Εδώ και δεκαπέντε ημέρες -διστακτικά εν αρχή- Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τον όρο ( και τη στρατηγική) περί “πανδημίας των ανεμβολίαστων”. Το διαμήνυσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Θράκη ενώ επανέρχεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα μέτρα που ζητεί, δια του αρμόδιου τομεάρχη, Ανδρέα Ξανθού.
Σε συνέντευξή του ( Μακεδονίας της Κυριακής), ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία και να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, θέτοντας ευθέως ζήτημα μέτρων και για τους εμβολιασμένος.
“Είναι απολύτως λάθος επιδημιολογικά η κυβερνητική γραμμή ότι “έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων” και άρα οι περιορισμοί πρέπει να αφορούν αποκλειστικά αυτούς. Έχουμε πανδημική έξαρση που πλήττει και εμβολιασμένους, ζούμε μια σοβαρή και παρατεταμένη κρίση Δημόσιας Υγείας που μας αφορά όλους” αναφέρει επακριβώς ο κ. Ξανθός , εξηγώντας πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τους θανάτους να κινούνται σε καθημερινή βάση περί τους 60-70 και τα κρούσματα στις 6-7 χιλιάδες, δεν επιτρέπουν συνθήκες “κανονικότητας και ελευθερίας για κανένα”. Καταλήγει δε πως “Η στρατηγική του “lockdown για ανεμβολίαστους” είναι αντιεπιστημονική, ανεφάρμοστη και κοινωνικά διχαστική”.
Τα μέτρα
Τι μέτρα ζητεί να εφαρμοστούν άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του τομεάρχη του;
-1. Αυστηροποίηση των υγειονομικών standards για όλους, περιορισμοί στην αναψυχή και τη νυκτερινή διασκέδαση, μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις κλειστές δομές.
2. Επίταξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία και ασθενών με κορονοϊό, καθώς και η μετατροπή του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 αποκλειστικά σε μονάδα covid.
Παραλλήλως, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να συζητά το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε επαγγελματικές κατηγορίες , εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί ως μέτρο.
Στο μεταξύ ωστόσο, διατηρώντας ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το ζήτημα της πανδημίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποίησε και τις πρόσφατες καταγγελίες του κ. Βασιλακόπουλου , επαναφέροντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό:
“Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και σε πρόχειρα κρεβάτια τα οποία βαφτίζουν ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα; Επιμένουν στην κυβέρνηση ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ μετράμε πάνω από 16 χιλιάδες απώλειες, δεν χρειαζόμαστε ένα “πολυτελές ΕΣΥ” όπως έλεγε ο κ. Σκέρτσος;”.
Πηγή capital.gr