Ειδήσεις

Την υπαγωγή της στο νέο πτωχευτικό κώδικα αιτήθηκε γνωστή εταιρεία της Ρόδου

Ενώπιον του Προέδρου του Πτωχευτικού Δικαστηρίου – Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, προσέφυγε εταιρεία της Ρόδου, που βρέθηκε χθες αντιμέτωπη με αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς για την λύση συμφωνίας συνδιαλλαγής, που πέτυχε με την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από το έτος 2012.
Με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου το έτος 2013 είχε γίνει δεκτή η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής της εταιρείας με τους πιστωτές της και είχε ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την πλήρη εξυγίανση της μετά και την υπαγωγή της, το έτος 2012 στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Η εταιρεία επιδιώκει πλέον την υπαγωγή της στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Μια από τις βασικότερες τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240/22.12.2016) στον Πτωχευτικό Κώδικα υπήρξε, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της διαδικασίας ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης και η διατήρηση σε ισχύ αποκλειστικά της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης (pre-pack).
Η κατάργηση της σχοινοτενούς διαδικασίας εξυγίανσης των αρθρ. 99 επ. του Ν. 3588/2007 από τον νόμο 4446/2016, δεν θα μπορούσε να οδηγεί στο άτοπο της απουσίας οιασδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης για την προστασία του καλόπιστου οφειλέτη, ο οποίος βρίσκεται αποδεδειγμένα σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του, για το διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης.
Μέχρι την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, εξάλλου, δύνανται να προκληθούν μεταβολές στην περιουσία της αιτούσας εταιρείας, δυνάμενες να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στις διενεργούμενες διαπραγματεύσεις μέχρι και να οδηγήσουν στη ματαίωση της σκοπούμενης εξυγίανσης.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της επιχείρησης κατά το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, παρέχεται με την παρ. 6 του αρ. 106α η δυνατότητα λήψεως προληπτικών μέτρων κατά το άνω χρονικό διάστημα και πριν από την υποβολή της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση.
Για την αποφυγή δε παρελκυστικών τακτικών από τον οφειλέτη απαιτείται για τη χορήγηση των προληπτικών μέτρων – κατά το στάδιο πριν την επικύρωση – έγγραφη επιστολή συναίνεσης ποσοστού 20% των πιστωτών, ούτως ώστε να διαπιστώνεται η διαφαινόμενη συναίνεση των πιστωτών και οι προοπτικές επιτυχίας της διαδικασίας.
Ουσιαστικά, στην παράγραφο 6 του αρ. 106 εισάγεται η καινοτομία λήψης κάθε είδους προληπτικών μέτρων έτσι ώστε να μην κωλύεται η διαπραγμάτευση των μερών και να μην ακυρώνονται οι προοπτικές ευόδωσης ενός σχεδίου εξυγίανσης από διώξεις μεμονωμένων πιστωτών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2000 και από ιδρύσεως της έγιναν αυξήσεις στο αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο που σήμερα αριθμεί 75.300 ονομαστικές μετοχές αξίας 2.210.055 ευρώ.
Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον τομέα της ζυθοποιίας, δημιουργώντας αρχικώς μία μικρή μονάδα παραγωγής και το έτος 2003 ένα νέο υπερσύγχρονο ζυθοποιείο σε ιδιόκτητο ακίνητο. Βασική δραστηριότητα της είναι η παρασκευή και διάθεση αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών, χυμών φρούτων, κρασιού, καφέ και κυρίως μπίρας.
Το απασχολούμενο προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 49 άτομα, ενώ υποστηρίζεται και από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην νέα αίτηση, επισημαίνεται ότι όπως το σύνολο των εταιρειών στην Ελλάδα έτσι και αυτή επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση η οποία ξεκίνησε διεθνώς το 2008 ως τραπεζική κρίση και εξελίχθηκε σε δημοσιονομική οδηγώντας σε μακροετή ύφεση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ειδικότερα, η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια τις επιχειρήσεις, δημιούργησε μια ασφυκτική πίεση ρευστότητας εν γένει στην αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθήσουν να επιβιώσουν χρηματοδοτούμενες ουσιαστικά από τις πιστώσεις των δικών τους προμηθευτών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μέσω της αναστολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Στην συγκεκριμένη εταιρεία το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην καθυστέρηση είσπραξης της αξίας των πωλήσεών της από τους πελάτες της σε συνδυασμό με την ανάγκη έγκαιρης εξυπηρέτησης των δικών της υποχρεώσεων, γεγονός που εύλογα δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό το οποίο η εταιρεία καλύπτει εν μέρει μόνο με ενδιάμεση τραπεζική χρηματοδότηση με το αντίστοιχο βέβαια χρηματοοικονομικό κόστος.
Πέραν όμως αυτής της βραχυπρόθεσμης στήριξης, η εταιρεία έχει ανάγκη και επενδυτικά κεφάλαια για επένδυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να υποστηρίξει τα επίπεδα πωλήσεων που κρίνονται απαραίτητα για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Το σύνολο των υποχρεώσεων της ανέρχεται σήμερα στα 13.551.518,78 ευρώ και οι απαιτήσεις της στα 10.239.713,47 ευρώ.
Η βασική πιστώτρια τράπεζα που παρέχει τη συναίνεσή της στην αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, και συγκεκριμένα η Τράπεζα EUROBANK συγκεντρώνει ποσοστό 37,57% επί του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας.
Εκ των συνολικών δανειακών υπολοίπων, ποσό 2.387.667 ευρώ θα ρυθμιστεί προς αποπληρωμή σε 8 έτη με 32 τριμηνιαίες χρεωλυτικές δόσεις με τα 2 πρώτα έτη μειωμένες δόσεις για κεφάλαιο (πλέον τόκων) και από το 3ο έτος ίσες χρεωλυτικές δόσεις πλέον τόκων.
Εχει εκπονήσει εξάλλου συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Την εταιρεία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Σεραφείμ Σωτηριάδη και Συνεργάτες και Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου