Ειδήσεις

Εκτίναξη των ηλεκτρονικών πληρωμών

Πάνω από 3 δισ. εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2024 ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καταγράφοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2023, χρονιά που ανήλθαν στα 2,7 δισ. με την αξία τους να ανεβαίνει στο 1,26 τρισ. ευρώ. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνδέεται με τη διεύρυνση της χρήσης των καρτών, αλλά και την αύξηση των μεταφορών πίστωσης, δηλαδή της μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, που ανήλθαν το 2023 σε 620,26 δισ. συναλλαγές με συνολική όμως αξία 1,13 τρισ. ευρώ.

Πρόκειται για το 89% της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2023, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεταφορές χρημάτων από τις επιχειρήσεις, ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών την πρωτοκαθεδρία έχουν οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που αντιπροσωπεύουν το 74% των συναλλαγών, δηλαδή τα 2 από τα 2,7 δισ. συνολικά.

Λεπτή η ισορροπία αύξησης των τραπεζικών κερδών από προμήθειες
Οι μεταφορές πίστωσης που επεκτείνονται διαρκώς τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος ενόψει της υιοθέτησης σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα της υποχρέωσης πραγματοποίησης όλων των μεταφορών χρημάτων άμεσα, δηλαδή σε μερικά δευτερόλεπτα, υποχρεώνοντας επίσης τις τράπεζες να καταργήσουν τις διαφορές στις προμήθειες μεταξύ απλών εμβασμάτων και της άμεσης μεταφοράς χρημάτων (instant payments). Στο πλαίσιο της προοπτικής ανάπτυξης των άμεσων πληρωμών η ΕΕΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πληρωμών (account to account – A2A), που θα αντιμετωπίζει κενά που υπάρχουν σήμερα, όπως θέματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων π.χ. σε περίπτωση επιστροφής ενός προϊόντος, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της απάτης ή την αμφισβήτηση της συναλλαγής. Στη βάση αυτή εξετάζεται η αναβάθμιση του IRIS που αποτελεί σήμερα το πιο αναπτυσσόμενο προϊόν άμεσης πληρωμής στη χώρα.

Υποχρεωτικά για 150.000 επιχειρήσεις τα ψηφιακά τιμολόγια τον Δεκέμβριο
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι μεταφορές πίστωσης αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο πληρωμής καθώς το 2023 παρατηρήθηκε μείωση κατά 38% στον αριθμό και κατά 72,5% στην αξία των συναλλαγών με μεταφορές πίστωσης σε σχέση με το 2022. Ετσι για κάθε 44.715 ευρώ αντιστοιχεί 1 ευρώ απάτης σε αντίθεση με τις κάρτες που αντιστοιχεί 1 ευρώ απάτης για κάθε 4.796 ευρώ, παρά τη μείωση κατά 11% στον αριθμό και κατά 10% στην αξία των συναλλαγών απάτης, που κατέγραψαν επίσης οι κάρτες το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023. Βασική καινοτομία που εισάγει ο νέος κανονισμός είναι και η πιστοποίηση του παραλήπτη (verification of payee), δηλαδή η υποχρεωτική εμφάνιση του ονόματος του παραλήπτη με πλήρη στοιχεία. Η πρόβλεψη αυτή διασφαλίζει ότι τα χρήματα θα μεταφέρονται στο πρόσωπο που είναι δικαιούχος, εξαλείφοντας έτσι τυχόν λάθη κατά την πληκτρολόγηση του ΙΒΑΝ. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει σήμερα κατά περίπτωση και μόνο κατά τις εγχώριες συναλλαγές, και όχι από όλες τις τράπεζες, αλλά εφεξής επεκτείνεται και στις διασυνοριακές άμεσες πληρωμές. Ετσι, όταν κάποιος στέλνει χρήματα σε ένα φυσικό ή ένα νομικό πρόσωπο π.χ. στη Γερμανία, η τράπεζα θα πρέπει να εμφανίζει το πλήρες όνομα του παραλήπτη των χρημάτων, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία της συναλλαγής. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική στον βαθμό που οι άμεσες πληρωμές εκτελούνται σε μερικά δευτερόλεπτα και έτσι η αντιστροφή της συναλλαγής είναι εξ ορισμού πιο δύσκολη σε σχέση με ένα απλό έμβασμα που μπορεί να εκτελεστεί σε 2 ή 3 ημέρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου