Ειδήσεις

Qatargate: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια… Τα χρήματα δεν είναι δικά μου» δηλώνει η Εύα Καϊλή μέσω του δικηγόρου της – Η ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Qatargate και την Εύα Καϊλή. Ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η ίδια του μετέφερε πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».
Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Πέμπτη ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή και των άλλων μελών της οικογένειας Καϊλή, εν μέσω του σκανδάλου Qatargate.

Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε σχετικά με τη μη εμφάνιση της Εύας Καϊλή την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, ότι είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή της είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της.

«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.

Συμπλήρωσε ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κας Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».

«Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος.

Ερωτηθείς από τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου σχετικά με το «Qatar gate» και την Εύα Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε ότι «προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ».

«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κ. Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κ. Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κ. Μετσολα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σχετικά με την διαγραφή της και την καθαίρεση της από την θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, η κ. Καϊλή, όπως μετέφερε ο δικηγόρος της, είπε ότι «αν ήμουν Πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».

Ακόμη, σχετικά με τον σύζυγο της, στον οποίο φέρεται πως επιρρίπτει κάθε ευθύνη η κ. Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε πως «ο σύζυγος της επιβεβαιώνει όσα λέει η κα Καϊλή για τα χρήματα. Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες. Όταν τα είδε και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευση τους, ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι τα χρήματα. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος».

Σχετικά με το διαμέρισμα στο Ψυχικό, που η κα Καϊλή αγόρασε σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισίας, δεν το έπαιρνε κανείς».

Καταλήγοντας, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή είπε ότι η ευρωβουλευτής του μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Η ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι – «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη… Ελευθερώστε την Καϊλή»

Την απολογία του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα όπως αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο την Τετάρτη παρουσιάζουν σήμερα, Πέμπτη οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.
Σύμφωνα με τη Le Soir, ο Τζιόρτζι φέρεται να ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.
Στην απολογία του ο Τζιόρτζι φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο δικηγόρος του Παντσέρι, πάντως, στο ερώτημα της Le Soir μετά την απολογία του Τζιόρτζι απάντησε ότι «δεν έχω τέτοια πληροφορία. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Σύμφωνα με La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Κατάρ-gate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται επίσης να έχει ομολογήσει ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα. Παράλληλα στην απολογία του εμφανίζεται να «δίνει» άλλα δύο ονόματα ότι έχουν λάβει χρήματα από τον Παντζέρι: τον Ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο, Μαρκ Ταραμπέλα, τον ευρωβουλευτή το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως απαιτεί το βελγικό δίκαιο.

Συνεργάτης του Ταραμπέλα ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής «δεν θέλει να σχολίασει τα υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στην διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστους ποσού χρημάτων από τον οποιονδήποτε».

Ο Τζιόρτζι ρωτήθηκε και για το ποια άλλα πρόσωπα υποπτεύεται ότι πήραν χρήματα από τον Παντσέρι και απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την Μαρία Αρένα στην ακεραιότητα της οποίας δήλωσε ότι πιστεύει.

Όπως αναφέρει η Le Soir τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο Κατάρ-gate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Στην υπόθεση του Μαρόκο είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED – General Directorate of Studies and Documentation – της αραβικής χώρας καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντσέρι, ο Κοτζολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Μέτσολα: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το ΕΚ, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μιλήσω για τις εγκληματικές κατηγορίες που εμπλέκουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο αποτελεί χτύπημα στην δημοκρατία και ένα χτύπημα σε όλα αυτά πάνω στα οποία έχουμε εργαστεί για πολλά χρόνια. Χρειάζονται χρόνια να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά μόνο μία στιγμή για να την γκρεμίσεις. Το μήνυμά μου θα είναι ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία, δεν θα μπει τίποτα κάτω από το χαλί, δεν θα είναι δουλειά όπως συνήθως. Θα κάνω ό,τι μπορώ μαζί με τους συνάδελφους μου για να αποκαταστήσουμε τη θέση (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ως οίκου της δημοκρατίας. Ως συννομοθέτη, ως θεσμού που είναι διαφανής, που είναι καθαρός και δεν είναι προς πώληση σε ξένους παράγοντες που φαίνεται να μας υπονομεύουν», ανέφερε η κ. Μέτσολα. Επίσης, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πίεση «για μία απόφαση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας παραμένει στην κορυφή της ατζέντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου