Ειδήσεις

Οι περιφέρειες που θα κρίνουν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές και οι αλλαγές

Καθοριστικό το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι περιφέρειες της Αττικής

Η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων είναι η Αττική καθώς εκεί προσέρχεται στις κάλπες το 1/3 του συνόλου των ψήφων πανελλαδικά. Γι αυτό και τα επιτελεία των κομμάτων δίνουν μάχη στις γειτονιές της Αθήνας, αφού τα δυτικά προάστια, ο Πειραιάς και η Περιφέρεια Αττικής θα κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από την μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα, αφού η Κουμουνδούρου αυτό που επιθυμεί δεν είναι απλώς να βγει πρώτο κόμμα, αλλά να έχει και αυτοδυναμία. Από την άλλη η ΝΔ προσπαθεί να ψαλιδίσει τη διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στη κόμμα του Αλέξη Τσιπρα.

Στο σύνολο της περιφέρειας Αττικής το σύνολο των εδρών είναι 87 και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο προβάδισμα, ωστόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής η ΝΔ επιχειρεί να μειώσει τη διαφορά. Στην Α Αθηνών στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα κρατήσουν το προβάδισμα που είχαν, ενώ στο υπόλοιπο εκτιμούν ότι θα κερδίσουν από τη Χρυσή Αυγή ψηφοφόρους.
Στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με σύνολο 49 εδρών παραδοσιακά το προβάδισμα έχει η ΝΔ.
Στην περιφέρεια Κρήτης το σύνολο εδρών είναι 16 έδρες. Εκεί το παιχνίδι αφορά κυρίως την κεντροαριστερά και αστάθμητος παράγοντας είναι το κόμμα Παπανδρέου.
Καθοριστική η Αττική και για το τρίτο κόμμα

Οι περιφέρειες της Αττικής πάντως δεν είναι καθοριστικές μόνο για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά και για το κόμμα που θέλει η καταμέτρηση των ψήφων της Κυριακής 25 Ιανουαρίου να το βρει στην τρίτη θέση. Μάλιστα για την 3η θέση οι διεκδικητές είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι αυτοί που διεκδικούν τις δύο πρώτες.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ενεργοποιείται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες με στόχο κυρίως του νέους ψηφοφόρους που αναζητούν νέες λύσεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν στους κομματικούς σωλήνες.

Και το ΠΑΣΟΚ όμως ελπίζει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, τους οποίους ελπίζει να φέρει ξανά στην κάλπη, σε ότι αφορά αυτούς που δεν ψήφιζαν, αλλά και στην παράταξη όσους είχαν πάει σε άλλα κόμματα. Ενδεικτικό είναι πως στην Β΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ έχει ενεργοποιήσει τα βαριά χαρτιά του όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Οι αριθμοί στις περιφέρειες που βγάζουν κυβέρνηση

Η Αττική με τα 2.843.000 ψηφοφόρους κρίνει πολλά, ο νικητής έχει σημαντικό προβάδισμα.
Σημαντικό προβάδισμα ωστόσο μπορούν να δώσουν και οι 1.660.000 ψηφοφόροι της Κεντρικής Μακεδονίας. Κλειδί στις εκλογές αποτελούσε πάντα και συνεχίζει να αποτελεί η περιφέρεια της Κρήτης. Οι 535.000 ψηφοφόροι είναι μια μεγάλη δεξαμενή που επιθυμούν να αντλήσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν οι μεγάλοι μονομάχοι.

Πόσες βουλευτικές έδρες αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια
Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (όπως αποτυπώνονται στο Π.Δ. 4/2013), οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς και οι αλλαγές στους τρόπους χρηματοδότησης των πολιτών κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους σύμφωνα με το Ν.4304/2014 (που τέθηκε σε ισχύ την 01/01/2015), κοινοποιούνται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αποστάλθηκε στα πολιτικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).
Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α’ Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες), Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).

Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης.
Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από 2 σταυρούς προτίμησης.
Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν 3 σταυρούς προτίμησης.
Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, λόγω αδυναμίας συγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, το ΥΠΕΣ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενέκρινε παράταση λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με την προηγούμενο Ν.3023/2002. Συγχρόνως, καταργήθηκαν οι Τοπικές Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων που συγκροτούνταν στην έδρα κάθε Περιφέρειες.
Όλα τα έσοδα των πολιτικών κομμάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν από τους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα.
Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών διακινούνται μέσω μόνο ενός τραπεζικού λογαριασμού. Είναι υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης είσπραξης για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση έως 1.500 ευρώ σε πολιτικό κόμμα και έως 500 ευρώ σε υποψήφιο βουλευτή. Η ιδιωτική χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ για πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό και τα 5.000 ευρώ για υποψήφιο βουλευτή.
Τα κουπόνια πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένα, με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας. Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση μεταφορικών μέσων από κόμματα και υποψηφίους.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και ‘ Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου