Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Άρεσε στους βορειοευρωπαίους τουρίστες το ταξιδιωτικό πακέτο παραθερισμού σε Μαρμαρίς και Ρόδο, όπως αυτό υλοποιήθηκε στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου. Οι αναφορές που έρχονται τις τελευταίες ημέρες δείχνουν απόλυτη ικανοποίηση των επισκεπτών από τις υποδομές που βρήκαν στη Ρόδο, αλλά και τον υπέροχο καιρό που απόλαυσαν στο νησί. Ομοια η εικόνα και από τους Ισραηλινούς, που για πρώτη φορά παραθέρισαν τον Νοέμβριο στην καρδιά της δωδεκανησιακής πρωτεύουσας. Οι αναφορές αυτές ήδη οδεύουν προς τους επιτελείς της γερμανικής Fraport, που από το νέο έτος θα αναλάβει τα ηνία του αεροδρομίου «Διαγόρας» και θα θελήσει να αυξήσει τις αποδόσεις του με πτήσεις τσάρτερ στη διάρκεια των «νεκρών» μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, ο περασμένος Νοέμβρης αξιοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ιξιά και Ρόδο και κατά το ήμιση από μία τρίτη στο Φαληράκι. Οι τουρίστες που βρέθηκαν στα τρία ξενοδοχεία και μετά το πέρας της σεζόν, προερχόντουσαν από τη βόρειο Ευρώπη, τη Τσεχία και το Ισραήλ. Οι βορειοευρωπαίοι φιλοξενήθηκαν στο Olympic Palace, οι Τσέχοι στο Sentido Apollo Blue στο Φαληράκι και οι Ισραηλινοί στο Ιβίσκος της πόλεως Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο Ιβίσκος το έτος 2015 άλλαξε χέρια και πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογενείας Nakash που έλκει την καταγωγή της από το Ισραήλ, αλλά έχει έδρα στις ΗΠΑ.
«Για ‘μάς το να διατηρήσουμε ανοικτό το Olympic Palace στη διάρκεια του Νοεμβρίου ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και ταυτόχρονα μια πρόκληση προκειμένου να δούμε τις δυνατότητές μας για το μέλλον» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο ξενοδόχος Νίκος Γερονικόλας περιγράφοντας ταυτόχρονα ότι «χρειάστηκε να γίνει μεγάλη προετοιμασία και επενδύσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για το Νοέμβριο». Η πρώτη επένδυση που έγινε αφορούσε στην εγκατάσταση θέρμανσης στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Η παροχή αυτή μαζί με επιπλέον κλινοσκεπάσματα είναι η πρώτη που ζητείται από τους επισκέπτες.
Η εμπειρία από τον τουρισμό του Νοεμβρίου έδειξε ότι υπάρχει μια μεγάλη αγορά που διψάει για ζεστούς, χειμερινούς προορισμούς. Η Ρόδος μπορεί να ενταχθεί σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα, αρκεί οι ξενοδοχειακές μονάδες να ενισχυθούν με τις κατάλληλες υποδομές.
«Το να ζεστάνουμε το ξενοδοχείο ήταν η μισή δουλειά που έπρεπε να γίνει. Η υπόλοιπη αφορούσε στο να διαμορφώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες μας. Ολοι τους ήταν μεγάλοι σε ηλικία και μόλις νύχτωνε επέστρεφαν από τις ημερήσιες δραστηριότητές τους. Ετσι, από τις 16.00’ είχαμε πλάνο διασκέδασης, διότι οι τουρίστες μας κρύωναν για να βγουν στους δρόμους και ασφαλώς δεν θα ήταν σωστό να τους αφήσουμε απλώς να περνάνε νεκρές ώρες στα δωμάτιά τους», περιέγραψε ο κ. Νίκος Γερονικόλας.
Αντίστοιχα προγράμματα υιοθετήθηκαν από τους ξενοδόχους του Apollo Blue που παρέμεινε ανοικτό για περίπου 20 ημέρες το Νοέμβριο και του Nakash Hibiscus στο οποίο φιλοξενούνταν Εβραίοι τουρίστες μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου! Αυτό είναι πραγματικό ρεκόρ για μια μονάδα που όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε μόνο τη σεζόν. Σημειώνεται ότι στο ξενοδοχείο Ιβίσκος έγινε μεγάλη ανακαίνιση, με την οποία αυξήθηκε η χωρητικότητα (σε συνολικά 504 κλίνες, από 370 που ήταν μέχρι πέρυσι), αλλά και αναδιαμορφώθηκαν οι υποδομές με γνώμονα τη δυνατότητα χειμερινής λειτουργίας.
Ενδιαφέρον
από τη Fraport
Το πρώτο στοίχημα η Ρόδος το έχει κερδίσει. Οι τουρίστες που παραθέρισαν στο νησί πέρασαν καλά και αυτό το έδωσαν ως report τόσο προς τους τοπικούς πράκτορες, όσο προς τους Τούρκους πράκτορες (εκείνους που διαχειρίστηκαν το πρόγραμμα Μαρμαρίς – Ρόδος), καθώς επίσης στους tour operators. Κατά την παραμονή τους δεν κρύωσαν, οι απαιτήσεις τους δεν αντιμετωπίστηκαν με δυσαρέσκεια και δεν βαρέθηκαν. Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα πιστωθούν τώρα στη φαρέτρα εκείνων που τόλμησαν να ξανοιχτούν.
Τα αποτελέσματα αυτά ήδη έχουν ζητηθεί από τους αρμόδιους της Γερμανικής εταιρείας Fraport που θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου «Διαγόρας» με την έλευση του νέου έτους. Το ζητούμενο για τους Γερμανούς είναι να δείξουν ότι η Ρόδος μπορεί να υποδεχθεί πτήσεις τσάρτερ και πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, υπάρχουν ήδη «ζεστά ξενοδοχεία» για να υποδεχθούν κόσμο και είναι απλώς θέμα σχεδιασμού να προγραμματιστούν πτήσεις και το Νοέμβριο.
Απώτερος σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αυξηθεί η κίνηση στον αερολιμένα της Ρόδου, άρα να αυξηθούν και τα έσοδα της Fraport.
Δυσκολίες στο πακέτο Μαρμαρίς – Ρόδος
Το όλο πακέτο παραθερισμού σε Μαρμαρίς και Ρόδο (τρεις ημέρες εκεί και τρεις εδώ) οργανώθηκε από τουριστικό πρακτορείο της γείτονος χώρας. Ξεκίνησε πέρυσι με τους τουρίστες να καταλύουν στο Rodos Palace και συνεχίστηκε φέτος με το Olympic Palace.
Αν και από τον προσεχή Φεβρουάριο το πρόγραμμα θα τεθεί ξανά σε ισχύ για δύο μήνες (όπως είχε σχεδιαστεί από την αρχή), εν τούτοις φαίνεται ότι με το πέρας του Μαρτίου, το πακέτο θα «παγώσει» για μερικά χρόνια. Αιτία είναι ο φόβος των τουριστών για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Ο φόβος αυτός έχει προκαλέσει την άρνηση των παραθεριστών να κάνουν κρατήσεις, γεγονός που θα έχει επίπτωση για τουλάχιστον και μέχρι τη σεζόν του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη «δημοκρατική» «μετά το τελευταίο τρομοκρατικό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη με τους 44 νεκρούς, υπήρξαν πολλές ακυρώσεις για προγραμματισμένες διακοπές Μαρμαρίς – Ρόδος των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017».
https://www.dimokratiki.gr/15-12-2016/ikanopiise-o-noemvrios-tous-touristes-pou-epelexan-rodo-os-zesto-chimerino-proorismo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.