Με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύσσονται οι Δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Αφάντου, Δήμου Ρόδου, για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές του νησιού, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν κατά την 5η Νοεμβρίου 2019 και τα επακόλουθα προβλήματα που προκλήθηκαν.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξουσιοδοτήθηκε, με κατεπείγον έγγραφο, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαο Χαρδαλιά, να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης, κατόπιν κοινού αιτήματος που υπέβαλε με τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη. Στο αίτημα περιγράφονται τα ευρήματα των αυτοψιών που διενεργήθηκαν από κλιμάκιο της Δ.Τ.Ε. Δωδεκανήσου και της αναδόχου σύμπραξης μελετητών, από τις οποίες διαπιστώθηκε η μεγάλη επικινδυνότητα της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη, στην περιοχή Χαρακίου, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η υποσκαφή της θεμελίωσης των βάθρων της γέφυρας, η εξαιρετικά υψηλή επικινδυνότητα αυτής, με άμεσο τον κίνδυνο αιφνίδιας συνολικής κατάρρευσης και η ακαταλληλότητα χρήσης της γέφυρας για την διέλευση πεζών και οχημάτων (σημειώνεται ότι η γέφυρα έκλεισε για πεζούς και οχήματα, από προχθές το μεσημέρι, μετά από συνεννόηση και συνεργασία της Περιφέρειας με την Τροχαία Ρόδου, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή).
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου επισήμαναν στο έγγραφό τους προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον των διατιθέμενων υπό κανονικές συνθήκες, και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Αρχαγγέλου και Αφάντου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Χαραδαλιάς, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, έκανε άμεσα αποδεκτό το παραπάνω αίτημα και με κατεπείγον έγγραφό του εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη για την λήψη της σχετικής απόφασης.
Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δημοτικών Ενοτήτων Αρχαγγέλου και Αφάντου ισχύει για 6 μήνες, δηλαδή έως και την 13 Μαΐου 2020.
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Η «Βικτώρια» πέρασε και από τη Ρόδο χωρίς να προκαλέσει όμως πολύ σοβαρά προβλήματα. Παρά την δυνατή καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεν σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, πέρα από τις συνηθισμένες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Στις κεντρικές λεωφόρους Ρόδου-Λίνδου και Ρόδου-Καμείρου παρασύρθηκαν από το νερό πέτρες, χώμα και φερτά υλικά, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.
Για μία ακόμη φορά δεν αποφεύχθηκαν οι διακοπές ρεύματος, σύνηθες φαινόμενο, άλλωστε σε κάθε κακοκαιρία. Λόγω της πτώσης κεραυνών στο δίκτυο της ΔΕΗ, σημειώθηκαν δεκάδες βλάβες στις ασφάλειες που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της Ιαλυσού, των Καλυθιών, του Αφάντου, των Κοσκινού κλπ. Μάλιστα η περιοχή «Αγγελή» στα Κοσκινού έμεινε και χωρίς νερό, αφού λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ!
Η αποκατάσταση των βλαβών από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε όταν σταμάτησε η βροχόπτωση. Λόγω του μεγάλου αριθμού των βλαβών, υπήρξαν μικροκαθυστερήσεις στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές. Οι βλάβες στους φωτεινούς σηματοδότες λόγω της κακοκαιρίας και της διακοπής της ηλεκτροδότησης, αποκαταστάθηκαν σχετικά γρήγορα από τα συνεργεία της περιφέρειας ή του δήμου (ανάλογα με την τοποθεσία).
Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονταν οι διευθύνσεις πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, του Δήμου Ρόδου, η ΠΥΡ και οι εθελοντικές ομάδες! «Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία. Οι υπηρεσίες μας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Δεν παρουσιάστηκαν όμως σοβαρές ανάγκες ώστε να επέμβει ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου.
«Η κακοκαιρία δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου μας ήταν σε ετοιμότητα, ευτυχώς όμως, όλα κύλησαν ομαλά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, Νεκτάριος Φλοσκάκης, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται να συγκροτηθούν ομάδες πολιτικής προστασίας στην πόλη και στα χωριά. Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:
«Οι υπηρεσίες του δήμου μας είναι πάντα σε επιφυλακή, όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες. Υπάρχει άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια, τις εθελοντικές ομάδες του νησιού που πάντα συνδράμουν με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα. Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με κάθε χωρικό αντιδήμαρχο, ώστε να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Αυτός ο καλός συντονισμός εγγυάται την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων συμβάντων και προβλημάτων παρουσιαστούν. Επενδύουμε στην καλή προετοιμασία και ετοιμάζουμε τη συγκρότηση ομάδων πολιτικής προστασίας στην πόλη και στα χωριά. Θα εκπαιδεύσουμε υπαλλήλους του δήμου και πολίτες-εθελοντές έτσι ώστε να ενισχύσουμε το επίπεδο πολιτικής προστασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Ακόμη και στ’ Αφάντου δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα αυτή τη φορά. Μπορεί να προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από την προηγούμενη κακοκαιρία, πάρθηκαν όμως όλα τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να «οχυρωθεί» οι οικισμός απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το πρώτο τεστ, στέφθηκε με επιτυχία. «Οι ζημιές από την προηγούμενη κακοκαιρία έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη φορά η κακοκαιρία, δεν επηρέασε το χωριό.
Ο δήμος μας σε συνεργασία με την περιφέρεια, προέβη στις απαιτούμενες επεμβάσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα. Υπάρχουν μόνο κάποιες ζημιές σε αγροτικούς δρόμους που θα τους φτιάξουμε για… τρίτη φορά. Είναι σημαντικό, να έχουν οι πολίτες ελεύθερη πρόσβαση στα χωράφια τους», δήλωσε ο χωρικός αντιδήμαρχος, Τάσος Σπανός.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΙ
Με δηλώσεις του χτες στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε τα εξής:
«Θέλω να παρακαλέσω τους συντοπίτες μας να προσέχουν στην οδήγησή τους. Έγινε ατύχημα χθες το βράδυ. Όλοι να είναι προσεκτικοί όταν οδηγούν. Ευτυχώς το ατύχημα δεν ήταν θανάσιμο. Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ρόδο. Πρέπει να βάλουμε πάνω από όλα τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα εκείνων που περνούν από εκείνο το σημείο».
Σε ερώτηση σχετικά με τις υποδείξεις των τεχνικών για το έργο που πρέπει να γίνει ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:
«Ούτως ή άλλως ήταν στο πρόγραμμα να κατασκευαστεί νέα γέφυρα. Θα γινόταν μια γέφυρα που θα έδινε άλλες δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Θα είχαμε δύο δρόμους και θα ήταν καλύτερη η σύνδεση με τη Νότια Ρόδο όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτή τη στιγμή όμως ήταν αναγκαίο να κλείσει και γι αυτό δόθηκε διαταγή. Πρέπει οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί ειδικά πως παίρνουν τις στροφές στην περιοχή Μαλώνα -Μάσαρη. Το ίδιο και στην Ιρλανδική διάβαση στο Χαράκι. Θα υπάρχει εκεί φύλαξη. Δεν πρέπει όμως κανείς να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και να προσέχει».
Αναφορικά με το τι θα γίνει με την διέλευση το καλοκαίρι ο δήμαρχος είπε:
«Αυτό προσπαθούμε και για το λόγο αυτό ζητήσαμε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για να προχωρήσουν οι εργασίες γρήγορα. Δεν είμαστε εδώ για να ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές. Η θέση μας δεν είναι για να παίρνουμε ρίσκα ακόμη και αν οι ενδείξεις δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες. Οι ειδικοί κρίνουν ότι η γέφυρα δεν πρέπει να είναι σε χρήση».