Η παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα δεν είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να φέρει νωρίτερα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι φανερό πως οι εταίροι πιέζουν με κάθε τρόπο.
Ο Guardian σημειώνει το γεγονός αναφέροντας πως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υψώσει το λάβαρο κατά της ποδηγέτησης των πολιτικών πραγμάτων της Ελλάδας από την ΕΕ, με δηλώσεις ή κινήσεις που τάσσονται ευθέως υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για μια επιχείρηση τρομοκρατίας και ψεμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια επιχείρηση που στόχο έχει να προκαλέσει το φόβο τους πολίτες, έτσι ώστε να αποδεχθούν τη συνέχιση του Μνημονίου.
Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, περιμένει τη χώρα η απόλυτη καταστροφή. Την ίδια στιγμή οι αγορές επαναφέρουν το δράμα της Ελλάδας, έτσι όπως το είχε βιώσει και το 2012, ενώ οι φήμες περί εξόδου από το ευρώ επανέρχονται στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει το άρθρο, πως ο Μοσκοβισί δεν πρόκειται να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που σημειολογικά έχει το βάρος του. Άλλωστε προ ολίγων ημερών ο κ. Μοσκοβισί είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο Αντώνης Σαμαράς «ξέρει τι κάνει», ενώ χαρακτήρισε τον Σταύρο Δήμα «καλό άνθρωπο». Ο Guardian αναφέρεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες συζητήθηκαν αρκετά, καθώς τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική του φόβου ενεργοποιείται ξανά στην Ελλάδα με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η διπλά χρεοκοπημένη Ελλάδα, θα παραμείνει στη γραμμή του προγράμματος διάσωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο. Όλα αυτά έφεραν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που είναι η ένωση όλων των αριστερών κομμάτων ανά την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Πιέρ Λορέν ανέφερε: «Η πίεση από την Κομισιόν προς την Ελλάδα ενόψει της Προεδρικής εκλογής δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα γύρω από το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».
«Παρά το γεγονός ότι η πόλωση θα λάβει μεγαλύτερη ένταση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο Σαμαράς επισήμανε πως θα προτιμούσε να πάει σε εθνικές εκλογές, από το να τεθεί σε μια κυβέρνηση εθνικού χαρακτήρα.
Από την άλλη τα γκάλοπ δείχνουν ότι η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται, κάτι που δείχνει πως η αυτοδυναμία του απομακρύνεται. Άνθρωπος που κινείται πολύ κοντά στον Σαμαρά τόνιζε πως υπάρχει πίστη στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση είναι ”win-win” και σημειώνε με νόημα ”ακόμα και αν χάσουμε την προεδρική εκλογή, στην πραγματικότητα θα έχουμε νικήσει, από τη στιγμή που ο λαός θα ρίξει την ευθύνη για το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που θα μας δώσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές”», καταλήγει το άρθρο.