Βαρύ είναι το κλίμα στους κόλπους των δικηγόρων της Ρόδου για τον τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις του προέδρου κ. Κ. Σαρρή, μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και δικηγόρων – μελών στην χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου.
Τα «βέλη» των δικηγόρων στράφηκαν κυρίως κατά του Κτηματολογικού Δικαστή, στον οποίο «χρεώνουν» τυπολατρία στην άσκηση των καθηκόντων του ως και υπέρβαση αυτών, αφού όπως υποστηρίχθηκε, ασκεί διοικητικά καθήκοντα χωρίς να έχει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Υποστηρίχθηκε σε όλους τους τόνους ότι το Κτηματολόγιο σήμερα υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για να διατρανώσει ο Σύλλογος την αντίθεσή του και την αντίδρασή του στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το ζήτημα αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρμοδίως σε ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογίου, ο Κτηματολογικός Δικαστής, χαίρει της στήριξης ακόμη και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου.
Το θέμα, όπως έγινε γνωστό, τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση της Ανώτατης Εισαγγελικής Λειτουργού με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και η άποψη που φέρεται να επικρατεί στους κόλπους του δικαστικού σώματος είναι ότι ο Κτηματολογικός Δικαστής επιδιώκει να βάλει τάξη στο Κτηματολόγιο.
Οι δικηγόροι από την άλλη διατείνονται ότι υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών αλλά και στην έγκριση ή απόρριψη κτηματολογικών πράξεων ενώ παραπέρα θεωρούν ότι με την απαγόρευση λήψεως φωτογραφιών από τους κτηματολογικούς τόμους, η οποία θωρακίστηκε και με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιου Κ. Κατσιρώδη, δυσχεραίνεται το έργο τους.
Η συγκεκριμένη απαγόρευση προκλήθηκε από τον διευθυντή του Κτηματολογίου αλλά το ερώτημα που προκάλεσε την γνωμοδότηση έγινε από τον Κτηματολογικό Δικαστή.
Στην χθεσινή γενική συνέλευση υποστηρίχθηκε ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι λανθασμένη ενώ χαρακτηρίστηκε μάλιστα και «πρόχειρη» με αποτέλεσμα να ληφθούν οι ακόλουθες αποφάσεις, που θα αποτυπωθούν σε ψήφισμα, που θα εκδοθεί οσονούπω:
-Να απαντηθεί η γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τεκμηριωμένα να αναδειχθεί ότι η φωτογράφηση των κτηματολογικών τόμων στα πλαίσια της έρευνας των δικηγόρων δεν αντίκειται στο νόμο.
-Να συνεχιστεί η λήψη φωτογραφιών από δικηγόρους για δική τους χρήση στα πλαίσια των ερευνών τους.
-Να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η ολοκλήρωση του έργου της μηχανοργάνωσης του Κτηματολογίου Ρόδου.
-Να στηριχθεί ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου για το μέχρι τώρα έργο του.
-Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου για την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου κυρίως στην κατεύθυνση της έκδοσης πιστοποιητικών που εκκρεμούν.
-Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τις έρευνες των κτηματολογικών τόμων από τους δικηγόρους.
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στην χθεσινή γενική συνέλευση ήταν η τοποθέτηση του δικηγόρου κ. Θ. Παπαγεωργίου, που πρότεινε στο σώμα να προσβληθεί αρμοδίως στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και με παραστάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως αντισυνταγματικός ο διορισμός Κτηματολογικού Δικαστή στο Κτηματολόγιο της Ρόδου.
Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται ο θεσμός του Κτηματολογικού Δικαστή και ότι οι σχετικές καταχωρήσεις κρίνονται από διοικητικά όργανα και ειδικότερα από τους προϊστάμενους των Κτηματολογικών Γραφείων.
Επεσήμανε ότι ο Κτηματολογικός Δικαστής, ως προϊστάμενος όπως ονομάζεται του Κτηματολογικού Γραφείου, είναι αποκλειστικά ο ίδιος ο πρόεδρος του αρμοδίου κατά τόπο Πρωτοδικείου.
Τόνισε επιπλέον ότι η κείμενη νομοθεσία περιορίζει την εκπροσώπηση του θεσμού μόνο στον πρόεδρο Πρωτοδικών, καθιστώντας έωλες τις πράξεις λοιπών δικαστών που τους ανατίθενται σχετικά καθήκοντα χωρίς γνωστή νομοθετική εξουσιοδότηση.
Επεσήμανε ακόμη ότι η δυαρχική διοίκηση διοικητικής μονάδας από δικαστή-προϊστάμενο και διοικητικό διευθυντή – προϊστάμενο, πρόδηλα αντιστρατεύεται την συνταγματική αρχή, καθότι αντιβαίνει στην κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος επιβαλλόμενη διάκριση των εξουσιών.
Υποστήριξε ακόμη ότι στην παραγρ. 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος ορίζεται ότι «η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται».
Το ζήτημα που ετέθη περί καταργήσεως ουσιαστικά του Κτηματολογικού Δικαστή στο Κτηματολόγιο Ρόδου προκάλεσε θόρυβο στην χθεσινή γενική συνέλευση.
Εκφράστηκε συγκεκριμένα η άποψη ότι αν υποστηριχθεί η συγκεκριμένη θέση υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν εκατοντάδες κτηματολογικές πράξεις και αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως σήμερα με αποτέλεσμα να ανακύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα, και να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.