Το ακανθώδες θέμα της προσφυγικής κρίσης και ιδιαίτερα η κατάσταση στην Κω που περιγράφεται ως «ντροπιαστική», συζητείται σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Την ίδια ώρα στο νησί κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της δημιουργίας hotspot, που εκτιμάται ότι «θα ακυρώσει τον τουριστικό χαρακτήρα της Κω», ενώ αυτή τη φορά από τα πυρά δεν ξεφεύγει ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι δηλώσεις του οποίου για κινητοποιήσεις ακροδεξιών στοιχείων, προκάλεσαν οργίλες αντιδράσεις.
Στην συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, Αριστοτέλης Παυλίδης, θα παρουσιαστεί η έκθεση ad hoc επιτροπής που επισκέφθηκε το νησί, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση των προσφύγων από την ανθρωπιστική πλευρά, τις συνθήκες διαβίωσής τους και τις επιπτώσεις από τις μαζικές αφίξεις στον τοπικό πληθυσμό.
Στην έκθεση περιγράφεται με μελανά χρώματα η διαδικασία ταυτοποίησης. «Το πρώτο στάδιο είναι το αρχικό ξεδιάλεγμα. Αυτό γίνεται μόνο από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το ξημέρωμα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι αυτό είναι πολύ σκληρό για τα παιδιά. Ο λόγος που επιλέχθηκαν αυτές οι ώρες δεν είναι σαφής, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται στο λιμάνι το οποίο στη διάρκεια της ημέρας εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού. Το ξεδιάλεγμα γίνεται από ειδικούς άλλων χωρών, με τη βοήθεια της Frontex, σε προκατασκευασμένες καμπίνες που είναι τοποθετημένες σε μια αποβάθρα χωρίς προστασία από τη θάλασσα και οι ουρές των μεταναστών είναι εκτεθειμένες στον αέρα, στη βροχή και στα κύματα που σκάνε στην αποβάθρα. Είδαμε βρεγμένα, εξουθενωμένα μικρά παιδιά να περιμένουν μαζί με τους γονείς τους στο σκοτάδι, αμέσως μετά από μια δυνατή νεροποντή. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας εξελίσσεται στο αστυνομικό τμήμα, ένα πολύ παλιό, μικρό κτήριο. Αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται στα βρώμικα κελιά του ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι φανερό ότι το κτήριο δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
– Επιρρίπτονται ευθύνες στις τοπικές αρχές. «Ολοι, πλην των τοπικών αρχών, δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές δεν έκαναν τίποτα για να δώσουν στέγη, φαγητό, ή ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και δεν είδαμε τίποτα που να αποδεικνύει το αντίθετο. Μας είπαν επίσης ότι οι τοπικές αρχές, δεν μοιράζονταν πληροφορίες με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους μέχρι του σημείου να παρεμποδίζουν βασικά προγράμματα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι, ενώ η Κως δεν έχει χώρους υποδοχής, οι τοπικές αρχές το μόνο που έκαναν ήταν να μιλούν γενικόλογα για πιθανά σημεία εγκατάστασης ενός τέτοιου χώρου χωρίς να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση. Οι τοπικές αρχές από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ισχυριζόμενες ότι δεν έχουν καθόλου δικά τους μέσα για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στο νησί. Ασκούν επίσης κριτική στη Frontex επειδή δεν κάνει περισσότερα.»
-Δεν υιοθετούνται οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας ότι η δημιουργία hotspot, θα προσελκύσει και άλλους μετανάστες: « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί στην Κω ένα «hotspot». Οι τοπικές αρχές και ειδικά ο δήμαρχος εκφράζονται εχθρικά για το hotspot επεδή φοβούνται ότι θα προσελκύσει κι άλλους μετανάστες. Αν ο φόβος τους σχετίζεται με την προσωρινότητα της παραμονής των προσφύγων τότε, θεωρούμε ότι είναι άστοχος. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και έχουν ήδη υποφέρει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που βιώνουν για λίγες μέρες στην Κω, οπότε η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους δεν θα τους κάνει να επιλέξουν την Κω από ένα άλλο ελληνικό νησί.
-Περιγράφονται λεπτομερώς οι επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού: «Η οικονομία της Κω εξαρτάται κυρίως από τον εποχιακό τουρισμό. Εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικότητας μάς είπαν ότι το 2015, είχαν περίπου 178.000 ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, και μια μείωση της τάξης του 40% τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν νωρίς. Επίσης, υπήρξε αύξηση 30% της ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους και απώλειες εσόδων που έφτασαν περίπου τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Οι προκρατήσεις για το 2016 είναι μειωμένες κατά 60%. Για αυτά κατηγορούν την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το νησί τους προηγούμενους μήνες. (Δεν είναι καθαρό αν σε αυτούς τους υπολογισμούς ελήφθη υπόψιν το οικονομικό όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις από την παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων.)
Η επιτροπή καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: – Η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Κω είναι απλώς απαράδεκτη. Όπως αναγράφουν οι συντάκτες της έκθεσης «μολονότι εντυπωσιαστήκαμε από τη συνεισφορά των κατοίκων, τόσο των εθελοντών όσο και των επιχειρηματιών, ήταν πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε τις τοπικές αρχές να μην είναι διατεθειμένες να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ευθύνη για να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια αυτών των φτωχών ανθρώπων.
-Είναι φανερό ότι η Κως και τα άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους την κατάσταση, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση και από την Ευρώπη.
Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τα απαραίτητα μέσα. Για κάποιον λόγο όμως αυτά δεν φτάνουν στην Κω.
-Πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία οργανωμένου χώρου υποδοχής με τη βοήθεια των ΜΚΟ, η παροχή ιατρικής φροντίδας και η μέριμνα για την προσωρινή στέγαση τους, μακριά από το τουριστικό κέντρο της Κω. Η θεμελιώδης προϋπόθεση για οποιαδήποτε βελτίωση είναι η αλλαγή της στάσης των τοπικών αρχών, η αποδοχή των ανθρωπιστικών τους υποχρεώσεων, η συνεργασία με τις ΜΚΟ.
tovima.gr
Γκάζι για τα hotspots πατάει ο Τσίπρας- Να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη
Οδηγία προς τους αρμόδιους φορείς να έχουν ολοκληρώσει έως την Τετάρτη τα hotspots που έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συναντήσει την ερχόμενη Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης με αντικείμενο το επίμαχο θέμα, προβλήματα από κάποιες χώρες που αντιπαρατίθενται με την Ελλάδα στο προσφυγικό και έχοντας στο μυαλό του τα πρόσφατα σενάρια που διακινήθηκαν για έξοδο της χώρας από την ζώνη Σένγκεν, επιδιώκει να μην υπάρχουν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά, να μην δώσει η χώρα δικαιώματα για να της επιβάλλουν καταστάσεις και αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί.
Είναι γεγονός πως στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν και παραδέχονται ότι «ίσως κάποιοι να μας την έχουν στημένη» φωτογραφίζοντας ακραίους συντηρητικούς κύκλους που θέλουν να αποτινάξουν το μεταναστευτικό από την δική τους ατζέντα και να το καταστήσουν αποκλειστικό πρόβλημα της χώρας μας. Στο Μαξίμου αγωνιούν επίσης για την πιθανότητα η ΕΕ να στείλει την Frontex στα σύνορά μας χωρίς καν να ερωτηθεί η χώρα μας προκειμένου να συναινέσει- κάτι που έχει προαναγγελθεί- και θεωρεί ότι πρέπει να έχει τις κεραίες της τεντωμένες «γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ότι μπαίνουν στην χώρα δυνάμεις κατοχής».
Γενικώς, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο Μεταναστευτικό γνωρίζοντας ότι στην Σύνοδο Κορυφής θα περάσει από δύσκολες εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να αντεπεξέλθει επιτυχώς. Κύκλοι του Μαξίμου, πάντως, διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί την πραγματοποίηση τριμερούς για το Μεταναστευτικό με την συμμετοχή Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει σε κάτι ευρύτερο που θα έχει την θεσμική σφραγίδα της Ευρώπης, ενδεχομένως υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τουσκ.
Η ανησυχία για το Μαξίμου αυτήν την εβδομάδα είναι διπλή καθώς αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Εurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ως τελευταίου τμήματος της πρώτης δόσης, όμως στην κυβέρνηση φοβούνται ότι κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, ενδέχεται να βάλουν και πάλι εμπόδια, ιδίως μετά την πρόσφατη κόντρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αιχμή την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
cnn.gr
ΔΗΜΟΣ ΚΩ:
“Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει μία συγγνώμη από τους πολίτες της Κω”
Από τον Δήμο Κω εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
‘’ Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει μία συγγνώμη από τους πολίτες της Κω, που τυγχάνει να έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του για το θέμα της δημιουργίας κέντρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας. Όποιος έχει διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι υποκινείται.
Οι πολίτες της Κω έχουν κρίση και ανεξάρτητη σκέψη, εκφράζουν την διαφωνία τους στη μετατροπή του νησιού τους σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό και στην ακύρωση της ταυτότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού. Πολλοί από αυτούς στήριξαν τον κ. πρωθυπουργό και το κόμμα του με την ψήφο τους. Ο κ. Μουζάλας αισθάνθηκε την ανάγκη στο δελτίο τύπου που έβγαλε να στοχοποιήσει εκ νέου το δήμαρχο Κω. Οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν εκπροσωπεί πλέον ΜΚΟ αλλά την Ελληνική Πολιτεία και πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Ο Δήμος Κω και ο δήμαρχος κ. Κυρίτσης κατέθεσαν από την αρχή, με ευπρέπεια, τις προτάσεις τους. Αυτοί που είχαν από την πρώτη στιγμή κρυφή ατζέντα και απεργάζονταν ή συναινούσαν στην δημιουργία κέντρου παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του Δήμου και του δημάρχου, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι ‘’Όχι σε Όλα’’.
Θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί και την άμεση μεταφορά τους στην ηπερωτική χώρα. Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει ενώ με το κλείσιμο των συνόρων επισημοποιείται ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Κω, εφόσον δημιουργηθεί αυτό το κέντρο που σε μία εβδομάδα θα έχει γίνει μια νέα Μόρια. Υπάρχουν και σήμερα κάποιοι που ζητούν και προτείνουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο εκτός της τουριστικής ζώνης.
Επειδή εμείς θεωρούμε ότι όλη η Κως διαθέτει σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, τους προκαλούμε να μας πουν αυτοί, ποια περιοχή προτείνουν. Αν έχουν το θάρρος και το σθένος ας το κάνουν και να σταματήσουν να κρύβονται. Ο Δήμος Κω πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ολιγόωρη παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και η άμεση μεταφορά τους, σε καθημερινή βάση, στην ηπειρωτική χώρα. Όποιοι θέλουν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουν και τη δική μας αμέριστη βοήθεια και στήριξη.’’
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του hotspot στην Κω
Πολύ περισσότερος κόσμος από την προηγούμενη φορά ανταποκρίθηκε πρόχθες το πρωί στο κάλεσμα της Συντονιστικής επιτροπής φορέων της περιοχής Λινοπότη και συμμετείχε στην παγκωακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΚΑΤΑ ΤΟΥ HOTSPOT στο νησί (σύμφωνα με το κεντρικό πανό που ήταν αναρτημένο δίπλα στην ελληνική σημαία).
Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της ΣΕ ήταν ο Γαβριήλ Καραθωμάς ο οποίος ανέπτυξε την επίσημη θέση της συντονιστικής επιτροπής κατά του hotspot- ΚΕΠΥ σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού γιατί αυτό θα σημάνει καταστροφή του τουρισμού, τονίζοντας ότι είναι κάτοικοι και επαγγελματίες του νησιού όλοι αυτοί που αντιδρούν και όχι κάποια “μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία”, όπως επιχείρησε να τους παρουσιάσει ο πρωθυπουργός “είμαστε άνθρωποι που πονάμε τον τόπο μας, όχι στοιχεία…”. Επίσης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε η επιτροπή με δήμαρχο και περιφερειάρχη (ο οποίος όπως τόνισε τους είπε ψέματα ότι θα τους επισκεπτόταν στο Λινοπότη και δεν πήγε… γι’ αυτό και προχώρησαν στο κλείσιμο δρόμων ως ένδειξη διαμαρτυρίας). Ενημέρωσε επίσης ότι θα έχουν συνάντηση και με τον τοπικό βουλευτή κ. Καματερό (εκεί ακούστηκαν αποδοκιμασίες από τον κόσμο…) Καταφέρθηκε ακόμα κατά των κεντρικών ΜΜΕ που δεν πρόβαλαν τις κινητοποιήσεις τους. Επόμενοι ομιλητές ήταν ο Αντώνης Χατζημιχαήλ (τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα “δεν τους παίρνουμε με πλοία χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί για να μην θεωρούνται συλληφθέντες…” ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένας τέτοιος χώρος να είναι φυλασσόμενος, παράδειγμα Tάε κβο ντο), ο Μηνάς Χατζημιχαήλ (τόνισε ότι παρακολουθούν με live κάμερα τα κοντέινερς στο λιμάνι του Πειραιά πότε θα φορτωθούν -υπήρχε η πληροφορία ότι θα τα έστελναν πρόχθες- καλώντας τον κόσμο σε επαγρύπνιση για να τα σταματήσουν στο λιμάνι είτε της Κω είτε της Κεφάλου…”), ο Δημήτρης Καραματζιάνης (ο οποίος είπε και την ατάκα του τίτλου μας “είμαστε 1013…” και όχι όσοι επιχείρησαν να μας παρουσιάσουν κάποιοι “φασίστες ή ακροδεξιοί” την προηγούμενη φορά… είμαστε Έλληνες”) και ο Μιχάλης Γιωργαλλής προτείνοντας επίσης (όπως και ο προηγούμενος ομιλητής) hotspot στην Τουρκία και κλείσιμο συνόρων μας πριν αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη η κατάσταση και προχωρήσει ο διχασμός μεταξύ μας… Στον χώρο επίσης συγκεντρώνονταν υπογραφές από τους συγκεντρωμένους πολίτες όλου του νησιού ενώ η παρουσία δημοτικών αρχόντων και εκκλησίας ήταν διακριτική για να αναδειχθεί περισσότερο η αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου.
aegeanews.gr