Χρονικό περιθώριο έξι μηνών, κατά το οποίο οι τράπεζες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, θα δοθεί από 1/1/2015 στους δανειολήπτες. Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στο πλαίσιο υλοποίησης των ρυθμίσεων χρεών από τις τράπεζες που έχουν αποφασιστεί να γίνουν με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, προσμετρώντας παράλληλα τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και που δεν επιτρέπουν (αντιθέτως απαγορεύουν) μαζικές εκπλειστηριάσεις ακινήτων.
Πέρα από τους κοινωνικούς λόγους, οι τράπεζες έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα περαιτέρω πλήγμα στα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών τους δανείων από τη μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων. Η πτώση αυτή οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της αξίας των προσημειώσεων οι οποίες καλύπτουν τα στεγαστικά δάνεια, ενώ έχει επιπτώσεις ακόμα και στις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών χρεών εμποδίζοντας τα σχέδια διάσωσης πολλών επιχειρήσεων.
Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, η πτώση των τιμών στα ακίνητα έχει επιφέρει μία μείωση της τάξεως του 15 % – 20% στην αξία των προσημειώσεων, κάτι που επιτείνει το ήδη οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι στη στεγαστική πίστη, το 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ύψους 70 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετείται για διάστημα 90 ημερών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ είναι ήδη στο «κόκκινο», ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση της αξίας των προσημειώσεων στο σύνολο των στεγαστικών δανείων κατά 15% – 20%, αφήνει υποκαλυμμένα άλλα 15 δισ. ευρώ δανείων.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις στελεχών της αγοράς για την πτώση των τιμών των ακινήτων το 2014 κάνουν λόγο για ένα επιπλέον 7% από την πτώση του 35% που σημειώθηκε το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν προβληματισμό στις τράπεζες και ως προς τα σχέδιά τους για αύξηση των στεγαστικών χρηματοδοτήσεων κατά 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδίων τους για αύξηση της χρηματοδότηση της Οικονομίας το 2015.
Σε πρώτη φάση, βεβαίως, δημιουργείται προβληματισμός για την επαύξηση των επισφαλειών και για την πορεία των ρυθμίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή το 10% – 15% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών τελεί ήδη σε καθεστώς ρυθμίσεων, με κύριες επιλογές την πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα 1 – 2 ετών, την περίοδο χάριτος χωρίς καμία καταβολή για περίοδο ενός έτους και την επιμήκυνση των δανείων, αναλόγως υπολοίπου μέχρι και κατά 30 χρόνια.
Πηγή:capital.gr