Το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που συντελέστηκε στη Σύμη από την νεροποντή που έπληξε το νησί την Δευτέρα, στο πλαίσιο της γενικευμένης κακοκαιρίας με το όνομα «Ευρυδίκη» που δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα, αποκαλύφθηκε χθες με το πρώτο φως της ημέρας.
Οι ζημιές που έχει υποστεί το νησί σε επίπεδο υποδομών είναι τεράστιες, ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει οδηγώντας στην απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους.
Από τα ορμητικά νερά, τρία οχήματα κατέληξαν στον πάτο της θάλασσας ενώ άλλα περίπου 20 οχήματα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στον Γυαλό.
Κεντρικοί δρόμοι της Σύμης, σοκάκια αλλά και το παραλιακό μέτωπο του νησιού έχουν γεμίσει λάσπη, πέτρες, μπάζα και φερτά υλικά και ήδη από χθες το πρωί συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας, επιχειρούν να καταστήσουν προσβάσιμο το οδικό δίκτυο ώστε να ξεκινήσουν και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Το οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την Μονή Πανορμίτη έχει καταστραφεί, ολοσχερώς καταστράφηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου του νησιού, τα δίκτυα ύδρευσης έχουν διαλυθεί ενώ οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο είναι ανυπολόγιστες.
Λ. Παπακαλοδούκας:
Κινδύνευσα δύο φορές
από τα ρέματα
Ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας μιλώντας στην «δ» έκανε λόγο για εικόνες πρωτόγνωρες και για στιγμές αγωνίας που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και το νησί. «Οι ζημιές είναι τεράστιες, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές κι αυτό είναι το μόνο ευχάριστο. Η Σύμη έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βούρκο, σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία έχουν πλημμυρίσει. Ζήσαμε ένα εφιαλτικό βράδυ χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς τηλέφωνο και χωρίς να γνωρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής κι αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε ο κ. Παπακαλοδούκας ο οποίος περιέγραψε τα όσα δραματικά έζησε στις τρεις ώρες που διήρκησε η νεροποντή. «Εχουν κατέβει βουνά ολόκληρα στον οικισμό. Μισή ώρα μετά που ξεκίνησε η νεροποντή βγήκα στους δρόμους να επιθεωρήσω την κατάσταση, διότι φαινόταν ότι δεν θα έχει καλή εξέλιξη. Αρχισα να ξεβουλώνω φρεάτια γύρω από το λιμάνι ώστε να μπορεί το νερό να βγαίνει στη θάλασσα… Ξαφνικά ακούγεται μια δυνατή βροντή και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και άρχισε να κατεβαίνει με ορμή το νερό και να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Τότε είδαμε το νερό να παίρνει μαζί του αυτοκίνητα και να βγαίνουν βάρκες στη στεριά! Βλέπαμε να παρασύρονται ψυγεία, τραπέζια, μηχανάκια και το νερό να φουσκώνει και να έρχεται με μεγαλύτερη ορμή. Ασύλληπτα πράγματα ζήσαμε. Προσπαθούσαμε να προφυλαχθούμε για να μην μας παρασύρουν τα ρέματα. Δύο φορές κινδύνευσα να με πάρει το ρέμα μέχρι να φτάσω σε ασφαλές σημείο. Ο,τι και να σας πω είναι λίγο, είναι θαύμα που ζούμε. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι δεν θα τα καταφέρουμε…» είπε στην «δ» ο κ. Παπακαλοδούκας για τα όσα δραματικά έζησε το βράδυ της Δευτέρας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί από χθες το νησί όπου συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών ώστε να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.
Τα ξημερώματα της Τρίτης απέπλευσε από το λιμάνι της Ρόδου το πλοίο Παναγιά Σκιαδενή της εταιρείας «Δωδεκάνησος Εξπρές» που μετέφερε στο νησί συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δύο χειριστές της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και ομάδες εθελοντών με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Ευστρατίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Όπως δήλωσε στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου, κύριο μέλημα είναι να καταστεί ξανά προσβάσιμο το οδικό δίκτυο και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του νησιού για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Στη Σύμη βρέθηκαν ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, που σε συνεργασία με τους επιτελείς της ΠΥΡ, της Περιφέρειας και του Δήμου Σύμης κατήρτισαν το σχέδιο των παρεμβάσεων και ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες.
Το βράδυ της Δευτέρας μετέβησαν στο νησί βατραχάνθρωποι από την Κάλυμνο που ξεκίνησαν έρευνες στο βυθό προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εγκλωβισμένοι άνθρωποι μέσα στα οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ρέματα.
Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που από χθες αντλούν ύδατα από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Παράλληλα, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μετέβη στη Σύμη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Η ηλεκτροδότηση του νησιού άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης με την μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη Ρόδο, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας επειδή πλημμύρισε.
Τα σχολεία του νησιού χθες παρέμειναν κλειστά καθώς πέρα από την περιορισμένη πρόσβαση στα κτήρια και το γεγονός ότι κάποια από αυτά πλημμύρισαν, οι κάτοικοι συνέδραμαν όπως μπορούσε καθένας στην αποκατάσταση των ζημιών.
Καλύτερη η κατάσταση
στη Ρόδο
Παρά τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας και στη Ρόδο, η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη αφού τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Τα συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν από χθες το πρωί να επιχειρούν προκειμένου να καθαριστεί το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τα μπάζα και τα φερτά υλικά που παρέσυραν τα νερά της βροχής. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Αταβύρου, στον δρόμο από Εμπωνα προς Αγιο Ισίδωρο και στην Νότια Ρόδο. Ηδη τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου εργάζονται για την απομάκρυνση των φερτών υλικών. Ευτυχώς στη Ρόδο δεν είχαμε άλλα προβλήματα, η σκέψη όλων μας είναι στη Σύμη όπου έχουν μεταβεί και δύο χειριστές μηχανημάτων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών» είπε στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας. Η ΠΥΡ κλήθηκε προκειμένου να παρέμβει στην πόλη της Ρόδου και στα Μαριτσά όπου έπεσαν στους δρόμους μεγάλα κλαδιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελέστηκαν μετ΄εμποδίων αλλά δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα.
Πρόγνωση του καιρού
Για σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ερασιτεχνική μετεωρολογική ομάδα «Κυκλώνας Ρόδου» αναμένονται διάσπαρτα νέφη κατά την διάρκεια της ημέρας σε όλα τα τμήματα του νομού τα οποία θα πυκνώνουν και θα δίνουν καταιγίδες κυρίως σε Ρόδο, Κω και ενδεχομένως Κάλυμνο, Σύμη, Νίσυρο, Τήλο και Πάτμο. Στα υπόλοιπα νησιά δεν αποκλείονται ψιχαλίσματα ή μπόρες αλλά και μεγάλα ανοίγματα. Οι άνεμοι θα επιμένουν απο Νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της καταιγίδας της Δευτέρας η ομάδα «Κυκλώνας Ρόδου» με επικεφαλής τον Γ. Μανωλά και τους συνεργάτες του καθοδηγούσε μέσω του Facebook τους πολίτες με συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις των καιρικών φαινομένων προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στη δίνη της κακοκαιρίας αλλά και να προετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Φωτογραφίες: Zissis Archon, Χρήστος Ευστρατίου, Νίκος Καστρουνής, Φ. Κυριακίδη.