Μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ThomasCook ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού – Τι είπε για τους ιαματικούς πόρους και την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής, «από τις πρώτες κιόλας ώρες τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή σε διάστημα δέκα ημερών, αναλάβαμε και σειρά πρωτοβουλιών για τους τουρίστες, τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους.
Νομοθετούμε πλέον και τα μέτρα στήριξης των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ThomasCook. Μειώνονται τα αναγκαία ένσημα για καταβολή επιδόματος από 100 σε 80 και επεκτείνεται ο χρόνος καταβολής του επιδόματος κατά ένα μήνα.
Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό φάνηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνάντησα τους μεγαλύτερους tour operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών. Επικοινωνήσαμε τη στρατηγική μας και ενθαρρύναμε τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ των φορέων της αγοράς ώστε να επουλωθούν άμεσα οι πληγές από την πτώχευση της Thomas Cook. Είναι μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα είμαστε κοντά στους φορείς του τουρισμού και θα είμαστε. Και θα κάνουμε και άλλες διορθωτικές κινήσεις αν και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Θα ξεκινήσουμε τη διαφημιστική καμπάνια πολύ νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Με αυτό το τρόπο θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες του Τουρισμού».
Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το τουριστικό προϊόν περνάει μέσα από μια διαφορετική οπτική. «Βιωσιμότητα, Αυθεντικότητα, Ποιότητα. Το τρίπτυχο αυτό αποτελεί τη βάση της στρατηγικής μας. Για αυτό προχωράμε στη ρύθμιση ζητημάτων που χρόνια τώρα έμπαιναν κάτω από το χαλί.
Σε σχέση με τους ιαματικούς πόρους, από σχεδόν την πρώτη μέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού, δεχόμουν τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της χώρας καθώς έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και αντιμετώπιζαν πρόβλημα ως προς την συνέχιση λειτουργίας τους. Καϊάφας, Πόζαρ, Ικαρία, Σαμοθράκη, Κυλλήνη, Αγιά Λάρισας.
Περιοχές όπου οι ιαματικοί πόροι αποτελούν πυλώνα για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας και κινδύνευαν με λουκέτο γιατί κάποιος αυθαίρετα όρισε μια ημερομηνία ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών. Μια αναχρονιστική, γραφειοκρατική και χωρίς λογική διάταξη που εισήχθη με τον νόμο 3498 του 2006 και μέχρι σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες τον αντιμετώπιζαν δίνοντας παρατάσεις. Όχι μία, όχι δύο, έξι συνολικά παρατάσεις τα τελευταία χρόνια.
Και από Μέσα στον Αύγουστο- και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Αύγουστος- ενεργοποιήσαμε όλες τις Υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση, για να μην ερημώσουν οι λουτροπόλεις της χώρας.
Με τη διάταξη αυτή ως Υπουργείο Τουρισμού πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα.
Καταργούμε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πόρων. Πλέον όσοι διοικούν ή διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται ιαματικούς φυσικούς πόρους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Τουρισμού περί αναγνώρισης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου».
Σε σχέση με την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων το υπουργείο, επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, νομοθετεί για ένα θέμα σημαντικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο βάζοντας και εδώ τέλος στο φαύλο κύκλο των παρατάσεων. «Νομοθετούμε με δικαιοσύνη, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα. Δικαιοσύνη γιατί όσα καταλύματα έχουν ήδη καταταγεί με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές εντός προθεσμιών παίρνουν αυτόματα παράταση 3ετών. Επιβραβεύουμε τον νομοταγή.
Ρεαλισμό γιατί 6.000 δεν έχουν ακόμα καταταγεί την ώρα που η χώρα μας μπορεί να κατατάξει περίπου 3.000 ανά έτος.
Για αυτό το λόγο δίνουμε παράταση δύο ετών ώστε όλοι να έχουν εύλογο χρόνο να καταταγούν. Η προθεσμία κατάταξης των καταλυμάτων τα οποία λειτουργούν με βάση προϊσχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές παρατείνεται μέχρι 31/12/2021.
Αποτελεσματικότητα γιατί δε θέλουμε να νομοθετούμε ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Θέλουμε να το επιλύσουμε οριστικά και αμετάκλητα.
Για τον λόγο αυτό δίνουμε κίνητρα για την κατάταξη των καταλυμάτων. Συγκεκριμένα εάν το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων εκδοθεί έως 31/12/2020 η διάρκεια ισχύος του θα είναι 5 έτη.
Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης των καταλυμάτων εκδοθεί από 1/1/2021 έως 31/12/2021 τότε η διάρκεια ισχύος του θα είναι 3 έτη.
Βέβαια εάν μετά την 31/12/2021 δεν έχει προσκομιστεί πιστοποιητικό κατάταξης τότε η εγκατάσταση θα σφραγίζεται μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού κατάταξης από τον φορέα διαχείρισης του καταλύματος.
Για τα καταλύματα που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού έχουν καταταγεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η ισχύς του πιστοποιητικού κατάταξης παρατείνεται για 3 έτη από τη λήξη του», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού στην τοποθέτησή του.