Εβδομάδα αποφάσεων θα είναι αυτή που τρέχει για το υπουργείο Οικονομικών καθώς εκτός από τις επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε πολύ σημαντικές εκκρεμότητες για τους φορολογούμενους. Τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο έως την ερχόμενη Κυριακή. Οι αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι για τέλη κυκλοφορίας και επίδομα θέρμανσης, αν και εφόσον πραγματοποιηθούν, “δεν θα είναι θεαματικές”, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ αλλά θα είναι στοχευμένες με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και την φορολογική “δικαιοσύνη”
Στο μέτωπο των τελών κυκλοφορίας υπάρχουν δυο εναλλακτικές στο τραπέζι. Η πρώτη είναι να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα οχήματα μεγάλη κυβισμού για τα περισσότερα από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας. Πρόκειται κυρίως για ΙΧ ηλικίας άνω των δέκα ετών (μοντέλα που πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2005) που είναι άνω των 2.000 κυβικών. Για αυτά εξετάζεται να μειωθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έως και κατά 10%, Η κάλυψη των απωλειών εσόδων από τη μείωση αυτή θα προέλθει από την αύξηση των τελών στα αντίστοιχα νεότερα αυτοκίνητα αλλά κυρίως από την αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων που θα κινούνται στους δρόμους επειδή οι ιδιοκτήτες τους θα πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει και δεύτερη επιλογή. Αυτή του να μην γίνει φέτος καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι παρουσιάζουν υψηλή εισπραξιμότητα και οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι κρίνονται επιτυχημένες αφού οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων από ιδιοκτήτες που πήραν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Επίδομα θέρμανσης
Το ποσό που θα καταβληθεί φέτος στα οικονομικά ευπαθή νοικοκυριά με το επίδομα θέρμανσης θα είναι το ίδιο με πέρυσι, δηλαδή 105 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αυτό που εξετάζεται είναι να διαφοροποιηθεί το ύψος του επιδόματος όχι μόνο με βάση το νομό, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση και το υψόμετρο της περιοχής στην οποία ζει το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, σήμερα το επίδομα είναι το ίδιο για μια οικογένεια που ζει στο Άστρος Κυνουρίας με μια ίδια οικογένεια που ζει στη Δημητσάνα. Ωστόσο, οι κλιματολογικές συνθήκες στις δυο περιοχές διαφέρουν αφού η δεύτερη βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο υψόμετρο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να γίνει τεχνικά από τις υπηρεσίες πληροφορικής του ΥΠΟΙΚ. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να γίνει η κατηγοριοποίηση των δικαιούχων με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα και όχι με βάση τον νομό. Στην περίπτωση που κριθεί ότι δεν μπορεί να γίνει τεχνικά τότε δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.
capital.gr