής: «Οι επιπτώσεις σάρωσαν τα πάντα… Στην έκθεση του Βερολίνου που είχαμε πάει, κάναμε επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, στην Γερμανική Βουλή, στο γραφείο της Καγκελαρίας. Δεν το αποκάλυψα ποτέ μέχρι σήμερα γιατί θα είχε αρνητικές επιπτώσεις….» Ο περιφερειάρχης τόνισε πως είναι απολύτως ανήθικο να σηκώνουν το οικονομικό βάρος οι Περιφέρειες και οι Δήμοι καθώς το κόστος από το προσφυγικό, δεν δύναται να αποτιμηθεί.
Η νησιωτικότητα
και τα προβλήματα
των μικρών νησιών
Στο συνέδριο τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών ώστε να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα για να προωθηθεί η παραγωγή τόσο από το κράτος όσο και από την αυτοδιοίκηση.
Στην τελευταία συνεδρία, τονίσθηκε η ανάγκη να δοθεί επιτέλους έμφαση στην νησιωτικότητα και κυρίως να δοθεί στήριξη στους μικρότερους νησωτικούς δήμους (και τα μικρά νησιά) που έχουν πολλά προβλήματα τόσο σε βασικούς τομείς όπως η Υγείας και η Εκπαίδευση όσο και η υποστελέχωση σε προσωπικό και υπηρεσίες.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις δημάρχων από τις Κυκλάδες, που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των νησιών τους, έχοντας τα ίδια βασικά προβλήματα για τα οποία δεν δίδονται λύσεις αλλά ούτε και το κεντρικό κράτος δίνει την απαραίτητη προσοχή.
Ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος ζήτησε «Να γίνει μία ύστατη προσπάθεια να μην καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα μικρά νησιά», ενώ έθεσε ξανά το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
‘Κραυγή αγωνίας’ και από τον δήμαρχο Αγαθονησίου ο οποίος μίλησε για το προσφυγικό, ενώ τόνισε πως οι ακρίτες δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε στις βασικές δομές για την Υγεία.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του κ. Γ.Χατζημάρκου και του προέδρου της ΠΕΔ κ. Φ. Χατζηδιάκου.
Το συνέδριο έκλεισε με την έκδοση ψηφίσματος το οποίο ανέγνωσε ο γραμματέας της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Πόκκιας, και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εκκινούν από την παγιωμένη, δυστυχώς, διαπίστωση της εγγενούς αβελτηρίας της Κρατικής Διοίκησης της χώρας μας διαχρονικά. Το σύστημα του ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού που έχει υιοθετηθεί και επικρατεί ως μοντέλο διοίκησης της πατρίδας μας και εναρμονίζεται με διακομματική συνέπεια, η μόνη μεταρρύθμιση που εννοεί είναι αυτή των βαθμών της λεγόμενης αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Αρνείται να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του, όσες φορές και αν το έχει εξαγγείλει».