Περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με το τελευταίο τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ή, σε απόλυτα μεγέθη, 70 εκατομμύρια περισσότερες διεθνείς αφίξεις. Η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είχαν «πρωταγωνιστικό» ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
Η ισχυρή τουριστική ζήτηση των προηγούμενων μηνών του 2017, συμπεριλαμβανομένης της καλοκαιρινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο, διατηρήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι, οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν συνολικά 1,127 εκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη σταθερή ανάπτυξη που παρουσιάζουν μια σειρά από προορισμούς και στην ανάκαμψη προορισμών που μέχρι πέρυσι κατέγραφαν μειώσεις.
Ειδικότερα, οι προορισμοί στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή παρουσίασαν εξαιρετική δυναμική. Η αύξηση στις διεθνείς αφίξεις ξεπέρασε το 7% σε όλους τους προορισμούς της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης, με ταχεία ανάκαμψη στην Τουρκία και διψήφιες αυξήσεις για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους προορισμούς της περιοχής.
Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Παλαιστίνη σημείωσαν αξιόλογη ανάκαμψη μετά τις μειώσεις των προηγούμενων ετών, ενώ το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ομάν και το Ντουμπάι συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή ανάπτυξη.
«Αυτά τα αξιόλογα αποτελέσματα, τα καλύτερα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, αντικατοπτρίζουν τη συνεχή ζήτηση για ταξίδια σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσμα της βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάκαμψης των προορισμών που τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφαν πτωτική πορεία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, κ. Taleb Rifai, κατά τη διάρκεια του 2ου συνέδριο του UNWTO και της UNESCO για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου στο Ομάν.
«Όπως έχουμε συγκεντρωθεί στο Ομάν για αυτό το σημαντικό γεγονός, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ισχυρή ανθεκτικότητα του τουρισμού που αντικατοπτρίζεται στη συνεχή ανάπτυξη πολλών προορισμών της Μέσης Ανατολής και στην ταχεία ανάκαμψη άλλων. Ο τουρισμός προσφέρει οφέλη στις τοπικές κοινότητες και τους επισκέπτες μέσω της προαγωγής της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης και, όπως υπογραμμίζει αυτό το γεγονός, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αξιών», πρόσθεσε ο κ. Rifai.
Ευρώπη και Αφρική «οδηγούν» την ανάπτυξη
Η Ευρώπη (8%) «οδήγησε» την αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2017, με τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (13%) να σημειώνουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η Δυτική Ευρώπη (7%) ανέκαμψε, σε σχέση με τα ασθενέστερα, περυσινά αποτελέσματα, ενώ η Βόρεια Ευρώπη (6%) απόλαυσε μια σταθερή ανάπτυξη. Όσον αφορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017.
Η Αφρική (8%) ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη που παρουσίασε η Βόρεια Αφρική (13%) και στα υγιή αποτελέσματα της υποσαχάριας Αφρικής (5%).
Η Ασία και ο Ειρηνικός (5%) είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της Νότιας Ασίας (10%), ενώ η Νοτιοανατολική Ασία (8%) και η Ωκεανία (7%) παρουσίασαν ισχυρή μονοψήφια αύξηση στις αφίξεις. Η Βορειοανατολική Ασία (3%) κατέγραψε πιο μικτά αποτελέσματα, με μερικούς προορισμούς να αναφέρουν διψήφιες αυξήσεις και άλλους, μειώσεις.
Η Νότια Αμερική (7%) συνέχισε να «καθοδηγεί» το «άρμα» της ανάπτυξης στην Αμερική, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 3%. Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική παρουσίασαν αύξηση στις αφίξεις κατά 4%, με τις τελευταίες να εμφανίζουν σαφή σημάδια ανάκαμψης τον Οκτώβριο, μετά από τους τυφώνες Irma και Maria. Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά αποτελέσματα στο Μεξικό και τον Καναδά ήταν αντίθετα στη μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.
Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή (5%) έως τον Οκτώβριο ήταν μικτά, με ορισμένους προορισμούς να ανακάμπτουν έντονα και άλλους να συνεχίζουν να αναφέρουν σταθερή ανάπτυξη. Εντούτοις, ο περιφερειακός μέσος όρος επιβραδύνθηκε από τους περιορισμένους προορισμούς που παρουσίασαν πτώση.
Ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης εξερχόμενου τουρισμού από Βραζιλία και Ρωσία
Όσον αφορά τις εξερχόμενες αγορές, το 2017 χαρακτηρίζεται από έντονη ανάκαμψη των δαπανών για τον διεθνή τουρισμό στη Βραζιλία (33%) και στη Ρωσική Ομοσπονδία (27%), μετά από μερικά χρόνια πτώσης.
Οι περισσότερες από τις άλλες αγορές-πηγές τουριστών συνέχισαν να αναπτύσσονται με βιώσιμο ρυθμό. Μεταξύ των 10 πρώτων από αυτές τις αγορές βρίσκονται η Κίνα (19%), η Δημοκρατία της Κορέας (11%), οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς (9%) και η Ιταλία (7%). Οι δαπάνες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και τη Γαλλία αυξήθηκαν μεταξύ 2% και 5%.