Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Είναι προφανές σε όλους μας ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση περιορίζεται στο ένα τρίτο των προσδοκώμενων ωφελειών που θα είχε το υπουργείο από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονήθηκε για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ από το Ι.Ο. ΦΟΜ.
Ο κ. Μιχαήλ αναφέρεται και στη διαδικασία πιστοποίησης πτυχίων που έδειξε πως δύο λογιστές στη Ρόδο διέθεταν πλαστά πτυχία!
«Η διοίκηση έχει προβεί στην διαγραφή τους από τα μητρώα μας και στην αφαίρεση της αδείας άσκησης επαγγέλματος. Μετά από επιστολή μας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χάνουν την πιστοποίηση και πρόσβασή τους στο taxisnet. Επιπλέον, έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ.
Ο κ. Μιχαήλ αναφέρεται στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που θα σηκώσουν οι πολίτες, αν εφαρμοσθούν τα μέτρα που δρομολογήθηκαν.
Η συνέντευξη του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:
• Τα έσοδα που ανέμενε η κυβέρνηση από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δεν συγκεντρώθηκαν. Ποιο είναι το σχόλιο σας και ποιες κινήσεις θα γίνουν από το Οικονομικό Επιμελητήριο για το θέμα;
Πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Είναι προφανές σε όλους μας ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση περιορίζεται στο ένα τρίτο των προσδοκώμενων ωφελειών που θα είχε το υπουργείο από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φπα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει την μελέτη που εκπόνησε το Ι.Ο.ΦΟΜ με το Οικονομικό Επιμελητήριο για τις αρνητικές συνέπειες της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Εμείς, καθώς και όλοι οι φορείς και αρχές του τόπου, είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη απόφαση κατάργησής τους πιστεύοντας ότι αυτό θα επιτείνει περισσότερο την ύφεση. Η απόφαση απευθύνεται πρώτιστα σε μια κουρασμένη κοινωνία. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η φορολογική αφαίμαξη, όχι μόνο των εχόντων, αλλά δυστυχώς και όσων αδυνατούν, να πληρώσουν τους φόρους. Επίσης συνεχίζουν να στοχοποιούν με ισοπεδωτικό και εκδικητικό τρόπο την υγιή επιχειρηματικότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε όλοι οι φορείς και αρχές προσφύγει κατά της μνημονιακής απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών φπα η οποία θα εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2016.
• Σε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης εκφράσατε την ανησυχία σας για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου. Πού θα οδηγήσει τελικά η συνεχής μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων;
Η ανησυχία αφορά την πλειοψηφία των Δήμων και όχι μόνο για τον Δήμο της Ρόδου. Οι βασικές αιτίες έρχονται από τα παλιά (τουλάχιστον τριάντα χρόνια πίσω) και οι ρίζες τους πολύ βαθιές. Η αιτία όλων των προβλημάτων είναι ο εναγκαλισμός των δήμων με το κεντρικό κράτος. Κύρια πηγή πόρων αποτελεί για τους δήμους η κρατική χρηματοδότηση ενώ τα δημοτικά τέλη καλύπτουν πολύ μικρό μέρος των αναγκών τους. Οι δήμοι ως θεσμός λαϊκής βούλησης οφείλουν να διαμορφώνουν συνθήκες, κοινωνικής συνοχής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Επίσης πρέπει να δημιουργούν συνθήκες ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να λειτουργούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης χωρίς τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους. Ειδικά από το 2010 έως σήμερα που το κράτος μειώνει διαρκώς τις χρηματοδοτήσεις αυτοί λόγω δομής αδυνατούν να προσαρμοστούν και να εξορθολογήσουν την λειτουργία τους στα νέα δεδομένα. Σε αυτό τον φαύλο κύκλο λειτουργεί και ο δικός μας Δήμος με τα έσοδά του να μειώνονται συνεχώς και να μη μπορεί να εξορθολογήσει τις δαπάνες του λόγω νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία τους. Πεποίθησή μου είναι, ως μόνη λύση εξόδου από τον φαύλο αυτό κύκλο, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Αυτό όμως καμιά κεντρική εξουσία δεν το έχει θελήσει, διότι αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη και επιβίωση του πελατειακού κράτους.
• Εκπονείτε μελέτη για την επανένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο στόχο 1. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος υπό τις παρούσες συνθήκες;
Όπως γνωρίζουμε οι πόροι που διατίθενται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη των φτωχότερων περιφερειών της μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής κατηγοριοποιούνται σε δύο κλάδους ανάλογα με το μέσο όρο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος Σύγκλισης (πρώην Στόχος 1) καλύπτει περιφέρειες με κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε και στοχεύει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης τους. Ο στόχος αυτός προτάσσει το ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο την καινοτομία και την κοινωνία της γνώσης. Ο Στόχος Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης (πρώην στόχος 2) καλύπτει όλες τις περιφέρειες της επικράτειας εκτός εκείνων που καλύπτονται ήδη από το Στόχο Σύγκλισης. Αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης και της ελκυστικότητας των περιοχών αυτών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ενταχθεί από το 2008 στο Στόχο 2 με αποτέλεσμα να χάνονται πόροι από τα αναπτυξιακά προγράμματα. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά τα κριτήρια απένταξης από τον στόχο 1 τα οποία κατά την άποψή μας είναι μαχητά , ανέθεσε στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου την εκπόνηση έρευνας μέσω της οποίας θα τεκμηριωθεί η επανένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο Σύγκλισης (πρώην Στόχος 1). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη αύξηση μεταναστευτικών ροών που υπέστησαν οι τοπικές μας κοινωνίες, καθώς και την πρόσφατη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχω την πεποίθηση ότι ο αγώνας που δίνει η Περιφερειακή Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου για επανένταξη στο στόχο 1, θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
• Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει προβεί στην ταυτοποίηση πτυχίων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την κίνηση;
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης, από το 2012 είναι ο πρώτος επιστημονικός φορέας στη χώρα μας που προχώρησε σε ταυτοποίηση των πτυχίων των μελών του πριν ακόμη δημοσιευθεί ο νόμος 4305/2014 (αφορά τον έλεγχο γνησιότητας των πτυχίων στο Δημόσιο). Συγκεκριμένα, η κεντρική διοίκηση αποστέλλει στις γραμματείες των οικονομικών σχολών τα στοιχεία των πτυχίων που είχαν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι, τόσο οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και οι απόφοιτοι τεχνολογικών ιδρυμάτων, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν άδεια φοροτέχνη λογιστή.
Με τις έως σήμερα ληφθείσες απαντητικές επιστολές περί τα διακόσια πενήντα πτυχία που έχουν κατατεθεί στον φορέα μας, οι ‘κάτοχοί’ τους δεν βρίσκονται στη λίστα των πτυχιούχων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Συνήθως, εντοπίζονται περιπτώσεις πτυχίων που είχαν υποβληθεί στο Επιμελητήριο και τα οποία έφεραν έγκυρο αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά στη συγκεκριμένη εγγραφή του μητρώου πτυχιούχων της σχολής εμφανίζεται άλλο όνομα. Η διαδικασία του ελέγχου βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την επαλήθευση όλων των κατατεθειμένων τίτλων σπουδών. Η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου έχει προβεί στη διαγραφή όσων έχουν βρεθεί να κατέχουν πλαστά πτυχία στην αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος που τους έχει χορηγηθεί και στην παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.
• Είχατε περιπτώσεις πλαστών πτυχίων στο νομό Δωδεκανήσου;
Δυστυχώς, από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν προκύψει, δύο περιπτώσεις πλαστών πτυχίων στο νομό μας. Η διοίκηση έχει προβεί στην διαγραφή τους από τα μητρώα μας και στην αφαίρεση της αδείας άσκησης επαγγέλματος. Μετά από επιστολή μας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χάνουν την πιστοποίηση και πρόσβασή τους στο taxisnet. Επιπλέον, έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές είναι κατακριτέες και καταδικαστέες, δεν συνάδουν με το πλαίσιο δράσης του επιστημονικού μας φορέα. Δεν πρόκειται να τύχουν οι άνθρωποι αυτοί, της ελάχιστης έκπτωσης των συνεπειών από αυτήν την παραβατική τους συμπεριφορά. Έχουμε ηθική υποχρέωση κυρίως απέναντι στους νέους συναδέλφους Οικονομολόγους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια εφοδιασμένοι με άρτια επιστημονική κατάρτιση, που αποτελούν το πλέον παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της κοινωνίας μας αλλά μένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και συνάμα απροστάτευτοι από τους ‘πειρατές’ της επιστημονικής γνώσης.
• Θα αντέξουν, πιστεύετε, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άλλο ένα χρόνο με φόρους που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη ή θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις;
Είναι προφανές σε όλους μας ότι και ο φετινός προϋπολογισμός, όπως και τελευταίοι πέντε, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αύξηση της φορολογίας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή, συνέχιση της ύφεσης γιατί τα φορολογικά μέτρα είναι πάρα πολλά για μία ήδη κουρασμένη και εξαντλημένη φοροδοτικά κοινωνία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στα φορολογικά βάρη με αποτέλεσμα τη μη ικανοποίηση των στόχων και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν από τα φορολογικά βάρη και η πολιτεία όσο αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή να δώσει έμφαση στην μείωση των δημοσίων δαπανών και γενικότερα του κράτους. Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η αύξηση της φορολογίας επιδρά αρνητικά και στις επενδύσεις και στα κίνητρα των ανθρώπων να δουλεύουν περισσότερο και να δημιουργούν, γνωρίζοντας ότι το κράτος τους παίρνει με φόρους το μεγαλύτερο κομμάτι της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν.