Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Mediterranean η Ημερίδα με θέμα: «Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιλέξιμων περιοχών του Δήμου Ρόδου: Δημοτικές Ενότητες Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου. Εξωστρέφεια, στρατηγική αξιοποίηση, ευημερία» από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου
Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων επιλέξιμων περιοχών του Δήμου Ρόδου (κωδικός: 70/ 7341.0002)», διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιλέξιμων περιοχών του Δήμου Ρόδου: Δημοτικές Ενότητες Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου. Εξωστρέφεια, στρατηγική αξιοποίηση, ευημερία», την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Mediterranean.
Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τιμήθηκε από τις Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου που αψήφισε τον καιρό και την παρακολούθησε από την αρχή έως το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή. Την αδυναμία να προσέλθουν λόγω καιρού διακεκριμένοι ομιλητές κάλυψε η τεχνολογία με παρουσιάσεις μέσω skype.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ρόδου κύριος Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού και τόνισε ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πέντε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Έδωσε το στίγμα της εξωστρέφειας λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η Ρόδος να είναι παρούσα σε όσο το δυνατό περισσότερες διοργανώσεις που σχετίζονται με την προώθηση και την προβολή τουριστικών προορισμών ενώ εκδήλωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθούν περαιτέρω στρατηγικά οι πόροι που διαθέτει το νησί με στόχο την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κύριος Χαράλαμπος Κόκκινος, αναφερόμενος στο θέμα της Ημερίδας, συνεχάρηκε τους διοργανωτές και τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για συνεργασία με στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου στην ομιλία της αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νυν Δημοτικών Κοινοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου (αρχαιολογικός πλούτος, χλωρίδα και πανίδα, θρησκευτικά μνημεία, κάστρα, παράδοση, προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξίας, γαστρονομία, ειδικές δραστηριότητες) και στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο των τοπικών φορέων του Τουρισμού. Η αναφορά που έκανε η κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην έκθεση του Λούβρου ενίσχυσε την άποψη για την υφιστάμενη ανάγκη για καλύτερη προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
Η Δρ Βασιλική Πατσιαδά, αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ και στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, παρουσίασε τους αρχαιολογικούς χώρους της Καμίρου, της Κυμισάλας και το Ιερό του Αταβύριου Διός. Η αναλυτική, κατατοπιστική και υποστηριζόμενη από σημαντικό οπτικό υλικό ομιλία της είχε ως αντικείμενο το έργο των αναστηλώσεων καθηλώνοντας το κοινό και έκανε αισθητή την ανάγκη για συχνή παρουσίαση του αρχαιολογικού πλούτου στο ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι ευρήματα των συγκεκριμένων περιοχών παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του Λούβρου η οποία είναι αφιερωμένη στη Ρόδο και έχει τον τίτλο: «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής, 15ος- 5ος αιώνας π.Χ.».
Ο Δρ Νίκος Θεοδωρίδης, Δασολόγος– Περιβαλλοντολόγος, Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Α.Δ.Α., παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που βασίζονται στη χλωρίδα και την πανίδα και έδωσε τη διάσταση της ανάδειξης και της αξιοποίησης των περιοχών των Δημοτικών Κοινοτήτων Αταβύρου, Καμείρου και Νότιας Ρόδου ως πόλο έλξης επισκεπτών που ενδιαφέρονται για την περιήγηση και την παρατήρηση του τρόπου ζωής και των χαρακτηριστικών των σπάνιων ειδών φυτών, ζώων, πτηνών, θαλάσσιων ειδών και των αμμοθυνικών συστημάτων, κυρίως σε περιόδους εκτός σαιζόν. Όλα αυτά κατά τον Δρ Νίκο Θεοδωρίδη πρέπει να σχεδιαστούν σε χάρτες και φυλλάδια για την προώθηση και την προβολή των συγκεκριμένων περιοχών στην τουριστική αγορά.
Ο κύριος Αλέξανδρος Γκουσιάρης, μαθηματικός, μελισσοκόμος, γεωργός από την Καρδίτσα, έδωσε μία ενδιαφέρουσα πρακτική παρουσιάζοντας την οικογενειακή επιχείρηση που διαθέτει και η οποία έχει ως αντικείμενο την παραγωγή τομάτας και τη διάθεσή της στα μεγαλύτερα καταστήματα των διεθνών αγορών (όπως για παράδειγμα τα Harrods του Λονδίνου). Το κλειδί για την επιτυχία κατά τον κύριο Αλέξανδρο Γκουσιάρη είναι η ποιότητα και η διαφοροποίηση. Το προφίλ της ελληνικής γεωργίας σε περιοχές περιορισμένων εκτάσεων οδηγεί σε προϊόντα boutique, ανταγωνιστικά, με τιμές ανάλογες της θέσης που κερδίζουν στα ράφια.
Η κυρία Καλλιόπη Πατέλλη, φαρμακοποιός από την Κάλυμνο, παρουσίασε την πρακτική της εταιρείας Vitae Value η οποία έχει ως αντικείμενο την παραγωγή ιδιαίτερων προϊόντων από τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό της άγριας Καλυμνιακής χλωρίδας και την ανάπτυξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Η εταιρία έχει επίσης αναπτύξει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά και έχει χαράξει διαδρομές για τους τουρίστες και τους αναρριχητές της Καλύμνου.
H κυρία Ερυφίλη Κανίνια, αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ και στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, παρουσίασε τη στερέωση και την ανάδειξη του αρχαίου οικισμού στη Βρουλιά της Νότιας Ρόδου. Η δημιουργία ενός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου με ήπια παρέμβαση στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα αποτελέσει κατά την κυρία Ερυφίλη Κανίνια έναν αξιόλογο πόλο έλξης για τους επισκέπτες ο οποίος θα μπορεί ενδεχομένως να φιλοξενήσει και εκλεκτής ποιότητας υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα μουσικές και ποιητικές.
Ο κύριος Γιάννης Μπαλακάκης, ιδρυτής των πολιτιστικών διαδρομών Geo Routes, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO, παρουσίασε ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα για πελάτες υψηλής ποιότητας που αναζητούν βιωματικές εμπειρίες καθώς και τη διασύνδεσή τους με τον προορισμό. Η ταυτότητα, το προφίλ, η διαφοροποίηση και η αυθεντικότητα των στοιχείων που πρέπει να υπερτερούν αποτελούν κατά τον κύριο Γιάννη Μπαλακάκη σε αυτήν την περίπτωση το κλειδί για την επιτυχία. Τόνισε δε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των τουριστικών Οργανισμών, των τοπικών φορέων και των διεθνών Οργανώσεων όπως είναι η UNESCO και οι τοπικές κοινωνίες.
Η Δρ Γεωργία Ζούνη με ειδικότητα στο Τουριστικό Μάρκετινγκ, παρουσίασε μία έρευνα που αφορά το προφίλ του επισκέπτη στις συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές καθώς και τις διαφορές που αυτό έχει σε σχέση με το προφίλ που οι τοπικοί φορείς έχουν στο μυαλό τους. Τόνισε τη σημασία της αξιόπιστης, επίκαιρης και συνεχούς πληροφόρησης. Κατά την Δρ Γεωργία Ζούνη, «στις περιοχές που αναφερόμαστε, στόχος είναι ο σεβασμός, η προστασία, η ανάδειξη, η βιώσιμη, αειφόρος και ήπια ανάπτυξη και η στόχευση σε μικρές, ελκυστικές ομάδες αγορών».
Η κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος των Οινοποιών του Αιγαίου, πολύ παραστατικά έδωσε τη δυναμική της εξωστρέφειας του κρασιού, τις προοπτικές των οινοποιητικών διαδρομών, τη συμβολή των ανοιχτών στο κοινό Οινοποιείων στη διασύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Μεγάλη έμφαση έδωσε στον πολύ σημαντικό ρόλο του αμπελουργού, στους στόχους της Ένωσης για την παρουσίαση και την προβολή των Αιγαιοπελαγίτικων κρασιών στο εξωτερικό και στις συνέργιες με τους τοπικούς και όχι μόνο φορείς.
Ακολούθησαν ενδεικτικά τα λαμπερά παραδείγματα τοπικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η παρουσίαση του καταδυτικού τουρισμού από τον κύριο Δρόσο Κόνιαρη, η παρουσίαση της «Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου» από τον κύριο Νίκο Ρέτσα, η παρουσίαση του «Λαδόμυλου» από τον κύριο Αποστόλη Διμέλη, η παρουσίαση της «Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων» από τον κύριο Γιώργο Τρουμούχη, η παρουσίαση του ξενοδοχείου «Έλαφος και Ελαφίνα» από τον κύριο Ανδρέα Μιχαηλίδη και η παρουσίαση της εταιρίας «Έργον» από τον κύριο Κώστα Τσαμπανάκη.
Την επιτυχημένη ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κύριος Δημήτρης Γάκης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κύριος Χαράλαμπος Κόκκινος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου- Βακιάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κύριος Γιάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κύριος Θωμάς Σωτρίλλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Επικοινωνίας και ΜΜΕ κύριος Τέρης Χατζηιωάννου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Προσχολικής Αγωγής κυρία Λίτσα Ροδίτη- Κρεμαστινού, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού κύριος Σάββας Καλαθενός, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κύριος Σέργιος Αϊβάζης, ο πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κύριος Μανώλης Σαββής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας Ρόδου κυρία Στέλλα Αναστασιάδη και κύριος Τσαμπίκος Βασιλαράκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κύριοι Παναγιώτης Κουνάκης, Άγγελος Ανανίας, Χρήστος Μπάρδος και η κυρία Χαρούλα Γιασιράνη, η Πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Μαρία Αγγέλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απολλακιάς κύριος Στάθης Διαμαντής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιστρίου κύριος Βασίλειος Βουκκής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαβαρδών κύριος Δημήτρης Χατζηνικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Κωνσταντίνος Τρέχας, ο Λιμενάρχης Δωδεκανήσου κύριος Νικόλαος Αρμπουνιώτης, οι Ειδικοί Σύμβουλοι του Δημάρχου κύριοι Νίκος Χαραλάμπης, Γιώργος Στεργίου και Χρήστος Γαμβρούδης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κύριοι Στέργος Φώκιαλης και Κώστας Καλλιουδάκης, ο Διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κύριος Αγαπητός Ξάνθης, ο Τοποτηρητής της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στη Ρόδο κύριος Χρήστος Ζαβοριανός, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου κύριος Νίκος Χριστοφόρου, ο Διευθυντής της ΑΝ.ΔΩ. κύριος Κώστας Ζήφος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κύριος Μανώλης Ζηδιανάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, φορείς του Τουρισμού και πλήθος κόσμου με ενδιαφέρον για το θέμα.
Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης είχε η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου η οποία συνεργάστηκε με την ανάδοχο μειοδοτούσα εταιρία Praxis Plus πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το οποίο πήρε πολλά συγχαρητήρια από όλους τους παρευρισκόμενους.