Ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών με 3ετή αναστολή υπό τους όρους της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της υποχρεωτικής επιτήρησής του από επιμελητή κοινωνικής αρωγής, επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον κατηγορούμενο για ληστεία στο κεντρικό κατάστημα Ρόδου της Αγροτικής Τράπεζας, στην πλατεία Χαρίτου, την 16η Αυγούστου 2010, Θ. Δ. του Β., 32 ετών, κάτοικο Εξαρχείων Αττικής, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 6 ετών και 12 μηνών, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου.
Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων είχε κρίνει αθώο τον συγκατηγορούμενό του Σ. Π. του Γ., 27 ετών, καθόσον προέκυψε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη ληστεία.
Ο 32χρονος προσκλήθηκε στο νησί από τον 27χρονο Ροδίτη φίλο του (είχαν γνωριστεί σε μια συναυλία Jazz στον Λυκαβητό) και εκείνος δέχτηκε να έλθει στο νησί.
Την 14η Αυγούστου έφτασε στη Ρόδο με πλοίο, φέρνοντας μαζί του μια μοτοσυκλέτα και τον παρέλαβε από το λιμάνι ο Ροδίτης, ο οποίος και τον μετέφερε σε ξενοδοχείο, όπου και μίσθωσε δωμάτιο. Το ίδιο βράδυ συνδιασκέδασαν και κοιμήθηκαν στο σπίτι του Ροδίτη στην Ιαλυσό. Ο 32χρονος είχε αποφασίσει να διαπράξει ληστεία στο νησι,́ λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε από δάνεια, τα οποία είχε συνάψει για να πληρώσει και τις δαπάνες νοσηλείας του πατέρα του και έφερε μαζί του ένα πιστόλι, το οποίο είχε αγοράσει στην Ομόνοια.
Την 15η Αυγούστου συνδιασκέδασε με τον Ροδίτη και φίλους του, ενώ είχε αποφασίσει ήδη να «χτυπήσει» το κατάστημα της ΑΤΕ, δίπλα στο «Grand Hotel», όπου διέμενε. Το επόμενο πρωί και ενώ είχε αφήσει τον φίλο του σε παραλία της Ιαλυσού για να κολυμπήσει, ο ίδιος μετέβη στην τράπεζα, μπήκε μέσα ακάλυπτος, κρατώντας το πιστόλι και ένα σακ βουαγιάζ και αφαίρεσε από τα δύο ταμεία 57.220 ευρώ. Ο δράστης, που όπως κατέθεσαν 4 υπάλληλοι, δεν είχε παρατεταμένο το όπλο, απομακρύνθηκε από την τράπεζα με τα πόδια, 40 μέτρα παρακάτω ανέβηκε στη μοτοσυκλέτα και μπήκε στο «Grand Hotel».
Διαπίστωσε ότι έγινε αντιληπτός από δύο υπαλλήλους και βγήκε από άλλη πόρτα του ξενοδοχείου, μίσθωσε ταξί, μετέβη στην οικία του 27χρονου Ροδίτη, άνοιξε την πόρτα με κλειδί που ο φίλος του έκρυβε σε ένα καλοριφέρ και άφησε τα κλοπιμαία και το όπλο σε μια σακούλα στη ντουλάπα του υπνοδωματίου του. Επέστρεψε στο ξενοδοχείο και λίγη ώρα αργότερα συνελήφθη. Ο Ροδίτης, μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί στο μεταξύ, είχε κανονίσει με δύο φίλους του τη νυχτερινή του έξοδο. Ο ένας εξ αυτών μετέβη το βράδυ στην οικία του για να τον παραλάβει. Εκεί τον βρήκε να κρατάει μια σακούλα και να ψάχνει μέρος για να την κρύψει. Ήταν ανήσυχος, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, για να εξηγήσει αργότερα ο ίδιος, απολογούμενος, ότι όταν πήγε στο δωμάτιό του για να ντυθεί βρήκε την σακούλα με τα λεφτά και το όπλο στη ντουλάπα του, «σάστισε» γιατί δεν ήξερε αν ανήκε σε ένα από τα 6 μέλη της οικογένειάς του ή σε κάποιον άλλο και τότε αποφάσισε να την κρύψει σε άλλο σημείο του σπιτιού.
Με το που βγήκε από το σπίτι με τον φίλο του ακινητοποιήθηκε όμως από αστυνομικούς, που στο μεταξύ είχαν ήδη συλλάβει τον 32χρονο και προσήχθη.
Θυμίζουμε ότι ενώπιον του Ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι απολογούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις εις βάρος τους κατηγορίες, ισχυριζόμενοι συνοπτικά ο μεν πρώτος ότι δεν διέπραξε ο ίδιος τη ληστεία, όπως του αποδίδεται στο κατηγορητήριο, αλλά ότι είχε δανείσει τη μοτοσυκλέτα του σε τρίτο πρόσωπο, μη κατονομαζόμενο.
Ο 27χρονος Ροδίτης από την άλλη, αφού επιβεβαίωσε ότι είχε φιλική σχέση με τον πρώτο και συναναστροφές, ισχυρίστηκε ότι την επίμαχη ημέρα και ώρα βρισκόταν στην οικία του και ότι δεν εγνώριζε πώς και ποιός έβαλε τα κλοπιμαία, τα ρούχα αλλά και το όπλο σε τσάντα στη βεράντα της πατρικής του οικίας. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι μέλος οργάνωσης του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του είχε δημοσιευθεί στο δίκτυο “Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές”, σχετικό άρθρο, ενώ ο ίδιος είχε δημοσιεύσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου εκρατείτο, στο δίκτυο του “Ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών”, επιστολή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης του στις φυλακές.
Κλείνοντας το γράμμα του χαιρέτισε… «όλους εκείνους που ορθά σκεπτόμενοι, στηρίζουν πέρα από πολιτικές ή προσωπικές διαφωνίες, όλους τους πολιτικούς κρατούμενους κι αγωνιστές. Είναι επιτακτική η ανάγκη κατανόησης, ότι αυτές οι μικρότητες δεν χωρούν, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις».
Τέλος, δήλωσε απερίφραστα, πως ο αγώνας του θα συνεχιστεί και… «μέσα από τα κολαστήρια της δημοκρατίας αδιάκοπα, αδιάλλακτα κι αμετάκλητα, όπως ακριβώς συνέβαινε όταν βρισκόμουν εκτός των τειχών του εγκλεισμού».
Χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, και την επιείκεια των δικαστών, υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα που λήστεψε την τράπεζα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ τόνισε ότι πλέον εργάζεται με ημιαπασχόληση σε τρείς δουλειές, έχει μόνιμη σχέση και πρόκειται να παντρευτεί και τέλος ότι η διαγωγή του τόσο κατά την 10μηνη παραμονή του στις φυλακές όσο και μετά ήταν άψογη. Στις φυλακές εξάλλου του εμπιστεύθηκαν τη λειτουργία του φαρμακείου.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.
https://www.dimokratiki.gr/16-01-2015/pini-filakisis-4-eton-ke-9-minon-gia-ti-listia-stin-agrotiki-trapeza/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.