Το τελικό σχέδιο ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ώστε ο προσωπικός γιατρός να μην καταρρεύσει πλήρως. Ο νέος θεσμός ξεκίνησε με δεκάδες προβλήματα και κυρίως με έλλειψη γιατρών για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Οι ιδιώτες γιατροί ήταν αρνητικοί από την πρώτη στιγμή, καθώς έβρισκαν διάφορα εμπόδια στην συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Μεταξύ αυτών ο έλεγχος των ιδιωτικών τους ιατρείων που θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους, αλλά και η διαφοροποίηση των ασθενών καθώς θα πρέπει να βλέπουν δωρεάν όλη την ημέρα τους εγγεγραμμένους πολίτες αποκλείοντας έτσι ιδιωτικούς ασθενείς.
Παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει στον νέο θεσμό το τελευταίο διάστημα, το εγχείρημα μπλόκαρε με αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι πολίτες της χώρας να μην διαθέτουν σήμερα προσωπικό γιατρό.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει εφαρμόσει ήδη το… plan C με ένα μεικτό σύστημα συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το μικτό σύστημα Πλεύρη να υπενθυμιστεί ότι προβλέπει πως προσωπικός γιατρός μπορεί να γίνει και ένας ιδιώτης χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά υποχρεωτικά θα έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών (μίνιμουμ 857) ενώ παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Θα πληρώνεται δηλαδή από τους ασθενείς.
Όμως επειδή και αυτή η πρόταση δημιουργεί γιατρούς αλλά και ασθενείς δύο ταχυτήτων, ο ιατρικός κλάδος δεν φαίνεται να συναινεί.
Τα κίνητρα Πλεύρη στους γιατρούς
Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να προχωρήσει στο …Plan D, που περιλαμβάνει νέα κίνητρα προς τους γιατρούς ώστε να «τσουλήσει» το σύστημα.
Ειδικότερα εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον ποσό στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να δημιουργήσουν τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των πολιτών ανεξάρτητα εάν θα έχουν σύμβαση ή όχι. Ένα σχέδιο το οποίο έχει πολλούς υποστηρικτές μέσα στην κυβέρνηση, καθώς λύνει ένα βασικό πρόβλημα: Αυτό της έλλειψης ατομικού φακέλου στους πολίτες που δεν κατόρθωσαν να βρουν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό.
Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες. Θα είναι δηλαδή γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες που έχουν λάβει, οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.
Πηγή ethnos.gr