Στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης βρίσκεται η κυβέρνηση και οι παρασκηνιακές επαφές, επικοινωνίες, συναντήσεις και ζυμώσεις εντείνονται με την προσοχή στους ανεξάρτητους βουλευτές και στις ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα να ψηφίσουν οι βουλευτές τον Σταύρο Δήμα, κινείται και έχει αναλάβει και ο ίδιος δράση! Εξάλλου, τις επόμενες δυο εβδομάδες θα παιχτούν όλα: είτε η χώρα θα συνεχίσει έχοντας εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε θα οδηγηθεί σε σκηνικό ακραίας πόλωσης σε βουλευτικές εκλογές.
«Τα πενθήμερα θα παίξουν το ρόλο τους…Διαφορετικά θα κινηθεί ένας ανεξάρτητος βουλευτής ή μέλος της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, όταν από την ψήφο του θα κρίνεται η τύχη της χώρας» επιμένουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που παραδέχονται, ότι η πρώτη ψηφοφορία θα επηρεάσει το κλίμα και την ψυχολογία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν συγκρατημένοι και δε θέλουν να κάνουν προβλέψεις, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι παρακινδυνευμένες. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν είναι αισιόδοξοι, αλλά χρειάζεται, όπως τονίζεται, προσπάθεια έως το τέλος. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών, τότε οι κάλπες, εκτός απρόοπτου θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου.
Σε αυτή την χρονική περίοδο, αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία και η κυβερνητική αριθμητική έχει τη σημασία της. Μέχρι στιγμής πάντως οι 180 δε βγαίνουν…, αφού απαιτούνται περίπου 25 βουλευτές για να προστεθούν στους 155 των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δε θα ψηφίσουν για Πρόεδρο.
Εκτός από την μεγάλη δεξαμενή των Ανεξάρτητων βουλευτών που φθάνουν τους 24, οι πρωτοβουλίες εκδηλώνονται στα μέτωπα της ΔΗΜ.ΑΡ (με 10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αριθμούν 12 βουλευτές). Το βασικό στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι, ότι σε αυτές τις δυο Κ.Ο. οι φυγόκεντρες τάσεις είναι ευδιάκριτες.
Πρακτικά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν, ότι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, τουλάχιστον οι 15 θα ψηφίσουν ναι. Άρα, συγκεντρώνουν 170 και αναζητούνται άλλοι 10. Στην κυβέρνηση θεωρούν ως καλή βάση εκκίνησης τους 165 βουλευτές, αν και ενδόμυχα πιστεύουν, ότι μπορεί να φθάσουν και τους 170.
Η προεδρική εκλογή εκ των πραγμάτων προσδιορίζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και θα αναδείξει το τοπίο που θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση την επόμενη περίοδο. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν, ότι το επόμενο δίμηνο είναι το κρισιμότερο διάστημα για την Ελλάδα και όπως επιμένει ο Πρωθυπουργός θα απαιτηθεί μια διαδικασία σκληρών διαπραγματεύσεων και λεπτών χειρισμών.
Αυτό το διάστημα, επιμένει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι θα οριστικοποιηθεί η μετάβαση της Ελλάδας στην επόμενη φάση, μετά τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αν και τα αριθμητικά δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικά, ελπίζουν, ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση λένε θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και τα διλήμματα θα είναι πολύ σκληρά.
Η άποψη του Πρωθυπουργού είναι, ότι στην εκλογική αναμέτρηση στη Βουλή για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ των πραγμάτων θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού. Ούτως ή άλλως, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα ακολουθήσουν οι εκλογές και τότε θα έχουν όλα τα κόμματα την ευκαιρία να λύσουν τις διαφορές τους.