Με κάθε επισημότητα και την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ο Πολιούχος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου νεομάρτυρας Άγιος Κωνσταντίνος, ο Υδραίος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου και την Παράκληση του Αγίου στο παρεκκλήσιο στο Δημαρχείο της Ρόδου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου και την Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιερής Εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου στην πόλη της Ρόδου μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου έγινε Αρτοκλασία από τον επιχώριο ποιμενάρχη Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος και ο Πέτρας κ. Γεράσιμος.
Το “παρών” έδωσαν πέραν του ιερού κλήρου από όλο το νησί, οι τοπικές αρχές, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, δήμαρχοι από τις Κυκλάδες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών, που έσπευσαν από νωρίς το πρωί να παρακολουθήσουν την λειτουργία και τις εκδηλώσεις.
Μήνυμα ενότητας από
τον Μητροπολίτη Ρόδου
Καλωσορίζοντας τον κόσμο που συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, έκανε αναφορά στη ζωή του Κωνσταντίνου Υδραίου, επισημαίνοντας τα εξής: «Σαν σήμερα πριν από 218 χρόνια, στον Πλάτανο στο Μανδράκι, ύστερα από πολύμηνα βασανιστήρια, υψώθηκε στην αγχόνη ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος. Και άφησε την μαρτυρική του πνοή, την τελευταία, σε αυτόν εδώ τον τόπο. Και αγίασε με την κατάθεση και την ταφή του τιμίου λειψάνου του στα χώματά μας. Και έκτοτε διά μέσου των αιώνων, η παρουσία του παραμένει εναργής. Και μας συγκεντρώνει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα για να τον τιμήσουμε και να θυμηθούμε το μαρτύριό του, να πάρουμε από την χάρη του, να κοινωνήσουμε την μαρτυρία του και να πορευτούμε τον δρόμο μας, σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, σ’ αυτήν εδώ την πόλη, σ’ αυτό εδώ το νησί. Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος μπορεί να υπέκυψε στα θέλγητρα του κόσμου τούτου προς καιρόν, αλλά όμως μετά από λίγο έδωσε δυναμικά την μαρτυρία της ορθοδόξου και ρωμαίικης αυτοσυνειδησίας του. Εξέφρασε έναν ολόκληρο κόσμο, ένα κόσμο ο οποίος δεν ήταν του παρόντος αλλά ερχόταν από τα βάθη της Ιστορίας, έναν κόσμο που και σήμερα επεκτείνεται, φτάνει μέχρι εμάς και θα συνεχίσει την ιστορική του επέκταση. Αυτό τον κόσμο της πίστεως, των παραδόσεων, του είναι μας, καλούμεθα να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε έναντι παντός τιμήματος. Αυτό είναι το μήνυμα των Αγίων Νεομαρτύρων, αυτό το μήνυμα είναι του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Και ότι, τα πράγματα δεν χάνονται. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, έμεινε σταθερός, γιατί ήξερε ότι δεν χάνεται. Άλλωστε είχε και την εμπειρία της παρουσίας του Κυρίου μέσα στα βασανιστήρια και στην φυλακή, όπου τον είχαν καθυποβάλει».
Ο Μητροπολίτης Ρόδου ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην Ρόδο τους ιεράρχες, τις τοπικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και το ποίμνιο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Βλέπετε ότι σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Εκφράζουμε ένα γεγονός. Το γεγονός της Εκκλησίας, της ενότητας, ότι είμαστε ένα Σώμα, είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε. Όλους μαζί μας θέλει ο τόπος μας ενωμένους, όλους μαζί μάς θέλει ο Θεός -όχι όμως ως κοπάδι, αλλά ως πρόσωπα τα οποία θα μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό παρών και να προχωράμε παράλληλα όλοι μαζί μπροστά. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που θέλει ο Θεός, αυτός είναι ο δρόμος που οικοδομεί η Εκκλησία, αυτός είναι ο δρόμος που χρειαζόμαστε σήμερα. Είθε η χάρις του Αγίου Κωνσταντίνου να μας σκεπάζει, να φυλάττει την πόλη μας, για την ευημερία της και να την καθιστά πάντοτε σημείο αναφοράς Πίστεως, Χριστιανοσύνης και Αγάπης προς την Πατρίδα» όπως κατέληξε.
Ο δήμαρχος Ρόδου
Ο δήμαρχος Ρόδου ως οικοδεσπότης, υποδέχτηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου -ως είθισται- τους ιεράρχες, τις τοπικές αρχές και τον κόσμο.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος, αφού καλοσώρισε τους ιεράρχες επισήμανε τα εξής:
«Η παρουσία σας τιμά τον Δήμο μας, την σημερινή μέρα την εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Ιστορία και την παράδοση της πόλης μας μέσα στον χρόνο. 218 χρόνια πέρασαν από την ημέρα του μαρτυρίου του, και η 14η Νοεμβρίου αποτελεί αναγνώριση της ομολογίας της Πίστης του και της μαρτυρικής τελειώσής του στην Ρόδο. Η μετάνοια, το θάρρος, η εγκαρτέρηση και η προσευχή ακατάπληπτες αξίες του Χριστιανισμού, ξεδιπλώνονται μέσα από την διαδρομή και τον βίο του Αγίου μας. Εύχομαι η δύναμη της Πίστης να μας ενώνει και να μας καθοδηγεί. Ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια τις χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων από τον δήμαρχο Ρόδου, ο οποίος με την ευκαιρία εξήρε το έργο της Ιεράς Μητρόπολεως Ρόδου και της Εκκλησίας προς την τοπική κοινωνία.
Ο «άστεγος» Πολιούχος!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος είναι ίσως ο μοναδικός πολιούχος στην Ελλάδα που παραμένει… «άστεγος»!!! Είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα και καμία δημοτική αρχή δεν το έχει επιλύσει με συνέπεια, τα λείψανά του να φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο.
Φέτος, δεν έγιναν δηλώσεις για το θέμα αυτό, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από τους ιεράρχες.
Η ‘στέγαση’ του Πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού εδώ και δεκαετίες.