Διανοούμενοι συντηρητικοί, ευσεβείς χριστιανοί, θυμωμένοι με την πολιτική τάξη
Δεν μιλάμε για νεοναζιστές τραμπούκους και χούλιγκαν, με ξυρισμένα κεφάλια και σβάστικες στα μπράτσα. Ούτε καν για τους ρατσιστές του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida. To νέο φαινόμενο είναι πιο ήπιο αλλά δυνητικά πιο επικίνδυνο. Γιατί η «Νέα Δεξιά» συσπειρώνει ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», «ανησυχούντες Γερμανούς» που νιώθουν φόβο, οργή και μίσος για τους ξένους.
Καταλύτης για την άνοδο αυτής της ακροδεξιάς κίνησης είναι το κύμα των προσφύγων. Οι θιασώτες της «Νέας Δεξιάς» πιστεύουν ότι η καγκελάριος «πρόδωσε τον λαό» αποδεχόμενη 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, μουσουλμάνους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τα κρούσματα της ακροδεξιάς βίας είναι σε άνοδο, με τους εμπρησμούς σε ξενώνες προσφύγων σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Και παρ’ όλο που οι δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες κυριαρχούν ακόμη, ένα νέο κίνημα της Ακροδεξιάς γνωρίζει επιτυχία – και είναι πολύ πιο επιδέξιο και ελκυστικό από τους προκατόχους του.
Στο παρελθόν η γερμανική Ακροδεξιά είχε οπαδούς στον περιθωριακό υπόκοσμο. Νεαρούς εξτρεμιστές με ποινικό μητρώο, ξυρισμένα κεφάλια, μαύρα δερμάτινα μπουφάν και μπότες – τύπους που είχαν δυσκολία να χτυπήσουν τις λέξεις «Αίμα & Τιμή» στα χέρια τους χωρίς ένα ορθογραφικό λάθος.
Αλλά η Νέα Δεξιά βγαίνει από το αστικό κέντρο της κοινωνίας και περιλαμβάνει διανοουμένους με συντηρητικές αξίες, ευσεβείς χριστιανούς και κόσμο που έχει θυμώσει με την πολιτική τάξη, την ελίτ, το σύστημα.
Το νέο κίνημα προσελκύει επίσης ανθρώπους που θα μπορούσαν αλλιώς να περιγραφούν ως συμπαθούντες της Αριστεράς: θαυμαστές του Πούτιν, για παράδειγμα, ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης και ριζοσπαστικούς ειρηνιστές. Κινήσεις που δεν ανήκαν στο ίδιο στρατόπεδο στο παρελθόν έχουν διαμορφώσει τώρα μαζί ένα ηχηρό κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει ριζοσπαστικοποιήσει το κλίμα με διαδηλώσεις και ψηφιακές επιθέσεις στο Διαδίκτυο.
Το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που ήρθε στη Γερμανία το 2015 ενεργεί ως καταλύτης για αυτή τη νέα κίνηση της Ακροδεξιάς. Πίσω από τη «Νέα Δεξιά» βρίσκεται ο φόβος για τους ξένους, για το ότι η χώρα «κατακλύζεται» από αυτούς. Αυτός είναι που φέρνει όλο και περισσότερους «ανήσυχους πολίτες» στις τάξεις της κάθε μέρα.
Η γερμανική κοινωνία φαίνεται πιο ταραγμένη και ανήσυχη από ό,τι εδώ και πολύ καιρό. Σε έρευνα του ινστιτούτου TNS Forschung το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που έρχονται σήμερα στη Γερμανία θα οδηγήσει σε «μόνιμες αλλαγές» στη χώρα.
Το 54% είπε ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υψηλότερος λόγω της εισροής των προσφύγων και το 51% πιστεύει ότι τα ποσοστά της εγκληματικότητας θα αυξηθούν. Το 41% ανησυχεί ότι θα αυξηθεί και η ανεργία.
Η γερμανική «Νέα Δεξιά» ακολουθεί μια στρατηγική παρόμοια με εκείνη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία: φοράει ένα φιλικό πρόσωπο στον ρατσισμό. Οι οπαδοί δεν φαίνονται πια σαν εξτρεμιστές ακροδεξιοί. Μοιάζουν περισσότερο με τον άκακο «συντηρητικό της διπλανής πόρτας».
Το κίνημα μπορεί να το δει κανείς εν δράσει κάθε Κυριακή στις 4 το απόγευμα στο Πλάουεν, κοντά στη Λειψία στην Ανατολική Γερμανία, ακριβώς την ώρα που ανάβουν τα αστραφτερά φώτα της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Οι διοργανωτές της εβδομαδιαίας συγκέντρωσης «Είμαστε Γερμανία» έχουν ένα ακροατήριο από μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει βήμα σε καθημερινούς πολίτες, μια ιδέα που έχει τις ρίζες της στην εποχή λίγο πριν από την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας.
Ο Χίλμαρ Μπράντεμαν είναι ο πρώτος που παίρνει το μικρόφωνο. Ελαιοχρωματιστής από το Πλάουεν, είναι ο ιδρυτής του τοπικού συλλόγου, και ξεκινάει λέγοντας ότι δεν έχει τίποτε εναντίον των αλλοδαπών. «Αλλά παρακαλώ, όχι εδώ στο Πλάουεν. Δεν θέλω να δω την πόλη μου να γεμίζει με γυναίκες με μπούρκες και μαντίλες» λέει.
Το κοινό χειροκροτεί και ξεσπά σε επευφημίες όταν ο Μπράντεμαν λέει ότι δεν πρέπει να δίνονται κρατικά επιδόματα στους πρόσφυγες. Στη συνέχεια αναπτύσσει τις ανησυχίες του για την εγκληματικότητα που προκαλούν οι ξένοι. «Πρέπει να απελαθούν αμέσως!» φωνάζει. Το πλήθος τον ακούει εκστατικό.
Το ΒΗΜΑ