Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Σε κλοιό το ΕΣΥ, στα όριά τους ΜΕΘ και υγειονομικοί

Στον ασφυκτικό κλοιό του πανδημικού κύματος βρίσκεται το ΕΣΥ, που λειτουργεί σε συνθήκες «πολέμου» ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με COVID-19. Στα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι δραματική, με τις ΜΕΘ να είναι συνεχώς πλήρεις και αρκετούς ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός των κυρίως ΜΕΘ, είτε σε χειρουργικές αίθουσες που μετατρέπονται σε πρόχειρες κλίνες Εντατικής είτε και σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας.

Ακόμα και μικρά νοσοκομεία αναγκάζονται να νοσηλεύσουν μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19, έχοντας το ίδιο κουρασμένο μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο Βόλου, δυναμικότητας 390 κλινών και με πληρότητα η οποία πριν από την πανδημία ήταν λίγο πάνω από το 70%, την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν 110 ασθενείς με COVID-19. Και αυτό, παρά τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που έως την Παρασκευή είχε διαθέσει 370 κλίνες νοσηλείας στη Θεσσαλία και 300 κλίνες νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη για COVID και non COVID ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και πιο κοντά είναι το ενδεχόμενο επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ.

«Ακόμα διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Αττική»
Στην Αττική η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν και είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή το πρωί οι κενές κλίνες ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν μόλις 14 σε σύνολο 213. Το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε επέκταση των κλινικών COVID εντός των νοσοκομείων και σε δανεισμό κλινών του ιδιωτικoύ τομέα, «ανά πάσα στιγμή», όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Την έντονη αγωνία τους για την κατάσταση όπως εξελίσσεται εκφράζουν οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ). «Η πανδημία φουντώνει, τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ στις 11/11/21), τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία ύστερα από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται. Η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100, ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά του», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν την άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό αλλά και θέσπιση μέτρων σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ για τις επόμενες τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πίεση στο σύστημα θα αυξηθεί τις επόμενες τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες. – Μόνο «φράγμα» οι εμβολιασμένοι.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς αναμένουν περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ για τις επόμενες τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες. Το μόνο «φράγμα» στο να δούμε πρωτόγνωρες εικόνες στο ΕΣΥ είναι οι εμβολιασμένοι. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων την εβδομάδα αυτή κατέρριψε κάθε ρεκόρ για τη χώρα μας, δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, γεγονός που εν πολλοίς σχετίζεται και με το ότι το 64% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Τα ρεκόρ της πανδημίας
Ποια είναι όμως μέχρι τώρα τα ρεκόρ της πανδημίας; Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου με 8.613 νέα κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα γίνονταν κατά μέσο όρο 6.700 διαγνώσεις την ημέρα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πλέον διενεργείται πολύ μεγάλος αριθμός εργαστηριακών τεστ –ο μεγαλύτερος έως τώρα– και είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ελεγχόταν ημερησίως ένα 2% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών σε μία ημέρα καταγράφηκαν τον περασμένο Νοέμβριο κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και όταν ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. Στις 28 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 121 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ συνολικά τον περυσινό Νοέμβριο όταν η COVID-19 είχε στοχεύσει τη Βόρεια Ελλάδα, είχαν σημειωθεί 1.777 θάνατοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εβδομάδες πριν από το ρεκόρ αυτό, το δεύτερο πανδημικό κύμα είχε κορυφωθεί με κατά μέσο όρο 2.600 κρούσματα την ημέρα. Ο πιο φονικός μήνας παραμένει ο περασμένος Δεκέμβριος με 2.432 θανάτους ασθενών με COVID-19, και ακολουθεί ο Απρίλιος του 2021 (2.288 θάνατοι).

Στις 20 Απριλίου 2021 οι διασωληνωμένοι ασθενείς άγγιξαν τους 850 (847), με το τρίτο κύμα να έχει πλήξει έντονα και την Αττική. Την ίδια περίοδο κατά μέσο όρο καταγράφονταν 80-85 θάνατοι την ημέρα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου