Οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην εξόφληση των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αλλάξει τον σχεδιασμό του
Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας «επέστρεψε» για φέτος τουλάχιστον η χρηματοδότηση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών. Οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην εξόφληση των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ot.gr, υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προωθήσει τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία «κατά παρέκκλιση του άρθρου 17 του ν. 4948/2022 (Α’ 125)», τα τιμολόγια των 2021 και 2022 που αφορούν σε συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, που έχουν εκτελεστεί στο Πλαίσιο του ενταγμένου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχουν κατατεθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022, επιτρέπεται να εξοφλούνται και σε βάρος των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού του ανωτέρω Υπουργείου.
Οφειλές προς ακτοπλοϊκές
Υπενθυμίζεται όπως έχει αναφέρει ο ot.gr, ότι ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ οι οφειλές του υπουργείου Ναυτιλίας προς τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν μετά από διαγωνισμούς, «άγονες» γραμμές έναντι αποζημίωσης. Oι οφειλές φαίνεται να διογκώνονται το τελευταίο διάστημα και όσο η κυβέρνηση καλείται να καλύψει «τρύπες» που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.
Το πρόβλημα σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας οφείλεται στο γεγονός ότι τα χρήματα που προορίζονται για την αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αντλούνται από τον «κουβά» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ο οποίος «στερεύει» λόγω των απανωτών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.λπ.), με αποτέλεσμα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τα κεφάλαια να διατίθενται με κριτήριο το πόσο «ισχυρό» είναι το κάθε υπουργείο και όχι οι πραγματικές ανάγκες. Η ένταξη των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές στο ΠΔΕ ανακοινώθηκε από τον υπουργό ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στις 18 Σεπτεμβρίου του 2019 μαζί με την επέκταση κατά 40 εκατ. ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης, η οποία έφθανε πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, έναντι 90,7 εκατ. ευρώ που ήταν ως τότε. Οι άγονες γραμμές είναι αναπτυξιακό έργο και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτείται, είχε τονίσει ο υπουργός, ανακοινώνοντας την ένταξη τους στο ΠΔΕ. Επιπροσθέτως, οι άγονες γραμμές της χώρας χρηματοδοτούνται ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμένους πόρους και με την αναγκαία ευελιξία για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων ή έκτακτων αναγκών που τυχόν προκύψουν.
Ωστόσο, τελικά το «μοντέλο» αυτό φαίνεται ότι δεν «δουλεύει» σε περιόδους κρίσης, που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, πως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου και το υπουργείο υποχρεώθηκε να «ανακρούσει πρύμνα» προκειμένου να δοθούν τα οφειλόμενα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Πηγή ΟΤ