Ειδήσεις

16 βουλευτές ψάχνουν άλλοθι για να βγάλουν Πρόεδρο

+8 ανεξάρτητοι ετοιμάζουν νέο υποψήφιο στη δεύτερη ψηφοφορία  – Εντονο παρασκήνιο εν όψει της εκλογής

Τον από μηχανής θεό που θα ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά για τον σχηματισμό της προεδρικής πλειοψηφίας, όπως προδιαγράφονται, τουλάχιστον εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας της προσεχούς Τετάρτης, αναζητούν η κυβέρνηση αλλά και μια πλειάδα βουλευτών από άλλους χώρους, οι οποίοι διερμηνεύοντας το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, αντιμετωπίζουν με σοκ και δέος το ενδεχόμενο να παραταθεί επί πολλές εβδομάδες η υφιστάμενη πολιτική αβεβαιότητα.

 Από τη μια η οικονομική αποσταθεροποίηση, όπως εκφράστηκε από την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και από την άλλη οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», που δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου και κατά των πρόωρων εκλογών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για μια κρίσιμη μάζα βουλευτών, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως ένα ικανοποιητικό άλλοθι για να συνταχθούν με την κυρίαρχη βούληση της κοινωνίας.

Ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών, που είναι απαραίτητος για την εκλογή Προέδρου στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία, η οποία έχει οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου, μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, απλησίαστος, με δεδομένη τη στείρα άρνηση των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τη διστακτικότητα μερίδας των ανεξάρτητων -και μη- βουλευτών, οι οποίοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλουν να γίνουν εκλογές, όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν, εμφανίζονται δημοσίως έτοιμοι να αρνηθούν ψήφο για να αποφύγουν τη ρετσινιά του αργυρώνητου που φοβούνται ότι θα τους προσάψουν οι δυνάμεις που πεισματικά θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών.

Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν ότι διανοίγεται μπροστά μας ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο πρωτόγνωρων πολιτικών εκπλήξεων και αναπάντεχων ανατροπών, όπως προαναγγέλλεται από τις εντατικές παρασκηνιακές ζυμώσεις και τα διακινούμενα σενάρια, τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές καλούνται να παίξουν την τελευταία τους παρτίδα και να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία της χώρας, αποκαλύπτοντας τους άσους που εκατέρωθεν φαίνεται να υπάρχουν κρυμμένοι στα μανίκια των πρωταγωνιστών και είναι έτοιμοι να πέσουν στο τραπέζι. Η απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί η δυναμική που προεξοφλούν κυβερνητικά στελέχη ότι θα αποκτήσει προϊόντος του χρόνου και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά από τον πήχη των «180» και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σενάρια που διακινούνται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Περισσότερο έδαφος, ωστόσο, φαίνεται να κερδίζει μεταξύ των βουλευτών η ανάληψη, εκ μέρους της κυβερνητικής ηγεσίας, δέσμευσης για χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που μπορεί να αποτελέσει το επιζητούμενο δέλεαρ από ορισμένα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και αρκετούς ανεξάρτητους που επιμένουν σε συναινετικές διεξόδους. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει, τέλος, ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης, αποκαλούμενης «ειδικού σκοπού», όπως υποστηρίζει μια μικρή μειοψηφία ανεξάρτητων βουλευτών και βρίσκει έρεισμα σε παρασκηνιακές κινήσεις ή πρωτοβουλίες όπως εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για απομάκρυνση από την κυβερνητική ηγεσία του κ. Σαμαρά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Να δώσει κάτι ο Σαμαράς»

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα σενάρια, είναι γεγονός ότι ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. αλλά και απλοί βουλευτές παραδέχονται πως για να κερδηθεί η παρτίδα ο πρωθυπουργός «πρέπει να δώσει κάτι». Αναγνωρίζουν ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Δήμα δεν λειτούργησε συσπειρωτικά, καθώς ανεξάρτητοι βουλευτές που μέχρι εκείνη την ώρα έκλειναν το μάτι για θετική ψήφο, δηλώνουν προβληματισμένοι όχι τόσο γι’ αυτή καθεαυτή την επιλογή του προσώπου, αλλά για τα χαρακτηριστικά που προσέλαβε εξαιτίας του ότι δεν προηγήθηκαν αναγνωριστικές βολιδοσκοπήσεις για την αποδοχή της.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου ίσως να αυξήσει τις πιθανότητες ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, «πρέπει να κινηθούμε στην κόψη του ξυραφιού, με ανάληψη πιο ουσιαστικών δράσεων, οι οποίες να μη λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον πρωθυπουργό». Υποστηρίζουν ότι μια «γενική δέσμευση για διεξαγωγή εκλογών δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά» και προσθέτουν ότι «μια συμφωνία που θα προνοούσε ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, θα ξεκινήσει διάλογος για την ημερομηνία εθνικών εκλογών, ίσως να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα και να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οριοθέτηση των εκλογών εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ήταν μια καλή συμφωνία. Ανάλογη πρόταση άλλωστε έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένοντας στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Μετράνε και ξαναμετράνε «180»

Πιέσεις σε ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜ.ΑΡ. Σενάρια για συμφωνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών το Φθινόπωρο

Οι διεργασίες των ανεξάρτητων

Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών, ο κ. Δήμας δύσκολα μπορεί να συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 164 με 165 ψήφους, αφού φαίνεται να μην ξεπερνούν τους 10 οι πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας (128 της Ν.Δ. και 27 του ΠΑΣΟΚ) βουλευτές που θα δώσουν θετική ψήφο στον προταθέντα υποψήφιο από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η πιθανολογούμενη χαμηλή επίδοση στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να επαναληφθεί και στη δεύτερη, εφόσον δεν βρεθεί κάποιο άλλοθι για να αλλάξουν στάση οι υπολειπόμενοι 15 με 16 βουλευτές από τις τάξεις των ανεξάρτητων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι περιλαμβάνονταν στους παλαιότερους υπολογισμούς των κυβερνητικών παραγόντων που εξέπεμπαν από αισιοδοξία μέχρι βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται να συμφωνήσει το μεγαλύτερο μέρος από τους 24 βουλευτές που είναι αυτή την περίοδο κομματικά ανέστιοι, ορισμένοι από τους οποίους, όμως, το έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά, καθώς έχουν συμφωνήσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τουλάχιστον μια μερίδα από τους 12 βουλευτές που παραμένουν στους ΑΝ.ΕΛ. του κ. Πάνου Καμμένου και τους 10 εναπομείναντες στη ΔΗΜ.ΑΡ. του κ. Φώτη Κουβέλη, που τα κόμματά τους έχουν λάβει συνεδριακές αποφάσεις καταψήφισης κάθε υποψηφίου. Για την υπέρβαση του διαφαινόμενου αδιεξόδου, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σε πολιτικά γραφεία και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου διεξάγονται έντονες ζυμώσεις και συνεχείς επαφές από ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι επιχειρούν να αναλάβουν σπονδυλωτές πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ψηφοφοριών, προκειμένου, έστω και την ύστατη ώρα, να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Πρωτοβουλία και με νέο υποψήφιο;

Σχετικές πληροφορίες θέλουν, αρχής γενομένης από το πέρας της επικείμενης ψηφοφορίας της Τετάρτης, να ξεκινούν πρωτοβουλίες με αποδέκτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η δυναμική που θα προσλάβουν αυτές οι εν εξελίξει κινήσεις θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υπογραφών που θα συγκεντρώσουν, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζεται από το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να επανέλθει βελτιωμένη η συναινετική πρόταση των 8 βουλευτών (5 ανεξάρτητων και 3 της ΔΗΜ.ΑΡ.) που έγινε βεβιασμένα με κείμενο το οποίο διακινήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού το Σαββατοκύριακο πριν από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση των προεδρικών διαδικασιών.

Στόχος αυτή τη φορά είναι η πρωτοβουλία να συνυπογραφεί από μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, ενδεχομένως και από ορισμένους από τα κυβερνητικά κόμματα, όπως οι Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, κάτι που επιχειρήθηκε και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν κατέστη εφικτό, λόγω της χρονικής πίεσης, αλλά και της βούλησης άλλων ενδιαφερομένων να τεθούν επιπλέον ζητήματα στο λιτό κείμενο που είχε συνταχθεί και περιοριζόταν σε αναφορές για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνία για προκήρυξη εκλογών εντός του 2015.

Στα παραπάνω συνηγορούν πληροφορίες που θέλουν τους βουλευτές Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, καθώς και άλλους ανεξάρτητους που δεν θεωρούν αποτελεσματική την επιλογή Δήμα, αλλά εξακολουθούν να θέλουν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, να προσανατολίζονται στην επαναφορά της πρότασής τους με την επισήμανση της ανάγκης για αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείουν και να κατονομάζεται στο κείμενο που θα καταθέσουν.

http://www.protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου