Ρεπορτάζ

Η γνωριμία της Αλίκης Μοσχή με τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού

• Η επίτιμη πρόξενος μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις στην «Μαριάν» και την αγάπη των Γάλλων για τα Δωδεκάνησα

Η Αλίκη Μοσχή, επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Δωδεκάνησα, μιλώντας στον Real Voice και στην εκπομπή «Μαζί στις 10» και τη Νατάσα Παμπρή σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο της στη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων και στην αυξημένη τουριστική κίνηση από Γάλλους στην περιοχή. Η κα Μοσχή αποκάλυψε επίσης ότι γνωρίζει προσωπικά τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού, από την πρώιμη πολιτική του σταδιοδρομία.
«Ναι τυγχάνει να γνωρίζω από πολύ παλαιότερα τον Φρανσουά Μπαϊρού. Πριν ακόμα εξελιχθεί σε μεγάλη προσωπικότητα, παρακολουθούσαμε την εξέλιξή του στην πολιτική. Να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα από δω και στο εξής, μία πολύ- πολύ δύσκολη περίοδος για τη Γαλλία από κάθε άποψη. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο» τόνισε η κα Μοσχή, ενώ αναφερόμενη στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα επισήμανε: «Μετά το πολύ χαμηλό σκορ του Προέδρου στις ευρωεκλογές, ο κ. Μακρόν θεώρησε ότι ήταν μία πρωτοβουλία η οποία μάλιστα έπιασε εξ απήνης όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς κανείς δεν πίστευε ότι θα προχωρούσε στην διάλυση της κυβέρνησης προκειμένου να πάνε σε εκλογές. Είχαμε λοιπόν τις βουλευτικές εκλογές με τα αποτελέσματα που γνωρίζετε, ότι δηλαδή στον πρώτο γύρο ήρθε πρώτη η άκρα δεξιά, στο δεύτερο γύρο μέσα από το σύστημα των συνασπισμών η Προοδευτική Αριστερά και κεντρώα κόμματα συνασπίστηκαν εναντίον της άκρας δεξιάς, η οποία πέρασε σε δεύτερη μοίρα στον επαναληπτικό γύρο.
Οπότε βρισκόμαστε σε αυτό το παράδοξο της πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας. Να υπάρχει ένας πρόεδρος από ένα κόμμα και μία Βουλή δυστυχώς που δεν είναι καν από ένα άλλο πολιτικό χώρο, αλλά μικρά κομμάτια διαφορετικών παρατάξεων, οπότε εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο και μεταξύ τους να συμφωνήσουν. Και βεβαίως το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είναι πολύ δυσαρεστημένο, λόγω ακρίβειας, προβλημάτων της καθημερινότητας, τα οποία είναι κοινά σε όλες τις χώρες. Απλά οι Γάλλοι είναι και ένας λαός που ανέχεται λιγότερο εύκολα, είναι ένας λαός που έχει δώσει στίγματα όσον αφορά στην αντίδραση και στην αντίσταση και την τάση του να αντιστέκεται σε πράγματα τα οποία δεν είναι και εύκολα να τα βιώσει κανείς. Δεν έχει την ίδια ανθεκτικότητα ή ανοχή σε καταστάσεις, οι οποίες είναι δύσκολες για τον πολίτη να τις διαπραγματευθεί» υπογράμμισε η κα Μοσχή.


Αναφερόμενη στην συνάντηση των επίτιμων προξένων της Γαλλίας στην Ελλάδα, η κα Μοσχή, τόνισε τη σημασία αυτής της θεσμικής συνεργασίας. «Ήταν μία ετήσια συνάντηση όπως ακριβώς λέει ο τίτλος, δηλαδή συναντηθήκαμε οι επίτιμοι πρόξενοι και είμαστε 17 στο σύνολο σε όλη την Ελλάδα. Είναι όντως το μεγαλύτερο δίκτυο από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα, κάτι το οποίο υπογραμμίζει και τη σημασία που δίνει η Γαλλία σ’ αυτή τη σχέση και την παρουσία της στην ελληνική επικράτεια. Το προξενείο στην Αθήνα πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε Γενικό Προξενείο που δίνει επίσης αυτή την διάσταση του βάρους που δίδεται στην Ελλάδα εν μέσω του γαλλικού διπλωματικού χάρτη. Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα και πόσο σημαντική γίνεται διαρκώς, σε όλες τις συμφωνίες είτε στον τομέα της Άμυνας, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς, όλες οι νέες συνεργασίες που αναπτύσσονται» είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Μοσχή έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία της και του γαλλικού Καταλύματος με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Εμείς πολύ νωρίτερα από όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε εξαιρετική συνεργασία με επίκεντρο το Κατάλυμα της Γαλλίας. Πέραν των προξενικών υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων έχω το μεγάλο προνόμιο να έχω στην φροντίδα και τη μέριμνα μου, ένα ιστορικό κτήριο που ανήκει στη Γαλλία που είναι το Κατάλυμα της Γαλλίας. Είναι το μοναδικό ιστορικό κτήριο στη Μεσαιωνική Πόλη που ανήκει σε ξένη χώρα. Από το 2006 συνδεόμαστε με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ένα σύμφωνο προσωρινής χρήσης που ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και βρισκόμαστε ακριβώς σ’ αυτό το σημείο ανανέωσης και τώρα μέσω του οποίου η ΠΝΑι μπορεί και φιλοξενεί δικές της εκδηλώσεις και να παρέχει στο κοινό της Ρόδου και όχι μόνο την δυνατότητα να φιλοξενεί καλλιτέχνες από τον τόπο μας αλλά και από το εξωτερικό, αλλά πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά ήταν και μία εξαιρετικά γόνιμη χρονιά».
Η κα Μοσχή επισήμανε και την ιδιαίτερη προτίμηση των Γάλλων για τα Δωδεκάνησα, με έμφαση σε νησιά, όπως η Πάτμος και η Σύμη, σχολιάζοντας τη βαθύτερη σχέση των Γάλλων επισκεπτών με τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. «Υπάρχουν νησιά όπου έχουν μία σχέση συγγενική. Πολλοί Γάλλοι που έχουν φύγει από την Κάλυμνο επιστρέφουν κάθε χρόνο. Επίσημα είναι εγγεγραμμένοι γύρω στα 300 άτομα κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που ήταν αναπάντεχες, αλλά και στις ευρωεκλογές, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον των Γάλλων μονίμων κατοίκων, αλλά κυρίως αυτών που ήταν σε διακοπές να μπορέσουν να ψηφίσουν μέσω εξουσιοδότησης που δίνουμε περνώντας από το προξενείο σε ένα άτομο. Πρέπει να πω ότι κατακλύστηκα από αιτήματα από ανθρώπους, κυρίως από την Πάτμο.
Είχα πάρει 15 τηλεφωνήματα σε μία ώρα! Μία κυρία με την οποία συνομιλούσα από την Πάτμο όταν την ρώτησα πόσοι είστε, μου απάντησε ότι πρέπει να είμαστε περίπου 300 άτομα, κάτι το οποίο δεν μπορούσα να φανταστώ, γιατί οι εγγεγραμμένοι σε όλα τα Δωδεκάνησα είναι λιγότεροι από 300! Είναι άνθρωποι που πηγαίνουν κάθε χρόνο για διακοπές στην Πάτμο, έχουν ένα σπίτι, δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, ούτε εγγεγραμμένοι. Θέλω να πω ότι ο αριθμός δεν μπορεί είναι και ακριβής. Πάντως ήταν ξεκάθαρο ότι φέτος είχαμε μία πολύ-πολύ μεγάλη αύξηση από τη Γαλλία.
Ομολογώ ότι πέραν από τα ατυχήματα που γίνονται και απευθύνονται στο προξενείο μας, τα θετικά σχόλια που εκφράζουν είναι πολλά. Υπό την έννοια ότι οι Γάλλοι είναι και άνθρωποι που ψάχνουν τον πολιτισμό, δεν είναι ο τουρίστας της παραλίας και της διασκέδασης.
Είναι ο τουρίστας που θα αναζητήσει τον προορισμό που προσφέρει πολύ περισσότερα από την απόλαυση σε μία παραλία, σε ένα night club, όπως τη γαστρονομία, τη φιλοξενία των ανθρώπων κλπ. Οι Γάλλοι μιλάνε και πάρα πολύ για την ιστορία, τα μουσεία, για την Μεσαιωνική Πόλη» είπε καταλήγοντας η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας Αλίκη Μοσχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου