Το «πράσινο φως» για συνολικά 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο επιχειρεί να αποσπάσει η κυβέρνηση από τους θεσμούς, την ίδια ώρα που η αξιολόγηση βρίσκεται «στον αέρα» και οι διαμαρτυρίες για το προωθούμενο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού κορυφώνονται.
Οπως επεσήμανε σε συνέντευξη (Real FM) ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, ζητώντας περίπου 11.000 προσλήψεις παραπάνω από τις υπολογιζόμενες.
«Ζητάμε 11.000 προσλήψεις παραπάνω. Υπολογίζουμε ότι αυτές θα αποσβεστούν έως το 2019, αφού μέχρι τότε η αναλογία πρόσληψης-αποχώρησης θα αλλάξει σε 1 προς 1», είπε ο κ. Βερναρδάκης, συμπληρώνοντας ότι «προσπαθούμε να μην υπερβούμε τους προϋπολογισμούς και να τονώσουμε το Δημόσιο που σήμερα έχει σοβαρά κενά».
Στο θέμα των προσλήψεων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 30 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΔΔΑ, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και στην παιδεία. Επί του παρόντος, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την πρόσληψη 1.023 ωρομίσθιων συμβασιούχων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας. Οι αναπληρωτές θα απασχοληθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πέντε μηνών έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, «προκειμένου να καλυφθεί άμεσα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Οπως διευκρινίζεται, η δαπάνη για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα, με τίτλο «Ενισχυτική διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης, ερωτήθηκε και για το ζήτημα που έχει προκύψει για τον διορισμό συγγενή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε γραφείο υπουργού. Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε άγνοια για το θέμα, ωστόσο πρόσθεσε: «Εάν έχει γίνει, δεν το θεωρώ μεμπτό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, ανάλογα με τις θέσεις και τις διαδικασίες με τις οποίες έχει διοριστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι «εφόσον οι διαδικασίες είναι αδιάβλητες και δεν είναι χαριστικές, γιατί θα πρέπει να ενοχοποιηθεί εξ ορισμού για θέση μετακλητού υπαλλήλου;».
Καθημερινή